Verden

Slik er det å være gissel hos IS

«Fysisk er jeg ganske undervektig, men jeg sulter ikke. Jeg har heller ingen fysiske skader.» Det skrev amerikaneren Peter Kassig i et brev til sine foreldre fra sitt fangenskap hos ekstremistene i Den islamske staten (IS).

Peter Kassig ble fanget av IS i 2013. Et brev han skrev til sine foreldre før han ble drept i 2014 kaster litt lys over forholdene for fanger hos ekstremistene.
 • Kjetil Hanssen
  Kjetil Hanssen
  Journalist

Da USA og allierte land begynte å bombe IS fra luften i august i fjor, var det kjent at organisasjonen hadde 23 vestlige gisler. 15 av disse er siden sluppet fri. Man vet at syv er drept. Tilgangen på nye, vestlige gisler har heller ikke vært stor siden den tid siden hjelpearbeidere og journalister sjelden er i de mest utsatte områdene.

Onsdag kveld ble det kjent at IS har nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad som gissel og krever løsepenger for ham:

Les også

Familien: Vi veksler mellom håp og fortvilelse

Var hjelpearbeider

Peter Kassig var i Syria som hjelpearbeider og ble fanget i oktober 2013. Da IS i november i fjor publiserte en film der han var halshugget, offentliggjorde familien hjemme i delstaten Indiana brevet. Dette brevet er et av flere kilder, vitnemål og intervjuer som er kommet frem og gir et innblikk i hvordan det er å være gissel hos organisasjonen som kontrollerer store territorier i Syria og Irak og som har gjort kidnappinger til en del av sin forretningsplan. Her er noe av det som flere har fortalt om:

Saumfarer alle data

De avkreves raskt passord til PC, telefon, Facebook og lignende. Gisseltagerne saumfarer så maskinene og Facebook-tidslinjen etter informasjon de kan bruke i forhandlinger og anklager gjerne fangene for å være spioner. Kassig hadde for eksempel vært i militæret og fikk gjennomgå for dét. Tolken til et annet gissel, Steven Sotloff, har fortalt at det første ordet avhørerne sa til Sotloff var «passord». En polsk fotojournalist som ble tatt sommeren 2013 og klarte å rømme etter noen måneder, har fortalt at kidnapperne googlet navnet hans sammen med «CIA» og «KGB».

Tar arabiske navn

Mange gisler gis – eller de tar – arabiske navn. Flere konverterer til islam – noen trolig i håp om å bli bedre behandlet. Kassig droppet fornavnet Peter og kalte seg Abdul-Rahman. Kassig var oppdratt som metodist, men konverterte til islam i fangenskap og foreldrene hans tror det var ærlig ment. Det er også kjent at den amerikanske reporteren James Foley konverterte og byttet navn.

Begrenset med mat

Gislene får ikke mye mat, men sulter heller ikke. I en tid i fjor da IS hadde over 20 vestlige gisler samtidig, skal de imidlertid i en periode ha fått svært lite mat – beskrevet som tilsvarende mengden i en tekopp daglig.

Flyttes ofte

Gislene er tidligere blitt flyttet fra sted til sted. I 2013 var mange i kjelleren på et sykehus i Aleppo, senere var de i det IS har erklært som sin hovedstad Raqqa.

Prøvehenrettes

En avhopper fra IS, en tidligere tolk, har i intervju med Sky forklart hvorfor gislene fremstår som så rolige i henrettelsessituasjonen. Han forteller at de har vært gjennom prøvehenrettelser så mange ganger at de er blitt vant til at de ikke blir gjennomført. De tror det bare en enda en øvelse.

Den spanske journalisten Javier Espinosa er en av dem som IS har sluppet fri. Han beskrev etter hjemkomsten hvordan ekstremistene holdt prøvehenrettelser med sine fanger.

