Innsettelsen er uvanlig på mange måter. Noen tradisjoner vil likevel gjennomføres.

Dette er verdt å følge med på når Joe Biden skal tas i ed som USAs 46. president.

Joe Biden og Kamala Harris vil tas i ed foran kongressbygningen i Washington D.C. Av smittevernhensyn vil det ikke være tilskuere på innsettelsen. I stedet er plassen dekket av omkring 200.000 flagg.

20. januar tas Joe Biden i ed som USAs 46. president. Det vil skje utenfor den amerikanske kongressbygningen i Washington, D.C. klokken 18.00 norsk tid. Kamala Harris tas samtidig i ed som visepresident.

Vanligvis møter store folkemengder opp for å overvære presidentinnsettelsen. I år vil derimot plassen foran kongressbygningen være tom. Sikkerhet og smittevern går foran det som ellers ville vært en festpreget hendelse.

Innsettelsen blir derimot «en virtuell parade over hele Amerika», skal vi tro innsettelseskomiteen. For dem som ønsker å følge seremonien kan disse tidspunktene være verdt å notere seg:

  • Seremonien starter kl. 17.00 norsk tid.
  • Selve edsavleggelsen skjer kl. 18.00. Her vil både president Joe Biden og visepresident Kamala Harris avlegge sin ed. Deretter følger den såkalte «Pass in review», der de to hilser på militæret.
  • Biden vil også holde sin innsettelsestale fra plattformen foran Kongressen.
  • Videre vil Joe Biden og Kamala Harris reise til æresgravlunden i Arlington for å legge en krans ved Den ukjente soldats grav. Der vil de to vil få selskap av tidligere presidenter og deres ektefeller: Barack Obama og Michelle Obama, George W. Bush og Laura Bush, og Bill Clinton og Hillary Clinton.
  • Avslutningsvis vil presidentkortesjen kjøre bort til Det hvite hus. Hele innsettelsesseremonien avsluttes med et 90 minutter langt show, «Celebrating America», ledet av Tom Hanks som starter kl. 02:30 natt til torsdag. Her vil blant annet countryartisten Garth Brooks og popstjernen Lady Gaga opptre.

Hele innsettelsen kan følges live her.

Sikkerheten for innsettelsen av Joe Biden er skjerpet etter angrepet på kongressbygningen 6. januar. Hæren har satt inn to og en halv gang flere soldater under innsettelsen av Biden enn under andre presidentinnsettelser.
Les også

Flagg i stedet for folk. Slik vil Bidens innsettelse se ut.

Trump vil ikke delta, men Pence gjør

Du merket deg kanskje at Donald Trumps navn manglet sammen med de tidligere presidentene som vil følge Joe Biden og Kamala Harris under markeringen ved Den ukjente soldats grav.

Det er tradisjon at den avtroppende presidenten deltar i innsettelsen av sin etterfølger. Deltagelsen er et symbol på fredelig maktovertagelse i USA. President Donald Trump har imidlertid kunngjort at han ikke vil være til stede.

– Til alle som har spurt, kommer jeg ikke til å delta i innsettelsen 20. januar, bekreftet Trump selv på Twitter 8. januar. Han oppga ingen videre grunn til sin manglende deltagelse.

Donald Trump vil forlate Det hvite hus med helikopter onsdag morgen. Dette melder CNN. Deretter venter presidentflyet på luftforsvarsbasen Andrews. Trump har uttrykt at han ønsker å bli møtt av militæret og hans tilhengere på basen.

Under Bidens innsettelse har Trump varslet at han vil være i Florida, der han eier landstedet og golfklubben Mar-a-Lago. Trump vil lande der rundt 18.00 norsk tid.

Her er en flyttebil mandag fotografert utenfor Donald Trumps nye hjem Mar-a-Lago i Florida.

Mandag spilte presidenten inn en avskjedsvideo, der han ramser opp suksesshistoriene fra sine fire år i Det hvite hus. Det får medier som CNN og Washington Post bekreftet av ikke navngitte kilder.

I motsetning til Trump, vil avtroppende viseminister Mike Pence delta i seremonien der Joe Biden tas i ed. Det har en høytstående kilde i Trump-administrasjonen opplyst til Reuters.

Hva skjer med atomkofferten?

Selv om visepresidenten ikke har Trump ved sin side under innsettelsen, har dette liten innvirkning på overleveringen av den såkalte atomkofferten. Overleveringen er en av de viktigste hendelsene under en presidentinnsettelse.

Vanligvis pleier overleveringen av atomkofferten å foregå samtidig som den kommende presidenten avlegger ed. Dette gjøres normalt av en høytstående person fra det amerikanske millitæret. I år vil overleveringen skje kl. 12:00, og dermed ikke under selve innsettelsesseremonien, opplyser CNN.

Atomkofferten, eller the nuclear football, er en koffert som enhver amerikansk president har ved sin side døgnet rundt. Kofferten inneholder instruksjoner og en radiosender som kan brukes ved kriser når presidenten er ikke i nærheten av et varslingssenter. Med kofferten kan presidenten beordre bruk av atomvåpen.

Her fra da Donald Trump i forrige uke fløy fra Joint Base Andrews for å besøke grensemuren i Texas. Onsdag blir siste gang han forlater flyforsvarets base i Air Force One.

Bryter historiske tradisjoner

Det er ikke bare Donald Trump som bryter med de lange tradisjonene ved en maktovertagelse. Rollen som førstedame kommer også med visse forventninger i denne perioden. Én av dem er å invitere sin etterfølger til Det hvite hus for en gjennomgang av de private områdene i presidentboligen.

Jill Biden, som overtar som førstedame når Joe Biden tas i ed, har ikke fått en slik invitasjon. Melania Trump blir dermed den første moderne førstedamen som ikke inviterer sin etterfølger til Det hvite hus, skriver Kate Andersen Brower i CNN.

Ettersom hverken presidenten eller førstedamen har invitert Biden-paret inn i det som skal bli deres nye hjem, vil paret tas imot av husholdningssjefen i Det hvite hus, Timothy Harlem. Det sier kilder til CNN. Før det skjer, vil en historisk vaskejobb iverksettes for å drepe alle mulige bakterier og virus. Trump hentet Harlem til Det hvite hus fra Trump International Hotel i Washington i 2017. Det ventes at Biden vil erstatte ham

– Vaskingen starter med en gang Trump er ute, sier en kilde til CNN.