- Hun hørte skredet komme, så var Rolfs lykt borte

Cecilie Skog (33) er trygt nede fra dødsfjellet K2, og har fortalt om det fatale raset som kostet ektemannen livet.

Ekteparet Rolf Bae og Cecilie Skog avbildet før K2-ekspedisjonen.

En uke er gått siden Skog

Les også

Omkom i isras

, som regnes som verdens farligste fjell. Sammen med klatrerkollegene Øystein Stangeland (39) og Lars Nessa (29) har Skog brukt omkring et døgn på nedstigningen fra basecampen, som ligger på ca. 5200 meters høyde. I går kveld kom de til den pakistanske byen Skardu, der de nå bor på et hotell.

Preget

— Alt står etter forholdene bra til med de norske klatrerne, men de er selvfølgelig preget av det som har skjedd, sier pressekontakt Simen Mørdre til NRK. I natt traff Skog klatrerkollegaen Bjørn Sekkesæter, som nå er sammen med klatrerne i Pakistan. Sekkesæter var pressetalsmann for ekspedisjonen da raset skjedde og Bae omkom. - De har møtt hverandre og pratet litt. Bjørn sier hun er opp og ned i følelsene sine, en normal reaksjon etter en slik hendelse, forteller Mørdre til Dagbladet. Rolf Bae var en av til sammen 11 klatrere som mistet livet i israset forrige fredag ikke langt fra toppen av K2. Bae hadde snudd like før toppen av fjellet, mens kona Cecilie Skog og klatrerkollegaen Lars Nessa fortsatte oppover og nådde toppen av fjellet på 8611 meters høyde.

- Så lykten forsvinne

Skog har etter nedstigningen fortalt flere detaljer om det fatale raset, som kostet ektemannen livet. - Det var mørkt da de klatret ned, og Cecilie har fortalt at hun hørte skredet komme og så var Rolfs lykt borte, sier Simen Mørdre til Dagbladet.

Må møte myndighetene

De tre norske klatrerne som i natt kom trygt ned fra K2 har billett hjem 15. august. Men Mørdre sier han håper de kan komme hjem tidligere. Men før de kan reise hjem, må de trolig i møte med pakistanske myndigheter. Ulykker i forbindelse med klatreekspedisjoner blir rutinemessig etterforsket. - Man må gjennom en prosedyre. Det er ikke unaturlig at pakistanske myndigheter gjør noen undersøkelser for å finne ut hva som har skjedd. Det er tross alt en relativt stor ulykke, sier Mørdre til NRK.

Debriefing

Klatrerne vil bli skjermet for offentligheten, og skal gjennom debriefing og samtaler med krisepsykolog. Familien til Rolf Bae har sagt at de ikke ønsker at letemannskaper skal sette flere liv i fare ved å lete etter sønnen.