Unge jobber 14-timersskift for å redde liv i India. Ekspert advarer om forferdelige uker i vente.

Nå er det registrert over 20 millioner koronasmittede i India siden pandemien startet.

De mistet et familiemedlem til covid-19. Nå blir det registrert over 3000 koronarelaterte dødsfall daglig i landet. Eksperter tror de reelle tallene kan være langt høyere.

– Noen av oss jobber fra midnatt til morgenen. Folk slutter ikke å ringe inn selv om klokken er 3 på natten, sier 17-åringen Swadha Prasad.

Hun og andre unge indere har nå tatt i bruk apper som samler inn penger til dem som er rammet av krisen.

Medisinsk materiell fordeles på nett, sosiale medier brukes til å koordinere innsatsen. Ungdomsgruppen Uncut, med frivillige mellom 14 og 19 år, bygger en database med informasjon om hvilke ressurser som er tilgjengelig hvor. Det kan være oksygen, legemidler og sykehussenger.

India opplever et smittetrykk på flere hundre tusen registrerte tilfeller hver dag og over 3000 daglige koronadødsfall.

Det siste døgnet har landet registrert 357.229 smittetilfeller og 3449 koronadødsfall, opplyser helsedepartementet.

Det er nå registrert over 20 millioner koronatilfeller i India så langt i pandemien. Det viser offisielle tall.

En koronasyk kvinne får behandling på et overfylt sykehus i New Delhi.

– Noen ganger trenger folk å vite at de ikke er alene

Prasad jobber 14-timersskift, og tenåringene sitter nærmest hele tiden i telefonen for å bekrefte hva som er tilgjengelig for hvem og hvor. Pårørende ringer inn med bønner om hjelp.

– Hvis jeg kan hjelpe til med å redde et liv, er det ingen del av meg som vil si nei, sier Prasad.

Og de har reddet liv, legger hun til. Hun viser konkret til en sak der de fikk tak i oksygen til en ung koronapasient midt på natten.

– Men det handler ikke bare om å skaffe ressurser. Noen ganger trenger folk å vite at de ikke er alene, sier 17-åringen.

To tredjedeler av Indias befolkning på 1,3 milliarder er under 35. Flere påpeker at den unge befolkningen aldri har hatt et så stort ansvar som nå.

Arbeidet med å kremere de svært mange døde pågår døgnet rundt.

– Fryktelige uker i vente

India går gjennom en koronakrise etter at en smittebølge skyllet inn over landet i vår. Tirsdag passerte landet 20 millioner smittetilfeller. Tallet er nesten doblet de siste tre månedene.

Så langt har landet registrert over 220.000 koronadødsfall, viser de offisielle tallene. Eksperter mener tallene egentlig er mye høyere.

Professor Ashish Jha ved Brown-universitetet i USA sier han er bekymret for India, og at landet har fryktelige uker i vente.

Han ber myndighetene ta grep, og sier han har vært i kontakt med folkevalgte i India som sier de tror det verste er i ferd med å gå over.

– Jeg har prøvd å fortelle dem at selv om alt går veldig bra, vil de neste uke fortsatt være forferdelige. Og det kan vare mye lenger, sier professoren.

Indiske sykehus har ikke nok oksygen til alle. Her har en mann fått påfyll i en oksygentank i New Delhi.

«Oksygenmannen»

Mens pandemikrisen er blitt verre og verre, med krematorier og sykehus som fylles til randen, har flere meldt seg til frivillig arbeid.

I slummen i Mumbai gir Shanawaz Shaik gratis oksygen til flere tusen mennesker. 32-åringen går under kallenavnet «oksygenmannen», og har finansiert arbeidet sitt ved å selge bilen sin.

Han sier han aldri hadde sett for seg å få så mange forespørsler som han gjør nå.

– Vi pleide å få rundt 40 forespørsler om dagen i fjor. Nå er det nærmere 500, sier han.

Shaikh har rundt 20 andre frivillige med seg på sitt prosjekt.

Laget app

Rykter på Twitter om hvor det er oksygen, sykehussenger eller annet materiell tilgjengelig fikk dataingeniøren Umang Galaiya til å ta grep.

Han laget derfor en app som gjør det lettere å finne frem, ved at man kan søke etter ressurser som er bekreftet tilgjengelige.

Men selv den appen vil først og fremst hjelpe folk i de større byene, sier 25-åringen, og viser til at nettdekningen utenfor byene er dårlig.

– Hvis jeg ser etter ressurser i hjembyen min, Jamnagar, er det ingenting å finne på Twitter, sier han.

– Nok er nok

Eksperter anslår at det har dødd langt flere av korona i India enn de offisielle tallene viser. USA, med en fjerdedel av Indias befolkning, har mer enn 2,5 ganger så mange døde.

Samtidig viser tall for søndag denne helgen at 1.680 døde i New Delhi ble behandlet etter smittevernrutinene for koronadødsfall, samtidig som det offisielle tallet på døde i byen var 407.

Situasjonen på mange indiske sykehus er kaotisk. Her fra New Delhi.

Høyesterett i New Delhi har også varslet at myndigheter kan bli straffet for oksygenmangel på sykehusene, selv om ordrer ikke er blitt levert som planlagt.

– Nok er nok, uttaler domstolen.

Statsminister Narendra Modi er under kritikk for å ha underfinansiert helsevesenet, åpnet opp for tidlig og ikke stengt ned samfunnet igjen.

Les også

Dødstallene skyter i været. Kritikken knebles i India.

Utmattede ungdommer

Ingeniøren understreker at det er umulig å løse pandemikrisen uten at myndighetene gjør en innsats. Han mener India burde utvikle et system viser sengekapasiteten i sanntid, så folk ikke må dra fra sykehus til sykehus for å få hjelp.

– Hvis vi klarer å gjøre det for kinoene, hvorfor kan vi ikke gjøre det for sykehusene, spør han.

Han påpeker at frivillige ungdommer ikke har kapasitet til å bekjempe viruset. Ungdommene merker at de begynner å bli utslitt.

– Vi jobber hardt, men vi kan ikke redde alle, sier 17-åringen Swadha Prasad.

– Foreldrene mine er bekymret. Men når vennene deres trenger hjelp, henvender de seg også til meg, legger hun til.