Krisen er ikke over for Löfven: Fortsatt mistillit

Statsminister Stefan Löfven trekker seg ikke og verner forsvarsminister Peter Hultqvist. Nå går opposisjonsledere kraftig ut mot regjeringen.

Stefan Löfven blir sittende som Sveriges statsminister – foreløpig.

IT-skandalen i Sverige førte torsdag til at to ministre går av. Regjeringen blir imidlertid sittende.

– Jeg har overveid ulike handlingsalternativer. Jeg gjør det som er best for landet, sa statsminister Stefan Löfven på en pressekonferanse i Stockholm torsdag formiddag og understreket av det er usikre tider i Europa.

– Jeg tenker ikke å kaste Sverige ut i en politisk krise.

Skandalen fører nå til at infrastrukturminister Anna Johansson og innenriksminister Anders Ygeman trekker seg. Det ble samtidig annonsert at helseminister Gabriel Vikström går av, men han er ikke berørt av skandalen.

• Det stormer i svensk politikk. Dette er IT-skandalen som kan felle Sveriges regjering

– Useriøst

Det er likevel ikke nok for opposisjonen. De hadde allerede varslet at de ville fremme mistillitsforslag mot tre statsråder. I tillegg til Johansson og Ygeman ville de også kaste forsvarsminister Peter Hultqvist. Torsdag ettermiddag ble det kjent at opposisjonen går videre med mistillitsforslaget mot forsvarsministeren.

Ifølge SVT vil opposisjonen ikke kalle inn til ekstraordinært møte, men vente med å behandle forslaget til Riksdagen offisielt åpner igjen etter sommeren, 12. september.

Å miste Hultqvist vil sitte langt inne for statsministeren. På pressekonferansen beskrev Löfven sin kollega som en svært kompetent statsråd med gode internasjonale forbindelser, og kalte mistillitsforslaget «totalt useriøst».

Lederne i Alliansen, Annie Lööf, Anna Kinberg Batra, Ebba Busch Thor og Jan Bjørklund møttes i hovedkvarteret til Moderaterna onsdag kveld.

– Mangel på selvkritikk

Opposisjonen reagerte raskt da det ble annonsert at forsvarsminister Peter Hultqvist blir sittende.

– Den totale mangelen på selvkritikk under pressekonferansen viser at regjeringen ikke ser ut til å forstå problemet og alvoret i situasjonen. Regjeringen bør ta sitt ansvar og følge vårt krav om at også forsvarsministeren bør trekke seg, skriver Sverigedemokraternas partileder, Jimmie Åkesson, i et innlegg på Facebook.

Striden mellom regjeringen og opposisjonen står nå om hvorvidt forsvarsminister Peter Hultqvist kan beholde jobben sin.

Kristdemokraternas leder Ebba Busch Thor er også klar i sin sak.

– Forsvarsministeren har ikke lenger tillit. Når statsministeren ikke tar ansvar, krever vi at det blir tatt ansvar i Riksdagen, skriver hun på Twitter.

Brorparten av de svenske velgerne støtter den kraftige kritikken opposisjonen har rettet mot de tre ministrene, ifølge en undersøkelse av Aftonbladet og Inizio. Tre av fem støtter mistillitsforslaget, mens kun én av fire er uenig.

Svekket statsminister

Ifølge valgforsker Anders Todal Jenssen har Löfven svekket sin posisjon ved å ikke trekke seg.

– Ved å fjerne to ministre har Löfven delvis lagt seg på rygg for opposisjonen. Han fremstår nå som en som klamrer seg til makten, koste hva det koste vil, sier NTNU-forskeren til NTB. Han legger til at statsministeren hadde en gyllen anledning til å demonstrere hvor vaklevoren opposisjonen er.

Et politisk spill

Etter pressekonferansen avfeide statsminister Löfven at skandalen har utviklet seg til å bli et politisk spill mellom partiene. Bjørn Lindahl, Svenska Dagbladets mangeårige korrespondent i Oslo, er ikke så sikker.

– Hadde dette vært en enda mer alvorlig krise, hadde man ikke tenkt så mye på det partipolitiske, men dette er nok et politisk spill. Det er jo en del av demokratiet det også, man spiller innenfor de regler som finnes, sier han til Aftenposten.

– Er krisen avverget?

– Den er ikke over før vi får en avklaring om hva som vil skje med forsvarsministeren. Löfven utfordrer nå Riksdagen, der en majoritet vil kvitte seg med Hultqvist. Så han er fortsatt truet, sier Lindahl, og understreker at det er fortsatt mulig at regjeringen går av dersom statsråden blir kastet av Riksdagen.

Minst skadelig å trekke seg

Den svenske statsministeren hadde tre alternativer, ifølge den svenske korrespondenten Bjørn Lindahl.

– Han kunne bedt sine ministre gå eller sparke dem, iverksette et nyvalg eller gå av med hele regjeringen, sier Lindahl.

Han mener statsministeren er for sent ute med avskjedigelsene.

– Statsministeren kunne ha løst denne krisen, dersom han hadde sparket en eller to ministre. Men det måtte han gjort tidligere. Nå virker det som om han svikter sine egne ministre.

Lindahl mener det minst skadelige alternativet for Löfven ville vært å trekke seg og stille til ny frisk ved valget neste år.

– Det er en uholdbar situasjon å ha en opposisjon som hele tiden er på krigsstien. Vi vet heller ikke om opposisjonen klarer å danne regjering. Dersom de ikke klarer det, kunne Löfven eventuelt komme tilbake, samtidig som han hadde vist at det kun er dagens regjering som kan styre landet, sier den svenske journalisten.