Spill og spørreleker

Flere kilder har fortalt om at de spilte spill og holdt spørreleker for å fordrive tiden. Kassig skrev til sine foreldre at de spilte sjakk og New York Times har fortalt at de laget sjakkbrikker av papirsøppel. Fangene har også forsøkt å gjenfortelle handlingen fra bøker og filmer til hverandre.

Satt i mørket

Behandlingen av fanger skal ha vært varierende. Under forhandlinger om løsepenger i fjor tilbrakte de uker i mørket. Et tyvetall fanger delte et kjellerrom der den eneste belysningen var litt solskinn i en dørsprekk. De fleste fangehullene hadde ikke liggeunderlag og få tepper. Noen skal ha laget puter av filler stappet inn i ødelagte bukser.

Får høre at ingen bryr seg

Kidnapperne skal også ha forsøkt å kvele optimismen fangene måtte ha. Kassig skriver: «De forteller oss at dere har gitt oss opp eller at dere ikke bryr dere. Men vi vet selvsagt at dere gjør alt dere kan og mer til.»

Den franske Nicolas Henin mottas av familien 20. april etter å ha sluppet fri fra IS. I fangenskapet ble gislene fortalt at ingen gadd forsøke å få dem fri.

Verst for amerikanere og briter

Generelt sier flere tidligere gisler at amerikanske og britiske fanger fikk dårligst behandling. — Kidnapperne visste hvilke land som ville være mest mottagelige for deres krav, og de satte opp en rekkefølge basert på hvor enkelt de trodde forhandlingene ville gå. De begynte med de spanske, har et anonymt eks-gissel fortalt til New York Times.

Gissel: - Skal slippe å gjette

Kassig var opptatt av å fortelle sine foreldre hvordan han hadde det: «Jeg vil at dere skal få vite om forholdene her og hva jeg har vært gjennom direkte fra meg slik at dere slipper å gruble, gjette eller forestille dere (ofte er dét verre enn virkeligheten). Alt i alt har jeg det greit. Fysisk er jeg ganske undervektig, men jeg sulter ikke. Jeg har heller ingen fysiske skader. Jeg er en tøff ungdom, og det hjelper at jeg fortsatt er ung», skriver han.

Tøft mentalt

Det følelsesmessige lot til å være tøffere: «Mentalt er jeg temmelig sikker på at dette er det tyngste en mann kan gjennomgå. Stresset og frykten er utrolig, men jeg klarer meg som best jeg kan. Jeg er ikke alene. Jeg har venner. (..) Jeg gråt mye de første månedene, men litt mindre nå. Jeg uroer meg mye for deg, mamma og mine venner», skriver han.

President Barack Obama kalte drapet på Kassig i november 2014 for «ren ondskap».

Den kidnappede Ole Johan Grimsgaard-Ofstad har vært opptatt av konflikten i Midtøsten lenge før han dro:

Les også

IS-gisselet (48) besøkte syriske nasjonalister i 2013 - har vært lenge i PSTs søkelys

Har trolig få gisler nå

I februar i år var det kjent at IS hadde den britiske krigsreporteren John Cantlie som fange. Han er blitt brukt i flere propagandavideoer. I tillegg hadde de en kvinnelig, amerikansk hjelpearbeider og en kvinnelig hjelpearbeider fra et annet land. Gruppen har nå kunngjort at de har norske Ole Johan Grimsgaard-Ofstad og kinesiske Fan Jinghui som fanger, men det er ikke antatt at antallet gisler fra utenfor regionen er veldig mye større. IS har vanligvis brukt vestlige gisler flittig i sin propaganda.

 1. Les også

  Amerikansk gissel var IS-lederens sexslave

 2. Les også

  Erna Solberg: - Norge betaler ikke løsepenger

 3. Les også

  Forsker: - Norge må be om nåde for gisselet

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  VERDEN
  Publisert:

  Washington Post: Joe Biden ble briefet om Putins krigsplaner allerede i oktober 2021

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5