TPLF-leder: En dagdrøm å tro at Etiopia-konflikten vil gå snarlig over

Etiopias statsminister Abiy Ahmed har lovet en snarlig slutt på konfliktene i Etiopia. TPLF-lederen karakteriserer uttalelsene hans som «en dagdrøm».

En mann holder et etiopisk flagg, mens han venter på å få donert blod i forbindelse med de militære kampene i landet.

– Dette er en dagdrøm, kun en dagdrøm. Vi er et stolt folk, som kan forsvare oss. Dette er en gravplass for inntrengere, sier Debretsion Gebremichael.

Han er leder for Folkefronten for frigjøring av Tigray (TPLF), som styrer Tigray-regionen.

Det har gått en drøy uke siden regjeringen satte i gang en militær offensiv mot regionen, angivelig utløst av at opprørere angrep en lokal militærbase.

Statsminister Abiy, som i fjor ble tildelt Nobels fredspris, har lovet en rask slutt på de borgerkrigslignende kampene. Han sier han ikke vil gi seg før den regionale regjeringen, som er dominert av Tigray-folket, er fjernet.

– Folk flykter overalt

TPLF-lederen hevder at sivile er drept i regjeringens luftangrep i regionhovedstaden Mekele, samt i byen Adigrat som ligger nær grensen mot Eritrea. Han hevder også at styrker fra nabolandet Eritrea har vært involvert i kampene, noe som imidlertid blir avvist fra regjeringshold.

– Folk flykter overalt, så den viktigste konsekvensen av denne konflikten er fordrivelse. Det er selvfølgelig tap, men vi har ikke tallene. De er for store til å danne seg en oversikt over, sier TPLF-lederen.

Torsdag sa Amnesty International at potensielt flere hundre sivile er drept i en «massakre», som vitner har anklaget TPLF-vennlige styrker for å stå bak.

Mulige krigsforbrytelser

FNs høykommissær for menneskerettigheter ber om full etterforskning av mulige krigsforbrytelser i Etiopia etter rapportene om drap på sivile i Tigray-regionen.

– Hvis det blir bekreftet at dette er bevisst utført av en part i de nåværende kampene, vil disse drapene på sivile selvfølgelig være krigsforbrytelser, sier Michelle Bachelet.

Hun ber om at de ansvarlige for massakren blir stilt til ansvar.

Ber om humanitær tilgang

FN ber Etiopia åpne opp for humanitær tilgang i Tigray-regionen, og de ber samtidig landet om å la sivile forlate konfliktområdene.

FN-talsmann Stephane Dujarric sa torsdag at FNs humanitære kontor er i kontakt med den etiopiske regjering om «umiddelbar og uhindret humanitær tilgang» til Tigray-området.

– Vi ber også om trygg reisevei for sivile og en garanti for sikkerheten til alle hjelpearbeidere, sa han.

11.000 har flyktet

Mer enn 11.000 mennesker har flyktet over grensa til nabolandet Sudan regjeringensoffensiven ble innledet i forrige uke.

Regionen har lenge vært på kollisjonskurs med regjeringen i Addis Abeba og statsminister Abiy.

Ifølge tjenestepersoner er hundrevis av mennesker drept, og analytikere advarer om at konflikten kan føre til en langvarig og blodig borgerkrig i Afrikas nest mest folkerike land. Den kan også destabilisere situasjonen på hele Afrikas Horn.

FN anslår at mer enn to millioner mennesker har behov for humanitær hjelp i Tigray.