Verden

Minnemarkering for de omkomne etter MH17

Over 2.000 pårørende deltar i avdukingen av minnesmerket for ofrene fra nedskytingen av et fly fra Malaysia Airlines over Øst-Ukraina for tre år siden.

En prorussisk separatist holder et kosedyr funnet blant restene av MH17. Bildet er fra 2014.
  • NTB

Mandag er det tre år siden 298 mennesker ombord i rute MH17 fra Malaysia Airlines mistet livet, da flyet ble skutt ned av en russisk rakett over Øst-Ukraina.

Over 2.000 pårørende og etterlatte av de omkomne, som kom fra 17 ulike nasjoner, vil være til stede under avdukingen av minnesmerket nær Schiphol flyplass i Amsterdam.

Også Nederlands kong Willem-Alexander, dronning Maxima, og den nederlandske regjeringen deltar i seremonien i Vijfhuizen-parken.

I alt 298 trær er plantet for dem som mistet livet. Trærne er plantet i en sløyfe og omkranser en skulptur i midten – et øye av stål som skuer opp mot himmelen.

MH17 var på vei fra Schiphol-flyplassen i Amsterdam til Kuala Lumpur i Malaysia da det styrtet i nærheten av opprørskontrollerte Donetsk i Øst-Ukraina 17. juli 2014.

I fjor konkluderte etterforskningen med at passasjerflyet ble truffet av en rakett skutt opp fra området. En mobil oppskytingsrampe skal ha blitt fraktet over grensen fra Russland, for deretter raskt å ha blitt fraktet tilbake igjen etter nedskytingen av flyet.

Både regjeringen i Russland og prorussiske opprørere i Ukraina har avvist denne konklusjonen.

Tidligere har amerikansk etterretning uttalt at de prorussiske opprørerne trolig skjøt ned passasjerflyet ved en feil.

I alt 1.000 personer er etterlyst i forbindelse med nedskytingen. Men ingen er pågrepet hittil.

Les mer om

  1. Malaysia Airlines