Prøver å sikre avlingene på Island

Bøndene sør på Island gjør det de kan for å sikre husdyr og avlinger. Alt avhenger av hvor lenge vulkanutbruddet varer, og hvor vinden blåser vulkanasken.

Les mer:

Norsk-islandske Ólafur Eggertsson måtte forlate gården sin torsdag kveld av frykt for flom. Gården var lørdag fortsatt evakuert, forteller Eggertssons svigersønn Ólafur Stefansson, som har dratt fra Reykjavik for å hjelpe.

– Vinden snudde fredag og asken veltet inn over gården. Ute kan man ikke se en meter foran seg. Det kan være farlig å bevege seg ute på grunn av lynnedslag fra askeskyen, sier han til NTB.

Vannet fosser nedover

Det kraftige vulkanutbruddet under Eyjafjallajökull onsdag morgen førte til oversvømmelser i flere elver. Vann fra isbreen fosser nedover fjellsidene.

– Vi frykter flomvann fra isbreen over vulkanen. Vi evakuerte fordi det tar lang tid å komme seg unna, sier Stefansson.

Familien føler seg trygg, men bekymrer seg for gården. Lørdag fikk de sjekket bygningene og forvisset seg om at alt står bra til med de rundt 200 kyrne og sauene.

– Vi stengte gården og forseglet bygningene slik at det ikke kan komme inn aske. Dyrene står inne, og de er trygge, sier Stefansson.

Fluor en fiende

De dyrker også korn og høy på gården og frykter at avlingene skal gå tapt. Dersom asken inneholder mye fluor, vil det ødelegge jorda. Også beitedyr kan påføres skader som følge av fluor. For Islands bønder kan de økonomiske tapene kan bli store.

– Dersom det kommer mye aske over lang tid, ødelegger det avlingene, sier Stefansson.

– Nå venter vi på at vinden skal snu. Det er det vi håper på nå – at det skal skje i morgen eller mandag.