Verden

To kraftige jordskjelv i Japan og Indiahavet

To kraftige jordskjelv rystet Tokyo-regionen i Japan og Indiahavet tidlig tirsdag morgen. Et tsunamivarsel som ble sendt ut for Indiahavet, ble senere avlyst.

Les også:

Les også

Fryktet store ødeleggelser etter kraftige skjelv

Skjelvet i Indiahavet, som hadde sitt episenter 260 kilometer nord for Andaman-øyene, hadde en styrke på 7,6 på Richters skala, mens skjelvet i Japan målte 6,5.

Minst 42 mennesker fikk mindre skader i skjelvet som rystet millionbyen Tokyo og områder sørvest for byen, akkurat mens befolkningen forbereder seg på den kraftige tyfonen Etau.

Atomanlegg stengt

Skjelvet førte til at deler av atomanlegget Hamaoaka i Shizuoka-prefekturet automatisk stengte produksjonen, og de hurtigtogtrafikken i de berørte områdene ble stanset. Mange riksveier ble også stengt for å inspiseres for skader.

TV-bilder viste knuste flasker på gulvet i supermarkeder, og en TV-redaksjon der videobånd ble kastet ned av hyllene. Jiji Press meldte om tre branner i Shizuoka-prefekturet.

Skjelvet hadde sitt episenter i Suruga-bukta, sørvest for Tokyo, 20 kilometer under havbunnen. Det ble etterpå registrert en mindre tsunami på 30 centimeter i byen Yaizu.

Japan blir stadig rammet av større og mindre jordskjelv. Så sent som lørdag var siste gangen grunnen skalv under japanernes føtter.

Tsunamivarsel trukket

Skjelvet i Indiahavet, 33 kilometer under havbunnen, førte til at amerikanske myndigheter utstedte tsunamivarsel for Bangladesh, India, Indonesia, Burma og Thailand.

Men varselet ble noen timer senere trukket tilbake da det var klart at det ikke var tegn til en flodbølge i havet.

Men jordskjelvet og tsunamivarselet utløste panikk i befolkningen på de indiske Andaman-øyene, der politiet i Port Blair senere sa at det ikke var meldt om skader.

Andaman-øyene ble hardt rammet av tsunamien i Indiahavet i julehelgen 2004 som ble utløst av et voldsomt jordskjelv som målte 9 på Richters skala i havet utenfor Sumatra.

Ingenting tyder på at det var noen sammenheng mellom tirsdagens to skjelv, selv om de inntraff nesten samtidig.

Skulderen til denne motorveien raste ut som følge av jordskjelvet, som målte 6.6 på Richters skala.
Produksjonen i atomanlegget Hamaoaka ble automatisk stengt da et jordskjelv rystet Japan mandag.