Nå har Norge hatt sitt første møte med Joe Biden. – USA gir full gass

NEW YORK (Aftenposten): FN-ambassadør Mona Juul er den første fra det norske statsapparatet som møter USAs nye president.

FN-ambassadør Mona Juul snakket om klima og sikkerhet og Norges internasjonale fredsarbeid i møtet med Biden.

Juul og de andre FN-ambassadørene i Sikkerhetsrådet hadde et videomøte med Joe Biden torsdag ettermiddag amerikansk tid.

– Vi ønsket Biden varmt velkommen tilbake til det vi kalte et genuint flernasjonalt samarbeid, sier Juul til Aftenposten.

Normalt ville møtet ha skjedd i Det hvite hus. Nå ble det virtuelt.

– Biden-administrasjonen har mye på agendaen, og det at dette møtet faktisk finner sted viser at de er oppriktig interessert og engasjert i Sikkerhetsrådet og FN. Når Biden sier at USA «er tilbake», er det ikke bare retorikk.

Amerikanerne lyttet og nikket

Norge tok fatt på en toårsperiode i Sikkerhetsrådet i januar etter å vunnet frem i en avstemning blant FNs medlemsland i juni i fjor.

En viktig sak for Norge er koblingen mellom klimaendringer og sikkerhet, og at klimakampen skal settes på agendaen i Sikkerhetsrådet. Dette var også noe Juul tok opp i torsdagens møte.

FN-ambassadør Mona Juul snakket til Biden fra FN-delegasjonens kontorer i New York. Alle møter i Sikkerhetsrådet foregår virtuelt inntil videre.

– Biden sendte signaler om at USA ønsker å vektlegge denne sammenhengen i langt større grad, og de hørte på hva vi sa om klima og nikket anerkjennende.

Det samme gjorde Juul da amerikanerne snakket.

– Norge og USA er på samme linje i langt flere saker enn under forrige administrasjon, for eksempel når det gjelder klima, kvinners rettigheter og reproduktiv helse. Det er mye mer å ta tak i og jobbe sammen om, sier Juul.

Hun sier hun ser frem til å samarbeide med USAs nye FN-ambassadør Linda Thomas-Greenfield. Greenfield deltok også på torsdagens møte. Det samme gjorde Bidens klimautsending John Kerry.

– USA gir full gass i diskusjonene i Sikkerhetsrådet, og de besetter nye stillinger med kompetente folk som har lang utenrikspolitisk erfaring. Det er kanskje den største endringen vi har sett når det gjelder vårt samarbeid med USA her i FN, sier Juul.

Les også

Biden har fått sin første politiske seier. Den er så enorm at også nordmenn vil merke det.

Møtte Harris

Statsminister Erna Solberg har ennå ikke snakket med Biden etter at han tok over som president, men tidligere i mars hadde hun et telefonmøte med visepresident Kamala Harris.

De to snakket blant annet om klimaendringer, kvinner og utdanning og sikkerhetspolitikk. Solberg inviterte også amerikanske styrker til å øve mer i Norge, ifølge NTB.

Statsminister Erna Solberg møtte Donald Trump i Det hvite hus i oktober 2018. Foreløpig har hun ikke snakket med etterfølgeren.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide har hatt et telefonmøte med sine nye amerikanske kollega Antony Blinken. De to vil møtes fysisk for første gang på NATOs utenriksministermøte i Brussel neste uke.

På grunn av koronaviruset har ingen stats- eller regjeringssjefer foreløpig fått et møte med Biden i Det hvite hus. Den første til å få den æren ser ut til å bli Japans statsminister Yoshihide Suga.

Biden skal etter planen ta imot Suga i Washington den 9. april.


Interessert i USA? Følg korrespondenten på Instagram (@oysteinlangberg) og Facebook.

Få også med deg den ukentlige podkasten Aftenpodden USA. Den har nå en egen feed i Itunes og Spotify. Søk og abonner på «Aftenpodden USA» der du hører på pod.