Verden

Politiet fikk varsel om terroristen, men fulgte ikke opp. Mandag myrdet han fire og skadet 22.

WIEN (Aftenposten): Terroristen som angrep Wien mandag, ble drept av politiet. Nettverket hans etterforskes videre.

Folk gråter, legger ned blomster og plasserer lys på stedene der terroristen skjøt vilt rundt seg.
 • Ingrid Brekke
  Ingrid Brekke
  Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Østerrikes hovedstad, Wien, er en by annerledes enn resten av landet. De har stor bevissthet om egen identitet, ikke minst knyttet til kafékulturen. Det rammet hardt da en 20 år gammel mann skjøt rundt seg med automatgevær mandag, midt i utelivsstrøket. Han ble drept av politiet.

Østerrike har hatt tre dagers landesorg. Men i Wien er en rå kommentar blitt selve symbolet på byens samhold. En video tatt opp på mobil under terrorangrepet mandag viser angivelig en beboer som skriker mot den skytende terroristen: «Schleich di, du Oaschloch» – omtrentelig oversatt: kom deg vekk, din drittsekk.

Utsagnet deles i sosiale medier som et uttrykk for Wiens mentalitet og byens reaksjon på terror.

I sosiale medier forsøker man å drukne gjerningsmannens egen iscenesettelse av seg selv som kriger. Man vil unngå å bruke navnet hans og i stedet omtale ham som «Oaschloch».

Den sveitsiske avisen Blick har faktisk skrevet om ham som «Oaschloch (20)».

Stenger moskeer

Mannen som rystet Wien mandag med et terrorangrep, var selv fra byen. 20-åringen var IS-sympatisør med røtter i Nord-Makedonia. Nå etterforskes nettverket hans.

Ti østerrikere sitter fortsatt i arresten. Fredag morgen var det razziaer flere steder i Tyskland. Også i Sveits er to menn på 18 og 24 år pågrepet.

Den østerrikske regjeringen har besluttet å stenge radikale moskeer. Politiet var på plass i to moskeer i Wien fredag ettermiddag.

Fire drept, 22 skadet

Helt til tirsdag ettermiddag trodde etterforskerne på flere gjerningsmenn. I etterkant er det klart at terroristen opererte alene og innenfor en radius på 75 meter. Utelivsstrøket var fullt av folk, det var 18 varmegrader og dagen etter skulle alle restauranter stenges på grunn av pandemien.

Fire ble drept:

 • En ung, fotballglad mann som var ute for å ta et glass. Også han hadde nordmakedonske røtter, som gjerningsmannen.
 • En 44 år gammel kvinne ansatt i et firma i nabolaget, hun var på vei hjem. Hennes søster har skrevet et brev til østerrikerne, offentliggjort i avisen Der Standard. Her ber hun om at angrepet ikke fører til mer splittelse og hat, det hadde den døde ikke på noe vis ønsket.
 • En 39 år gammel mann som tilfeldigvis sto foran en fastfood-restaurant.
 • En kvinnelig tysk kunststudent som jobbet som kelner.

Dessuten ble 22 skadet. 11 er fortsatt på sykehus, inkludert en politimann.

Roser er stukket i kulehullene på en av restaurantene på Schwedenplatz der terroristen herjet mandag.

Ville kjøpe ammunisjon

Terroristen hadde dobbelt statsborgerskap. I 2018 ble han pågrepet på vei til Syria og dømt for tilknytning til IS. Dommen lød på 22 måneders fengsel. På grunn av sin lave alder slapp han å sone straffen ferdig.

I juli var gjerningsmannen i Slovakia, der han prøvde å kjøpe ammunisjon. Lokalt politi oppdaget det og varslet østerriksk etterretning. Varselet ble ikke fulgt opp.

Nå granskes saksgangen for å finne ut hvordan noe sånt kunne skje. At en mann dømt for IS-tilknytning ikke ble fulgt opp av sikkerhetsmyndigheter, har også vakt stort raseri.

Svekket etterretning

Innenriksminister Karl Nehammer fra konservative ÖVP forsøker å skylde på sin forgjenger, Herbert Kickl fra det høyrepopulistiske FPÖ.

I 2018 var Kickl ansvarlig for en razzia mot etterretningstjenesten. Mange, deriblant innenriksminister Nehammer, mener at Kickls fremgangsmåte svekket østerriksk etterretning betraktelig.

Andre påpeker at ÖVP har hatt makten både før og etter Kickl og må ta ansvar.

«Wien står sammen». Den østerrikske hovedstaden har en sterk identitet, ikke minst knyttet til utelivskulturen som ble så hardt rammet av terroren.

Les mer om

 1. Wien
 2. Terror