Verden

Trump mangler folk i hundrevis av nøkkelposisjoner. «Han er ikke klar for en krise», mener tidligere ambassadør.

BRUSSEL/WASHINGTON (Aftenposten): Trump-administrasjonen har fortsatt ingen representant på plass i NATO-hovedkvarteret. Det påvirker arbeidet i alliansen.

Donald Trump sliter med å fylle stillingene han rundt omkring i verden.
 • Øystein Kløvstad Langberg
  Europa-korrespondent
 • Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Mindre enn 50 av 562 viktige posisjoner i det amerikanske statsapparatet er så langt blitt fylt av Trump-administrasjonen, ifølge en oversikt fra The Washington Post.

Blant disse er flere titall ambassadørstillinger og flere representanter til organisasjoner som EU og NATO.

Douglas Lute, USAs tidligere NATO-ambassadør, gikk av da Trump overtok som president i januar. Han omtaler det som «utrolig» at så få stillinger er blitt fylt til nå.

– Trump er ikke klar for en krise, skriver han i en kommentar hos Politico.

Frem til fredag hadde ikke administrasjonen en gang kunngjort en kandidat til NATO-jobben, men nå er det klart at de ønsker seg den tidligere republikanske senatoren Kay Bailey Hutchison i rollen.

Det kan imidlertid fortsatt ta en stund før hun er på plass i Brussel. Etter at en person blir nominert, venter en krevende prosess med bakgrunnsjekking før de 100 senatorene må stemme over forslaget og eventuelt gi grønt lys.

Trump skylder på senatorene

Selv skylder Trump på demokratene i Senatet for at ikke flere ambassadører er sendt ut i den store verden.

– De er intet annet enn OBSTRUKSJONISTER! skrev han på Twitter tidligere denne måneden:

.@foxandfriends Dems are taking forever to approve my people, including Ambassadors. They are nothing but OBSTRUCTIONISTS! Want approvals.

Men tallene viser at det først og fremst er i Senatet utfordringen ligger – Trump ligger langt bak tidligere presidenter når det kommer til å finne og nominere kandidater til de viktige toppjobbene.

Pr. 20. juni hadde Trump fått 44 godkjent personer og hadde 117 nominerte kandidater som ventet på godkjenning.

Obama hadde til sammenligning fått godkjent 170 og hadde 125 nominerte kandidater som ventet på godkjenning på samme tid.

I dag er det offentlig ansatte diplomater som leder det daglige arbeidet i NATO og på en rekke andre utestasjoner på vegne av USA. Men de har ikke et politisk mandat og ikke de samme kontaktene til Trump-administrasjonen som en politisk utnevnt ambassadør normalt har.

En NATO-dimplomat omtaler situasjonen som «ikke heldig».

– USA har hatt en lederrolle i NATO og har ofte snakket først og bidratt til å sette rammene for diskusjonen. Karrièrediplomatene gjør sitt aller beste, men vet ikke helt hvem de snakker på vegne av, sier kilden.

 • Trump fikk kraftig kritikk etter NATO-toppmøtet. – En seier til Putin, mener seniorforsker

Stoltenberg: – Må tilpasse oss realiteten

President Barack Obamas første NATO-ambassadør kom langt raskere i gang. Han ble nominert i mars og startet i jobben 15. mai samme år.

Generalsekretær Jens Stoltenberg avdramatiserer likevel den trege utnevnelsen.

– Vi jobber bra med de representantene USA har i Brussel. Det skjer ganske ofte når USA skifter president at det tar lang tid før det kommer en ny ambassadør, sier Stoltenberg.

Han viser til at Norge gikk «lange perioder» uten en amerikansk ambassadør da han var statsminister.

– Nå lever jeg med samme utfordring her. Man må bare tilpasse seg den realiteten, sier han.

Ambassadørjobben i Oslo er for øvrig en av de mange der Trump ennå ikke har nominert en kandidat.

NATO-sjef Jens Stoltenberg sier de «jobber bra med de representantene USA har i Brussel».

Amerikansk diplomat: Bekymret for det som bobler under overflaten

Aftenposten har snakket med flere diplomater i Washington som forteller om en helt ny virkelighet med Donald Trump som president.

– Det er alltid litt urolig når en ny administrasjon overtar. Folk kommer med andre prioriteringer og et ønske om å endre på ting. Det er helt naturlig. Men det har aldri tidligere vært på dette nivået, sier en erfaren diplomat med en rekke utstasjoneringer bak seg.

Diplomaten sier at stemningen i State Department, altså utenriksdepartementet, er urolig for tiden.

– Det merkes at vi mangler folk i toppstillingene. Det er flinke folk som fyller plassene midlertidig, men det er ikke det samme som å ha en permanent seksjons- eller avdelingsleder. For tiden klarer vi nok å holde tak i alle de store tingene som rører seg på overflaten, men jeg er mer urolig for det som bobler under overflaten. Jeg er usikker på om hvordan vi vil takle en uventet krisesituasjon, sier diplomaten.

Vil kutte i utenrikstjenesten med 30 prosent

Trump-administrasjonen har truet med å kutte en tredjedel av budsjettet i amerikansk UD, og utenriksminister Tillerson har i tillegg varslet at han ønsker å omorganisere staben.

– Det gjør at mange er urolige for jobbene sine. Folk er bekymret, og det gjør ikke ting bedre at vi må lese om mye av dette i avisen i stedet for å få det fra ledelsen, sier en kilde i State Department.

En diplomat Aftenposten har snakket med sier at Trumps manglende tillit til statsapparatet er en utfordring, og at svært mange viktige utenrikspolitiske ansvarsområder ser ut til å være flyttet fra utenriksdepartementet til Det hvite hus.

Jared Kushner, Trumps svigersønn, er utpekt som hovedansvarlig for en rekke utenrikssaker, deriblant et forsøk på å skape fred i Midtøsten.

– Trump ser ikke ut til å stole på noen i statssystemet. Det bidrar til at vi bruker en del energi på å fôre Kushner med informasjon, sier en erfaren diplomat som i dag jobber i byråkratiet i State Departement.

LES OGSÅ: For ett år siden lå Europa på dødsleiet. Nå brer optimismen seg over hele kontinentet.

Les mer om

 1. Donald Trump
 2. Jens Stoltenberg
 3. Jared Kushner
 4. Nato
 5. USA
 6. Amerikansk politikk