Verden

- French og Moland er slitne

Tjostolv Molands og Joshua Frenchs norske advokat Morten Furuholmen sier de to nordmennene er oppgitt og slitne.

Tjostolv Moland (t.v.) og Joshua French på vei inn i rettssalen i høst. ARKIVFOTO: JØRGEN R. LOHNE

De to mennene sitter i cellen sin i fengselet i Kisangani og venter på hva den militære høyesteretten i hovedstaden Kinshasa kommer fram til. Der kan de komme til å sitte lenge.

Trolig ny rettssak

Tirsdag avsluttet retten sin ankebehandling av dødsdommen mot de to nordmennene. Utfallet blir trolig at saken sendes tilbake til ny behandling i rettsapparatet i Kisangani, med nye dommere. Aktor Pierre Agabo endte opp med å anbefale en slik løsning overfor høyesteretten. Hva retten bestemmer seg for vil bli klart først om noen dager.

– French og Moland hadde en forventning om at høyesteretten skulle korrigere den feilaktige dommen fra Kisangani, så de er ikke tilfreds med resultatet, sier advokat Marius Dietrichson hos advokatfirmaet Morten Furuholmen AS til NTB.

Avmakt

– Jeg opplever de to som mentalt slitne. De ser med avmakt og oppgitthet på en ny runde i retten, sier advokat Morten Furuholmen til NTB.

Som deres advokat anser han at en ny rettsrunde har både positive og negative sider.

– Vi prøver å få til en fleksibel løsning på sikt, og da er det positivt at den forferdelige dommen oppheves. Men samtidig er en ny rettsrunde en høy pris å betale for de to som nå er slitne, sier Furuholmen.

Morten Furuholmen har ikke tro på at en ny behandling i retten i Kisangani vil bli bedre gjennomført enn den forrige.

– Nei, jeg tror at dette er en styrt prosess. Skaden er skjedd, og det er i realiteten ikke mulig å få til en uhildet og god prosess, sier han.

UD avventer

Apparatet rundt Joshua French og Tjostolv Moland har forventninger til at norske myndigheter kan få til en løsning hvor de to overføres til Norge for soning. Dersom den militære høyesteretten sender saken tilbake til Kisangani vil det drøye før en slik løsning blir mulig.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) har tidligere sagt at han ikke vil ta opp soningsspørsmålet med kongolesiske myndigheter før en rettskraftig dom foreligger.

– Det å gå tungt inn i en slik prosess, mens den pågår, kan slå tilbake. Vi skal følge med, men ikke på en måte som kan gi inntrykk av at de er representanter for staten Norge. Men de er nordmenn, og vi følge dem opp på humanitært vis, sa Støre til NTB i desember.

Utenriksministeren har fått forsikringer fra sin kongolesiske kollega om at dødsdommen mot de to nordmennene ikke vil bli fullbyrdet. Kongo har et moratorium (midlertidig forbud) mot dødsstraff.

– De må hjem

På Vegårshei sitter Tjostolv Molands mor Mathilde og fortviles over at rettsbehandlingen i Kongo drar i langdrag.

– De må hjem nå, det er det de må. De er sterke gutter, fysisk og psykisk, men det begynner å røyne på, sier hun til NTB.

Sønnen Tjostolv prøvde å ringe hjem til henne tirsdag kveld etter høyesterettsbehandlingen, uten å få forbindelse.

Les også:

Les også

  1. Bakgrunnen til Tjostolv Moland og Joshua French

  2. Furuholmen: - Dette er en hengemyr

  3. Vil ha ny rettssak