Verden

Norge gir FN 3,6 milliarder til å bekjempe dødelighet hos mødre og barn

 • Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

I Pakistan dør over 500 nyfødte barn hvert år. Bildet av den underernærte babyen er tatt i Pakistan under flommen i 2010. SCANPIX

Statsminister Erna Solberg har med seg 3,6 milliarder kroner i bagasjen til FN-toppmøtet denne helgen. Pengene skal gå til FN-sjef Ban Ki-moons hjertebarn: Å bekjempe barne- og mødredødelighet. Her møtes de to på Bans kontor i FN-bygningens toppetasje på fredag.

 • Dette er kanskje det viktigste vi kan gjøre for å bekjempe fattigdom, sier statsminister Erna Solberg til Aftenposten.

Hvert år dør 5,9 millioner barn før de rekker å feire femårsdagen sin.

Det betyr at det i dag dør 16.000 barn. Akkurat som det gjorde i går, og akkurat som det vil gjøre i morgen.

Hvert år dør også rundt 290.000 kvinner i forbindelse med fødsel.

48 millioner barneliv reddet

Nå håper statsminister Erna Solberg å bidra til å få redusert disse tallene kraftig. På en konferanse i FN-bygningen i dag kunngjorde hun at Norge stiller med 420 millioner dollar (3,6 milliarder kroner etter dagens kurs) til FN-prosjektet «Every Woman, Every Child».

Pengene skal fordeles i en årlig sum som skal utbetales frem til 2020.

— Den farligste dagen i et barns liv er den dagen det blir født. Det å jobbe med mødre- og barnehelse det første året, sånn at barn overlever frem til de blir fem år, det er kanskje det viktigste vi kan jobbe med også i fattigdomsbekjempelsen, sier Solberg til Aftenposten.

De såkalte tusenårsmålene, som ble vedtatt i 2000 og som utløper i år, førte til et barnedødeligheten ble mer enn halvert fra de 12,9 millioner barna som døde i 1990.

Det betyr at anslagsvis 48 millioner barneliv er reddet siden tusenårsmålene ble vedtatt for 15 år siden, ifølge FN.

 • Vi har sett en enorm fremgang, men det er fortsatt altfor mange barn som dør. Vi vet hva som skal gjøres for å få disse tallene ned. Vi kan ikke fortsette å svikte disse barna, sier visedirektør Geeta Rao Gupta i FNs barneprogram, UNICEF.

Ban Ki-moon: – Dette er mennesker med navn og ansikter

FN-sjef Ban Ki-moon har pekt ut barne- og mødrehelse som en av sine fremste prioriteringer i arbeidet sitt i FN. I 2010 etablerte han tiltaket «Every Woman, Every Child» for å rette oppmerksomheten mot denne globale utfordringen.

— Disse tallene er ikke bare statistikk. Det er mennesker med navn og ansikter. Deres lidelse er uakseptabel i det 21. århundre, sa Ban da han lanserte tiltaket for fem år siden.

UNICEF mener at ytterligere 38 millioner barneliv kan bli reddet innen 2030 dersom verdenssamfunnet legger enda større ressurser inn i arbeidet.

Sverige gir hele 2,5 milliarder dollar til prosjektet – 21 milliarder kroner.

Solberg: – FN best rustet til å gjøre jobben

Men er FN-systemet den rette organisasjonen til å gjøre dette arbeidet? Frivillige organisasjoner og store, private donorer som Gates-stiftelsen jobber også med fattigdomsreduksjon og tiltak for å redde barns liv.

Solberg mener at de norske milliardene blir best forvaltet dersom de plasseres i FN-systemet, der Norge i fjor bidro med over syv milliarder kroner.

— Ingen av de andre organisasjonene hadde gjort et godt arbeid lokalt dersom ikke FN også hadde samarbeidet med de lokale myndighetene for å få dette til å fungere. Derfor må FN-systemet også fungere lokalt for at de frivillige organisasjonene skal gjøre noe mer enn en liten dråpe i akkurat det lokalsamfunnet. Vi må ha flere helsearbeidere. Vi må trene dem, og for å gjøre det må vi ha landets myndigheter med oss. Og da er det FN som er best til stede for å gjøre det, sier statsministeren.

Krever FN-reform

Men norske myndigheter er også klare på at FN-systemet må reformeres, både ved hovedkvarteret i New York og i felt for å bli mer effektivt, ifølge et notat fra regjeringen i forbindelse med årets toppmøte i FN.

— Norge vil derfor engasjere seg i de prosesser som har til hensikt å styrke og effektivisere organisasjonen, herunder forslaget til reform av FNs fredsoperasjoner, reform på utviklingsområdet og humanitær reform, heter det i notatet.

— Vi forventer at FN støtter landene i oppfølgingen av bærekraftsmålene på ulike områder. Det som er avgjørende for om bærekraftsmålene innfris i 2030, er hvert lands innsats, politikk og prioriteringer, sier statssekretær Tone Skogen i UD.

Aftenpostenverden5-vzs4ukEkoe.jpg Aftenposten Verden

Hør ukens podcast. Tidligere FN-ambassadør Morten Wetland forteller i denne utgaven av Aftenposten Verden at det kan gå hardt for seg under FNs hovedforsamling. Denne helgen er sirkuset i gang igjen.

 1. Les også

  USA og Kina med «felles klimavisjon»

 2. Les også

  Solberg håper på møte med Kinas president

 3. Les også

  Norge vil ha flere land inn i verdens mektigste møterom

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  7 utfordringer den nye generalsekretæren i FN må takle // Han blir FNs nye generalsekretær. Dette er hans største utfordringer.

 2. NORGE

  Trygderegningen til dagens unge vokser med 100 milliarder kroner. Men det kunne vært mye verre.

 3. VERDEN

  Norge har gitt landet 15 milliarder i bistand. Nå kjøper presidenten et luksusfly i særklasse.

 4. DEBATT

  Kronikk: Som gjesteland på G20-toppmøtet må vi bidra til å endre verden | Erna Solberg

 5. NORGE

  Åpner for å hente flere barn til Norge. Men IS-mødrene må bli igjen i Syria.

 6. DEBATT

  Direktoratet synes å ville gjøre sine egne erfaringer fremfor å lære av andre