Verden

Uvisst om Netanyahu får styre videre etter valget

Det endelige valgresultatet fra Israels fjerde valg på to år, viser et land som er dypt splittet i synet på statsminister Benjamin Netanyahu.

Høyrepartiet Likud tapte oppslutning, og statsminister Benjamin Netanyahu må dermed nok en gang på frierferd blant andre partier på høyresida for å kunne danne en styringsdyktig koalisjonsregjering.
  • NTB-AP
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Netanyahus høyreparti Likud fikk flest representanter, men mistet seks og endte opp med 30 av de 120 i nasjonalforsamlingen Knesset, viser det endelige valgresultatet.

Dette er under halvparten av de 61 som gir flertall, og Netanyahu må derfor nok en gang forsøke å lokke en rekke mindre høyrepartier med i en koalisjon. Lykkes han ikke, må det nok et valg til.

Foreløpig ser det ikke lyst ut for Israels mangeårige statsminister, som er tiltalt for bestikkelser, bedrageri og tillitsbrudd og risikerer flere år i fengsel dersom han blir funnet skyldig.

Ultraortodokse

Netanyahu kan regne med støtte fra de to ultraortodokse partiene Shas og Forent Torah-jødedom, som sikret seg henholdsvis ni og sju representanter.

Han har også det ytterliggående høyrepartiet Religiøs sionisme, som fikk seks representanter, i ryggen.

Dette gir imidlertid bare 52 representanter til sammen og er ikke nok til å danne en styringsdyktig koalisjonsregjering.

Opposisjon

Partiene som inntil videre har gjort det klart at de ikke støtter en ny Netanyahu-regjering, har til sammen 57 representanter.

Sentrumspartiet Yesh Atid er størst blant dem med 17 representanter, mens sentrumspartiet Blått og hvitt får åtte representanter i Knesset.

Det sekulære høyrepartiet Yisrael Beiteinu og Arbeiderpartiet får begge sju representanter, mens høyrepartiet Nytt håp, venstrepartiet Meretz og Den arabiske felleslista får seks hver.

Høyrepartiet Yamina og Den arabiske islamistpartiet får henholdsvis sju og fire representanter, men har ennå ikke valgt side. De ser dermed ut til å kunne avgjøre hvilken ny regjering Israel får, eller om det må holdes nok et valg.

Les mer om

  1. Benjamin Netanyahu
  2. Israel