Trump nevnte ikke nazister og KKK. Her er seks grunner til at USA reagerer så kraftig på det.
NEW YORK (Aftenposten): Donald Trumps respons til terrorangrepet i Virginia lørdag har vakt oppsikt og raseri i USA i helgen. Presidentens forhold til høyreekstreme grupper er på nytt et hett tema. Her er seks grunner til at dette er blitt et problem for Trump:
1. Han var vag og generell i sin respons
Da president Trump fordømte volden i Charlottesville lørdag, understreket han to ganger at han snakket om alle involverte. Men han kommenterte ikke direkte høyreekstremistene og nazistene som hadde organisert marsjen, selv på spørsmål fra en journalist da han forlot salen. I stedet snakket han i svært generelle ordelag.
Dette var helt bevisst fra presidenten, ifølge The New York Times. Flere av hans nærmeste rådgivere skal på forhånd ha bedt ham om å ta tydelig avstand fra de høyreekstreme hatgruppene. Han valgte likevel å ikke gjøre det.
Søndag ettermiddag, etter en helg der kritikken har haglet mot presidenten, kom det en ny uttalelse fra Det hvite hus fra en anonym talsperson. Hun understreket at presidentens fordømmelse «selvsagt inkluderte hvite nasjonalister, KKK, nynazister og andre ekstremistgrupper.»
- 32-åring ble drept av nazisympatisør. Slik var terroren i Virginia.
2. Han har vært vag også tidligere
Trump er blitt konfrontert mange ganger tidligere av journalister om sin støtte hos høyreekstreme grupper, og om han tar avstand fra dem. Ved flere anledninger har han svart utydelig eller unngått å svare.
Trump sa i et intervju med redaktørkollegiet i The New York Times i fjor at han «tar avstand fra den gruppen», på direkte spørsmål om han hadde oppmuntret alt-right-bevegelsen.
På spørsmål fra CNN om han ville ta avstand fra Ku Klux Klan-leder David Duke, som i fjor ga Trump sin støtte under valgkampen, sa Trump at han ikke vet noe om Duke.
– Jeg vet ikke noe om hvite nasjonalister. Så du spør meg om å svare på et spørsmål om folk jeg ikke aner noe om, sa Trump.
Noen dager senere ble han konfrontert igjen, og sa da at han «tar avstand» fra både Duke og KKK.
3. Han er som regel bombastisk og direkte
Donald Trump er vanligvis ikke en mann som er forsiktig i sine uttalelser og beskrivelser av andre. Han har gått i strupen på alt fra Nord-Koreas leder Kim Jong-un til sin egen senatsleder Mitch McConnell og sin egen justisminister Jeff Sessions – og det er bare den siste måneden.
I juni var han for eksempel raskt ute og kritiserte Londons muslimske ordfører Sadiq Khan på Twitter etter terrorangrepet mot byen. Han har ofte kritisert demokrater fordi de ikke bruker ordet «terror» raskt og hyppig nok om muslimske angripere.
Mange har derfor påpekt at det er påfallende når Trump er så tilbakeholden i forbindelse med terroren i Charlottesville.
- Demokratene har en gyllen sjanse mot Trump. Men lederne nærmer seg åtti.
4. Partifeller markerte avstand
En lang rekke av Trumps egne partifeller gikk ut og kritiserte presidenten for responsen lørdag. Flere av de republikanske politikerne sa at det var viktig at president Trump fordømte høyreekstremistene direkte.
– Vi trenger å høre mer fra presidenten om dette. Han må gi tydelig beskjed til høyreekstremister om at de ikke har hans støtte, sa senator Lindsay Graham.
– Presidenten må komme på banen i dag og sette ord på hva dette er, sa senator Cory Gardner.
«Vi må kalle ondskapen ved dets navn. Min bror ga ikke livet sitt i kamp mot Hitler for a nazi-ideer skal aksepteres her hjemme,» skrev den republikanske senatoren Orrin Hatch på Twitter.
Flere andre republikanere, deriblant Trumps motstander i primærvalget Marco Rubio, kom med lignende oppfordringer.
5. Han har nære medarbeidere med alt-right-sympatier
Presidenten har brakt en av alt-right-bevegelsens kjernefigurer, Steve Bannon, inn i Det hvite hus som sin sjefstrateg. Bannon har igjen hentet inn andre personer med samme ideologiske bakgrunn, inkludert Stephen Miller og Sebastian Gorka, som er blitt knyttet til en ungarsk ekstremistgruppe.
Gorka sa i et intervju med Breitbart denne uken at hvit nasjonalisme ikke er et problem.
– Vi får hele tiden høre «Åh, det er den hvite mannen. Det er hvite nasjonalister. Det er problemet.» Men det er det ikke, sa Gorka til Breitbart.
Borgerrettsforkjempere ber nå Trump om å sparke både Bannon og Gorka etter hendelsene i helgen.
I would recommend you take a good look in the mirror & amp; remember it was White Americans who put you in the presidenc … https://t.co/Xap359sC9X6. Ekstremistene støtter ham
Den kjente rasisten og Ku Klux Klan-lederen David Duke var på marsjen lørdag. Han henvendte seg direkte til Trump både på TV og på Twitter, med melding om at presidenten ikke måtte glemme «hvem som fikk ham valgt». Duke ga Trump sin støtte under valgkampen i fjor.
Det var også mange støtteerklæringen til presidenten i demonstrasjonen, inkludert de røde «Make America Great Again»-hattene. Etter presidentens tale lørdag skrev nazibloggen Daily Stormer at Trumps kommentarer var gode. «Ingenting spesifikt om oss», skrev bloggen.
I fjor høst ropte den hvite nasjonalisten Richard Spencer «Hail Trump!» på et møte med likesinnede.
- Les portrettet av Richard Spencer: Han drømmer om et hvitt USA. Slik ble Richard Spencer en av Amerikas mest forhatte menn
Trump har på sin side flørtet med alt-right-bevegelsen i løpet av valgkampen. Han har retweetet statistikker og budskap fra kontoer som er assosiert med nazister og rasister, blant annet en konto ved navn @whitegenocideTM og en feilaktig statistikk om svarte som dreper hvite.