Verden

- Over 10.000 mennesker kan ha mistet livet

Myndighetene i Japan frykter at over 10.000 personer kan ha mistet livet i de jordskjelvrammede områdene, og advarer samtidig om fare for en ny eksplosjon ved atomkraftverk.

  • Elisabeth Rodum
  • Ntb

Les også :

Dødstallene i Japan fortsetter å stige, og nå frykter politiet at over 10.000 personer kan ha mistet livet i det jordskjelvrammede Miyagi-området i Japan, melder japansk fjernsyn ifølge NTB.

Bare i Miyagi-området kan tallet på omkomne komme opp i 10.000 sier en regional politisjef ifølge den japanske kringkastingen NHK søndag.

Tidligere har myndighetene anslått at naturkatastrofen har tatt livet av over 1.800 personer, ifølge nyhetsbyrået Kyodo.

I kystbyen Minamisanriku er fortsatt 10.000 personer ikke gjort rede for etter det voldsomme jordskjelvet og den påfølgende tsunamien som rammet Japan fredag.

Langs kysten nordøst i landet søker redningsarbeidere i ruinene etter bygninger, båter og kjøretøyer som ble knust og revet bort av de enorme vannmassene som tsunamien brakte med seg.

Samtidig som redningsarbeidet pågår, er det full kriseinnsats ved atomkraftverkene i Fukushima, hvor japanske myndigheter advarer om fare for en ny eksplosjon.

22 har fått stråleskader

Opptil 190 mennesker kan ha blitt utsatt for radioaktiv stråling ved de jordskjelvrammede atomkraftverkene i Fukushima, melder NTB søndag morgen. Nedsmelting kan ha forekommet ved to reaktorer, advarer Japans regjering.

Det er allerede bekreftet at 22 personer er påført stråleskader, og antallet kan øke til 190, opplyser en japansk tjenestemann. Disse 190 befant seg mindre enn 10 km fra det rammede kraftverket.

Strålingsnivået utenfor ett av de to atomkraftverkene i Fukushima oversteg søndag de lovlig tillatte grensene, opplyser kraftselskapet TEPCO. Ifølge Japans regjering kan nedsmelting ha forekommet ved to av kraftverkets atomreaktorer.

Atomkraftverket ble , men eksplosjonen skal ikke ha skadet noen av reaktorene. Tak og vegger på atomkraftverket ble ifølge nyhetsbyrået AP blåst ut i eksplosjonen. Men lørdag ettermiddag opplyste statsminister Naoto Kan at beholderen rundt reaktoren er intakt.

Statsminister Naoto Kan oppfordret folk som bor i området rundt reaktoren til å bevare roen, men utvidet samtidig evakueringssonen rundt reaktoren.

For å beskytte befolkningen mot radioaktiv stråling er det igangsatt evakuering i en radius på 20 kilometer rundt kraftverket og 10 kilometer rundt et annet atomkraftverk i Fukushima.

Om lag 140.000 mennesker er berørt av evakueringen, ifølge Det internasjonale atomenergibyrå (IAEA).

Økning av stråling i miljøet fører til en betydelig økt risiko for kreft.

Mange ble evakuert av politiet i små båter, som her i byen Ishinomaki. FOTO: JIJI PRESS/AFP Foto: FOTO JIJI PRESS / AFP

Uavklart situasjon

Kriseutvalget for atomberedskap holdt lørdag kveld et orienteringsmøte hos Strålevernet der situasjonen ved kjernekraftverket ble gjennomgått.

Det internasjonale atomenergibyrået IAEA har bekreftet at det har vært en eksplosjon der, men melder at reaktorens inneslutning skal være uskadet.

Strålevernet vurderer likevel fortsatt situasjonen som alvorlig og uavklart. Ifølge Strålevernet er det vanskelig å gi en prognose for videre utvikling på anleggene. De norske ekspertene følger alle informasjonskanaler nøye for å få verifisert informasjon, og gjør i tillegg egne vurderinger uavhengig av dette.

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) sier til Reuters at de stresser å få mer informasjon og en oversikt over situasjonen ved atomkraftverket.

Les også:

Les også

Unntakstilstand for næringslivet

Byen Minamisanriku er en av de mange som er helt ødelagt av tsunamien og jordskjelvet. Nesten hele byen ligger under vann. FOTO: KYODO NEWS/AFP Foto: KYODO NEWS / AP

Radioaktive utslipp

I atomreaktor nummer tre i Fukushima 1-kraftverket var brenselstavene i en periode 3 meter over vann som følge av fordampning, opplyser TEPCO ifølge nyhetsbyrået Kyodo. Dette kan ha forårsaket en nedsmelting. En lignende situasjon oppsto lørdag i reaktor nummer én.

Det er gjennomført kontrollerte utslipp av radioaktiv damp fra reaktor én for å holde trykket i reaktoren under kontroll, og TEPCO hadde søndag planer om å gjøre det samme i reaktor tre. Det er også sluppet ut radioaktiv damp fra en av reaktorene ved det andre atomkraftverket i Fukushima.

Problemene ved de to atomkraftverkene skyldes at kjølesystemene brøt sammen da området ble rammet av et voldsomt jordskjelv fredag.

Atomreaktorene ble automatisk stanset som følge av jordskjelvet, men mangelen på kjøling innebærer at det likevel er fare for nedsmelting.

Ifølge regjeringens pressetalsmann Yukio Edano er det «stor mulighet» for at nedsmelting kan ha forekommet i reaktor én.

– Når det gjelder reaktor nummer tre, tar vi utgangspunkt i at det er mulighet for at det kan ha forekommet der også, sier han.

Les også:

Les også

Alt om tsunamien i Stillehavet

Situasjonen er blitt så desperat at de tilsynelatende ikke har kapasitet til å levere ferskvann eller rent vann til å kjøle ned reaktoren og stabilisere den, og nå, i ren desperasjon, må de ty til sjøvann
Atomekspert Robert Alvarez ved Institute for Policy Studies i USA

Ingen full nedsmelting

Japans ambassadør til USA, Ichiro Fujisaki, sier til nyhetskanalen CNN at en av brenselstavene i atomreaktoren delvis er nedsmeltet. Men det er noe helt annet enn en full reaktornedsmelting, understreker ambassadøren.

Ifølge atomekspert Robert Alvarez ved Institute for Policy Studies i USA er det et tegn på «ren desperasjon» når japanerne nå fyller de overopphetede atomreaktorene med sjøvann for å holde temperaturen nede.

– Situasjonen er blitt så desperat at de tilsynelatende ikke har kapasitet til å levere ferskvann eller rent vann til å kjøle ned reaktoren og stabilisere den, og nå, i ren desperasjon, må de ty til sjøvann, sier Alvarez.

Om det ikke lykkes å kjøle ned reaktorene ved hjelp av sjøvann, vil neste skritt bli en «Tsjernobyl-lignende» situasjon hvor man tar i bruk sand og sement, tror atomekspert Peter Bradford.

– Dette er åpenbart et betydelig tilbakeslag for den såkalte atomrenessansen, sier han.

Les også:

Les også

  1. Nordmenn sparer milliarder i Japan

  2. - Som scener fra en katastrofefilm

  3. Viser handlekraft i naturkatastrofen

  4. Fire tog mystisk forsvunnet - 10.000 savnet i kystby

Japanske myndigheter frykter at dødstallene vil stige dramatisk etter jordskjelvet og den påfølgende tsunamien fredag, og advarer samtidig om en ny eksplosjon ved et av kjernekraftverkene. Foto: YOMIURI / REUTERS