Verden

FN: Barn i Falluja risikerer å måtte krige for IS

Minst 20.000 barn er fanget i IS-bastionen Falluja noen mil vest for Bagdad, der de ifølge Verdens barnefond (UNICEF) risikerer å bli tvunget til å delta i kamper mot irakske styrker.

Disse barna er blant de få som nylig har greid å unnslippe krigføringen mellom IS og irakske sikkerhetsstyrker i hjembyen Falluja i Irak. IS har forhindret sivile fra å flykte, og om lag 50.000 mennesker er fanget i kryssilden.
  • NTB

– UNICEF anslår at minst 20.000 barn fortsatt er fanget i byen, sier FN-organisasjonens representant i Irak, Peter Hawkins.

De få hundre innbyggerne som har unnsluppet siden irakiske styrker iverksatte en offensiv mot den IS-kontrollerte byen i begynnelsen av forrige uke, har fortalt om stor mangel på mat og drikkevann. Innbyggere som fortsatt befinner seg i byen, har per telefon fortalt om enda verre tilstander.

– Barn risikerer å bli tvangsrekruttert til kamper, å måtte gjennomgå strenge sikkerhetsprosedyrer og å bli skilt fra familiene sine. Barn som blir rekruttert, risikerer livet og framtiden sin ettersom de blir tvunget til å bære og bruke våpen, idet de må kjempe i en voksenkrig, sier Hawkins.

UNICEF ber enda en gang om at det etableres trygge korridorer slik at Fallujas sivilbefolkning kan unnslippe kampene.

FN anklager de ytterliggående krigerne i IS for å bruke sivilbefolkningen i Falluja som menneskelige skjold idet de forsøker å forsvare en av de siste irakske byene som de fortsatt har kontroll over.

De siste dagene er det meldt at minst 24 barn fra IS' barnebevegelse er drept under framrykkingen mot IS-bastionen Raqqa i Syria, ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights. (©NTB)

Irakske styrker på vei mot Falluja onsdag. Under offensiven risikerer de å skyte mot barn som ifølge innbyggere blir tvangsrekrutterer av IS. Foto: Alaa Al-Marjani / Reuters / NTB scanpix

Les mer om

  1. Den islamske staten (IS)
  2. Irak
  3. FN