Verden

Irakske styrker kjemper videre mot lite IS-kontrollert område i Mosul

Flere hundre tusen sivile er fortsatt i fare i Mosul, selv om irakske regjeringsstyrker hevder å ha nedkjempet IS og feirer seieren.

IS holder stand på et lite område i Mosuls gamleby. Her ser du medlemmer av Emergency Response Division som kjemper mot IS
  • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Mandag kveld erklærte Iraks statsminister Haider al-Abadi offisielt seier over Den islamske staten.

I en TV-sendt tale sa han at ekstremistgruppen er slått i Irak, selv om det fortsatt pågår sporadiske kamper mot IS-krigere.

Kort tid senere bekrefter også den USA-ledede koalisjonen som har støttet offensiven mot IS, at irakske styrker har gjenerobret hele byen.

Søndag gratulerte Abadi hæren med seier over IS i Mosul, ni måneder etter at den første offensiven mot byen ble innledet. Byen hadde vært under IS-kontroll siden 2014.

Harde kamper fortsatt

En høytstående offiser i den irakske hæren sa tidligere mandag at det pågikk «harde» kamper mellom regjeringsstyrkene og de gjenværende IS-krigerne, men at slaget gikk mot slutten.

Ifølge generalløytnant Sami al-Aridhi i de irakske antiterrorstyrkene er IS fanget på et område i gamlebyen som måler rundt 200 ganger 100 meter. Aridhi sier at etter hva de vet, så er mellom 3.000 og 4.000 sivile igjen i området, men tallet er ikke bekreftet fra andre kilder.

Les også

Slik er jihad-kulturen: Halshugger om formiddagen, gråter av dikt om kvelden

– Menneskelige skjold

Det pågår fortsatt kamper på gateplan i Mosul

Den irakske hæren antar at noen hundre IS-krigere er igjen i bydelen, og at de bruker familiene sine, inkludert kvinner og barn, som menneskelige skjold.

– Det er ikke mulig å si nøyaktig hvor mange Daesh-krigere og familier som er fanget der, sier Abdul-Ghani al-Asadi i de irakske spesialstyrkene.

Daesh er en av flere forkortelser som brukes om den ytterliggående islamistiske gruppen som selv kaller seg Den islamske staten (IS).

Asadi sier at man antar at de fleste av de sivile som er igjen i gamlebyen, er IS-krigeres familiemedlemmer.

– Men vi skal ikke anklage dem for noe. Hvis de ikke bærer våpen, er de sivile, sier han.

Les også

Et totalknust Mosul feirer seieren over IS

Frykter hevnangrep

Flyktninghjelpen frykter hevnangrep mot sivilbefolkningen fra de irakske regjeringssoldatenes side.

– Nå som kampen om Mosul er erklært avsluttet, må den irakske staten sørge for sikkerhet for alle sivile. Soldater må ikke ta loven i egne hender. Det må ikke igangsettes kollektiv straff for familier som er mistenkt for tilknytning til IS, sier hjelpeorganisasjonens landdirektør i Irak, Heidi Diedrich.

80 prosent av Vest-Mosul er ifølge lokale myndigheter lagt i grus, og flere tusen mennesker antas å ligge begravd i ruinene.

Diedrich frykter for hva som venter dem som nå tar sjansen på å vende hjem. Hun mener verdenssamfunnet må bidra til gjenoppbygging av den raserte byen.

– Gjenoppbygging vil være viktig for å hindre videre konflikt, sier Diedrich.

Gjenoppbygging av Mosul

Mosul er en by i ruiner.

Mosul ble erobret av IS i en lynoffensiv sommeren 2014. Kort tid senere erklærte IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi opprettelsen av et såkalt kalifat i en tale i den historiske al-Nuri-moskeen i sentrum av byen.

Den irakske offensiven for å drive IS ut av Mosul startet i oktober i fjor. De siste ukene har vært tunge, siden IS-krigere forskanset seg i de smale gatene i Vest-Mosuls gamleby.

Idet offensiven går mot slutten, har flere flyttet oppmerksomheten til hva som er veien videre for Iraks nest største by.

Statsminister Haider al-Abadi lovet søndag at gjenoppbyggingen av Mosuls infrastruktur er en topp-prioritet i tida fremover.

Les også

IS er i full gang med å oppdra en ny generasjon voldelige krigere. I dette regimet lever også minst 40 norske barn: – Barn har gått fra å se på henrettelser til selv å utføre henrettelser

– Store ødeleggelser

80 prosent av Vest-Mosul er ifølge lokale myndigheter lagt i grus, og flere tusen mennesker antas å ligge begravd i ruinene. Ifølge FN har rundt 920.000 mennesker flyktet fra hjemmene sine i løpet av offensiven.

Flere av dem har reist tilbake, hovedsakelig til Øst-Mosul, men FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) sier det fortsatt kan gå flere måneder før flertallet av de fordrevne får returnere til hjemmene sine.

– Mange har ikke noe å dra tilbake til, på grunn av store ødeleggelser i løpet av konflikten. Viktig infrastruktur, som tilgang til vann, elektrisitet, skoler og sykehus, må gjenoppbygges eller utbedres, heter det i en uttalelse fra UNHCR mandag.

Spesialstyrker fra Irak feirer at de har inntatt Mosul ved elven Tigris.
80 prosent av Vest-Mosul er ifølge lokale myndigheter lagt i grus, og flere tusen mennesker antas å ligge begravd i ruinene.
Personell fra Iraks antiterror tjeneste (CTS) vandrer gjennom ødelagte bygninger i Mosuls gamle bydel.

Les mer om

  1. Den islamske staten (IS)
  2. Kalifat
  3. Mosul