Vänsterpartiets forslag for å unngå nyvalg avvises av Centern

Vänsterpartiet vil skrote skattekrav for å få til et budsjettsamarbeid med Centern og unngå nyvalg i Sverige. Men Centerns leder avviser et slikt samarbeid.

Centerns leder Annie Lööf vil ikke samarbeide med Vänsterpartiet for å redde regjeringen til statsminister Stefan Löfven. Lars Schröder/TT NYHETSBYRÅN / NTB
  • NTB

Partileder Annie Lööf deltok i SVTs Agenda søndag kveld, og sto der beinhardt på Centerns sentrumslinje. Hun gjorde det klart at Centern ikke vil søke støtte fra hverken Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna.

– Jeg skammer meg ikke for det, jeg står opp for brede løsninger i midten, sier Lööf.

Centern har fått henvendelser fra både venstre- og høyresiden i det politiske kaoset som har oppstått i Sverige etter at Riksdagen vedtok mistillit mot Stefan Löfvens regjering.

Høyresidens fremstøt er avvist ettersom de trenger Sverigedemokraterna for å få flertall. Samtidig har partiet lovet sine velgere at et samarbeid med venstresiden ikke skal gi Vänsterpartiet noe makt eller innflytelse.

Centerns nestleder Anders W. Jonsson, her på valgvake i 2018. Han gir uttrykk for skepsis til et utspill om samarbeid fra Vänsterpartiet og mener det naturligste er en sentrumsregjering som hverken samarbeider med Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna.

Lover å være konstruktive

Vänsterpartiets finanspolitiske talsperson Ulla Andersson lover at partiet skal være konstruktivt, og sier at alle må legge gamle kjepphester til side.

For at Stefan Löfven skal fortsette som statsminister, er det viktig at hans rødgrønne regjering får gjennom sitt budsjett til høsten.

Men etter at Liberalerna trakk seg som støtteparti, holder det ikke lenger med bare Löfvens Socialdemokraterna, Miljöpartiet. Vänsterpartiet og Centern for å være sikker på at budsjettet blir vedtatt uten å få støtte fra Vänsterpartiet.

Avhengig av Vänsterpartiet

Med Vänsterpartiets støtte skulle budsjettet være garantert, men det er stor motvilje mot det i partiet.

Det er bakgrunnen for tilbudet fra Andersson til Centern om å legge til side budsjettkrav som Centern ikke kan akseptere.

– Det får vi gjøre, og så får vi komme tilbake til slike krav etter et ordinært valg, sier Andersson.

Centern-leder Annie Lööf la i forrige uke til side kravet om liberalisering av husleie på nye boliger som utløste regjeringskrisen da Vänsterpartiet la frem et mistillitsforslag mot regjeringen. Til gjengjeld vil hun ha lavere skatt på sparing og lavere inntektsskatt.

Nyvalg eller avgang

Löfven må senest mandag bestemme seg for om han vil utlyse nyvalg eller gå av.

Om han utlyser nyvalg, må det holdes innen tre måneder, og Löfven kan bli sittende til valget.

Men går han av, vil riksdagens talmann Norlén innlede prosessen med å finne en ny statsminister ved å ha samtaler med alle partilederne.

Det kan fort bli Löfven igjen, eller det kan bli Moderaternas leder Ulf Kristersson. Uansett må kandidaten ikke få 175 eller flere stemmer mot seg i riksdagen.

For to år siden tok prosessen nesten fire måneder før Löfven fikk i stand en regjering med Miljöpartiet med støtte fra Centern og Liberalerna, og stilltiende støtte fra Vänsterpartiet.