Verden

Russland sliter med å koordinere anklager om nedskytingen av MH17

MOSKVA (Aftenposten): Tirsdag mente Russlands største forsvarsleverandør at passasjerflyet MH17 ble skutt ned av en ukrainsk rakett. Onsdag ga landets svar på FBI et ukrainsk jagerfly skylden.

Mikhail Malyshevsky, som er rådgiver for den statseide forsvarsleverandøren Almaz-Ante, presenterte tirsdag funn leverandøren mener viser at MH17 ble skutt ned av en BUK-rakett.
  • Steinar Dyrnes
    Steinar Dyrnes
    Journalist

Nedskytingen av passasjerflyet MH17 over Ukraina for snart ett år siden ble et viktig vendepunkt for Vestens håndtering av krigen i Ukraina. Russiskstøttede opprørere med russiske våpensystemer fikk skylden i Vesten, og det bidro til kraftige sanksjoner mot Russland.

To dager – to russiske forklaringer

Russiske myndigheter har derimot hele tiden lagt skylden på ukrainske styrker. Nå har de på to dager kommet opp med to helt forskjellige forklaringer på hva som skjedde.

Etter at flyet ble skutt ned 17. juli i fjor, og 298 mennesker mistet livet, tok det ikke lang tid før russerne hevdet at det var at et ukrainsk jagerfly som stod bak nedskytingen.

På en pressekonferanse her i Moskva på tirsdag hevdet derimot Almaz-Antey, Russlands største forsvarsleverandør, at flyet ble skutt ned av en ukrainsk rakett. De viste til at tekniske undersøkelser av flyvraket, dokumenterte at MH17 ble truffet av en 9M38-M1-rakett skutt ut fra våpensystemet Buk-M1. Selskapets konsernsjef, Jan Novikov, fortalte at 9M38-M1-raketten gikk ut av produksjon i 1999.

Vesten mener at en rakett skutt opp fra det russiskproduserte våpensystemet Buk-M1 skjøt ned passasjerflyet MH17.

Hevder Russland ikke bruker raketten

Han hevdet videre at 9M38-M1-raketten ikke lenger er i bruk i Russland, og at hele lageret er solgt til utlandet. Dessuten hevdet han videre at Ukraina var en storkjøper av raketten.

Ikke bare kunne våpenleverandøren Almaz-Antey fastslå hvilken type rakett som ble brukt, de hadde angivelig også funnet ut hvor stedet hvor raketten ble skutt ut fra. Mens internasjonale etterforskere har kommet til at raketten trolig ble avfyrt fra den opprørskontrollerte byen Snizjne, mener Almaz-Antey å kunne påvise, med bakgrunnen i vinkelen der raketten traff flyet, at den ble skutt ut fra landsbyen Zarosjenskoje. Journalister fra nyhetsbyrået AP så selv Buk-systemer i Snizjne 17. juli.

Vil skyte ned nytt fly for å bevise teorien

Russlands forsvar har tidligere hevdet at ukrainske styrker har kontrollert landsbyen. Men ukrainske myndigheter hevder nå at de ikke kontrollerte landsbyen i juli i fjor. For å bevise teorien sin, hevdet Almaz-Antey at de om nødvendig var villig til å skyte ned et ubemannet fly i samarbeid med uavhengige eksperter.

Onsdag var det derimot den føderale Etterforskningskomiteen (SKR), landets svar på FBI, sin tur å komme på banen gjennom en uttalelse på sine hjemmesider, signert informasjonssjef Vladimir Markin. Han innleder med å vise til at opplysningene til våpenleverandøren Almaz-Antey "uten tvil, fremkaller interesse". Men de resterende fem avsnittene brukes til igjen å vekke liv i beskyldningene om at MH17 ble skutt ned av et ukrainsk jagerfly.

"Dessuten vil jeg minne om at det tidligere, som en del av etterforskningen av straffesaken og sammen med de operative enhetene ble innhentet forklaring fra en ukrainsk statsborger som frivillig krysset Russlands grense for å gi uttrykk for at han ønsket å samarbeide med den russiske etterforskningen", skriver Markin.

En prorussisk opprører står på vraket av Malaysian Airlines-flyet etter nedskytingen 17. juli 2014. 298 mennesker mistet livet.

Hevder vitnet har bestått løgndetektortest

Dette vitnet skal være en militær flymekaniker, som SKR i dag for første gang går ut med identiteten til. Vedkommende, Jevgenij Ahapov, skal ha fortalt at et ukrainsk jagerfly, av typen SU-25, 17. juli returnerte til basen uten rakett. Piloten skal ha uttalt at han "befant seg på feil sted til feil tid". Senere på dagen hevdes det at vitnet ble klar over at et passasjerfly var skutt ned, og at det var først da han var i stand til å koble de to episodene sammen. Overfor det russiske nyhetsbyrået Interfax hevdes det onsdag at flymekanikeren, som nå skal være under statlig russisk beskyttelse, skal ha passert en løgndetektortest.

— For øyeblikket forblir teorien basert på forklaringene til den ukrainske luftforsvarssoldaten Jevgenij Aharov førsteprioriteten til den russiske etterforskningen, sier en kilde til nyhetsbyrået Interfax.

Nettsted mener å ha avslørt russisk bildemanipulasjon

I tillegg til at det fra russisk hold nå har kommet to ulike forklaringer to dager på dag, så kommer de bare et par dager etter nettstedet Bellingcat mener å ha avslørt at det russiske forsvarsdepartementet i fjor brukte manipulerte satellittbilder for å bevise at en BUk-M1 i ukrainsk eie ble fraktet fra basen og mot flyplanen til MH17.

Les også

  1. Tidligere Putin-hjelper vil avsløre Kremls «propagandafabrikk»

  2. Krim begynner å ligne på Nord-Korea

  3. Brev blir lagt frem som bevis på at USA presser Nobelkomiteen