Verden

FN: FARC-geriljaen i Colombia har levert alle våpen

Colombias venstreorienterte FARC-gerilja skal ha fullført avvæpningen av sine medlemmer, melder FN-observatører som har hatt oppsyn med prosessen.

En FN-observatør i Colombia med våpen overlevert av medlemmer av FARC-geriljaen. Foto: FN / AP / NTB scanpix
  • NTB

Tirsdag skal det avholdes en offisiell seremoni for å markere at avvæpningen er fullført. Dette finner sted i en leir i byen Mesetas i Meta, der rundt 520 FARC-medlemmer befinner seg. Colombias president Juan Manuel Santos, FARC-ledere og FN skal være til stede.

Avvæpningen betegnes som «individuell nedrustning». I en pressemelding fra FN framgår det at de har tatt imot 7.132 registrerte våpen fra 6.800 geriljamedlemmer. FN-observatørene sa mandag at de har lagret og lagt vekk alle våpnene, med noen unntak. Disse våpnene beholdes av sikkerhetshensyn i en overgangsperiode ved demobiliseringssonene.

De 26 demobiliseringssonene vil bestå i en drøy måned til. Farc-medlemmene forbereder seg på sivile liv og på å gå over til å være en politisk organisasjon, i henhold til fredsavtalen.

Etter overlevering har personene signert en erklæring om at de ikke vil anskaffe nye våpen, men følge betingelsene i fredsavtalen mellom FARC og regjeringen. Avtalen ble forhandlet fram med Norge og Cuba som tilretteleggere og undertegnet i november i fjor.

FN sier dette markerer slutten på den over 50 år lange borgerkrigen. Over 220.000 mennesker er drept, og seks millioner er drevet på flukt.

President Santos mottok i fjor Nobels fredspris for sin innsats for fredsavtalen.

Les mer om

  1. Farc
  2. FN
  3. Colombia