Slåss med steiner og køller - hæren foreløpig passiv

Flere tusen Mubarak-tilhengere har støtt sammen med demokratiforkjemperne i Kairo. Folk slåss med bare nevene, andre har med seg køller. Stein hagler gjennom luften.

Her støter tilhengere og motstandere av president Hosni Mubarak sammen på Tahrir-plassen i Kairo.
Her er Mubarak-tilhengerne på vei mot Tahrir-plassen i Kairo. FOTO: AP

Les også :

I EGYPT

Jørgen Lohne

KAIRO/OSLO (Aftenposten.no):

Tilhengere av den sittende presidenten har startet et kontra-opprør.

De trenger seg inn på Tahrir-plassen, som så langt har vært tilholdssted for de mange hundre tusen som krever president Hosni Mubaraks avgang.

Nevekamp, kniver, køller og steiner

Tidlig onsdag ettermiddag brøt Mubarak-tilhengere seg gjennom mengden, og begynte å rive ned plakater som demonstrantene har båret på i flere dager.

Slåsskamper har brutt ut, og AP melder om flere skadede som blør fra hodet. NTB melder at flere øyenvitner rapporterer om sporadisk skyting på plassen.

Det er ikke kjent hvem som skyter. Ifølge noen øyenvitner er det soldater som skyter i luften for å spre demonstranter etter at det brøt ut slåsskamper og harde sammenstøt onsdag ettermiddag.

— Folk slår hverandre med køller, sier et øyenvitne til Al Jazeera.

Al Jazeera sender direkte fra Tahrir-plassen - følg utviklingen her.

Antallet Mubarak-tilhengere på Tahrir-plassen kan nå være så høyt som 10.000-15.000, melder TV-kanalen.

Hæren passiv

Hæren har posisjonert sine tanks på plassen. Soldater har klatret opp på kjøretøyene. De opptrer ikke truende, men vinker med egyptiske flagg og ber folk roe seg ned, opplyser Al Jazeera.

- Hvor er hæren? roper Mubarak-motstandere.

- De forsøker å skape kaos. Det er dette Mubarak vil, sier demonstranten Mohamed Ahmed til New York Times.

Hester og kameler

Menn på hest og kameler har kommet inn på plassen i stor fart. Trolig tilhører de Mubaraks tilhengere. Folk viker skremt unna de store dyrene.

Ifølge lokale TV-stasjoner er dette folk som jobber ved pyramidene i Giza, som har tatt seg inn til byen for å markere sin støtte til Mubarak.

— De kom ridende i høy fart, og de angriper anti-Mubarak-demonstranter. Noen av dem er nå overmannet, melder Al Jazeera. TV-bildene viser ryttere som blir revet overende.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mubarak-tilhengere - noen på hester og kameler - inntok Tahrir-plassen i Kairo sentrum med stokker og pisker i hendene onsdag ettermiddag. FOTO: AMIR NABIL/ AP

Jaget fra fattig strøk

Tidligere denne uken ble Aftenpostens reporter jaget fra et fattig nabolag i den egyptiske hovedstaden.

En av dem sa da: "Vi fattige trenger Mubarak".

Utviklingen i Egypt de siste timene betyr at regimet kan ha klart å mobilisere andre grupper av befolkningen.

Klokken 16 norsk tid trer portforbudet i kraft. Ingenting tyder på at kampene vil opphøre innen den tid. Spørsmålet er hva hæren vil foreta seg.

— Alt tyder på at denne situasjonen vil eskalere. Flere hundre pro-Mubarak-demonstranter springer mot Tahrir-plassen. Stein fyker gjennom luften, sier Al Jazeeras observatører.

Usynlige

Like etter at Mubarak tirsdag kveld varslet at han vil gå av i september, kom de første tegnene på at hans tilhengere mobiliserer:

I Alexandria ble det sammenstøt mellom de to leirene allerede i går kveld, mens dette nå sprer seg til Kairo.

Den første uken av opprøret har tilhengere av det sittende regimet nærmest vært usynlige.

- Budskapet nådd frem

Tidligere onsdag ba den egyptiske hæren folket om å vende tilbake til normalen. Demonstrantene har fått fram sitt budskap, og budskapet er hørt, sier militærlederne, ifølge NTB.

– Dere begynte med å gå ut for å gi uttrykk for kravene deres, og det er dere som er i stand til å gjøre livet normalt igjen, sa en talsperson for den mektige hæren til statlig fjernsyn onsdag.

Hæren har tidligere gjort det klart at den ikke kom til å bruke makt mot demonstrantene, og at den forsto de «legitime kravene» fra folket.

Gransker valgresultatet på nytt

Den egyptiske nasjonalforsamlingens har i dag erklært at den stanser sitt arbeid mens valgresultatet vurderes på nytt. Forsamlingens to kamre har bestemt seg for ikke å tre sammen inntil en enighet om valgresultatet er nådd, melder det statlige nyhetsbyrået MENA nå.

Gjennomføringen av valget til ny nasjonalforsamling før jul er blitt kraftig kritisert for fusk, og det har vært et krav fra opposisjonen at nasjonalforsamlingen oppløses. Forsamlingen domineres av Mubaraks Nasjonale demokratiske parti.

Lederen i forsamlingen sier han ønsker et løfte fra president Hosni Mubarak om at det skal fullføres grunnlovsreformer i løpet av to og en halv måned, melder NTB.

President Hosni Mubarak er hardt presset, men har fortsatt mange tilhengere i Egypt.