Nigerianske skolejenter sluppet fri
279 jenter som ble bortført fra en skole nordvest i Nigeria i forrige uke, er frigitt og overlatt til myndighetene.
– Jeg er glad for å kunngjøre at jentene er frigitt. De har nettopp ankommet regjeringsbygningen og er ved god helse, sa Bello Matawalle, guvernør i delstaten Zamfara, til nyhetsbyrået AFP tirsdag morgen.
Myndighetene har tidligere opplyst at 317 jenter ble bortført fra en internatskole i landsbyen Jangebe. Men guvernøren sier det reelle tallet var 279, og at alle nå er sluppet fri.
Nigerias president Muhammadu Buhari sier han gleder seg over løslatelsen.
– Å bli holdt fanget er en smertefull opplevelse, ikke bare for ofrene, men for deres familier og oss alle, sier han.
Angrep militærbase
Flere hundre jenter befant seg ved regjeringsbygningen i delstatshovedstaden Gusau tirsdag morgen, ifølge en journalist fra nyhetsbyrået AP. De var barføtte, iført hijaber og så ut til å være i alderen ti år og oppover.
Bortføringen skjedde natt til fredag i forrige uke. Væpnede gjerningsmenn ankom i kjøretøy og trengte seg inn på internatskolen.
En lokal innbygger fortalte at gjerningsmennene også angrep en nærliggende militærbase. Dette skal ha hindret soldater og sikkerhetsstyrker i å rykke ut for å stanse bortføringen av skolejentene.
Både politi og soldater har deltatt i innsatsen for å finne og frigi skoleelevene.
Utbredt problem
Over store deler av Nigeria er kidnappinger et utbredt problem. Ulike kriminelle grupper bortfører forretningsfolk, offentlige ansatte og skoleelever, vanligvis i håp om å få løsepenger.
I løpet av de siste tre månedene har det vært fire massebortføringer av skoleelever i nordlige og sentrale deler av landet.
42 personer som ble bortført fra en internatskole i byen Kagara, ble frigitt i helgen. I desember ble flere enn 300 gutter kidnappet fra en skole i Kankara, og også de ble sluppet fri i løpet av noen dager.
Angrepet på skolen i Kankara førte til at skoler i flere nigerianske delstater midlertidig ble stengt av hensyn til sikkerheten.
– Angrende banditter
Den ytterliggående islamistgruppen Boko Haram tok på seg ansvaret for bortføringen i Kankara. Men oftest er det kriminelle grupper som står bak bortføringene i håp om å få løsepenger.
Myndighetene har tidligere nektet for at løsepenger utbetales, men sikkerhetseksperter tviler på om dette kan stemme.
De kriminelle gruppene omtales lokalt som banditter. AFP får opplyst at «angrende banditter» – personer som tidligere deltok i den kriminelle virksomheten – kontaktet gruppen som kidnappet skolejentene i Jangebe. Dette skal ha bidratt til at elevene ble frigitt.
Massebortføringen av jentene utløste sterke reaksjoner både lokalt og internasjonalt. Både FNs generalsekretær António Guterres og pave Frans har krevd at de måtte løslates.