Verden

Øst-Aleppo evakueres, men noen barn kommer helt alene

Hver dag møter hjelpeorganisasjonene i Aleppo barn som kommer helt alene. De har mistet både hjem og foreldre, de er sultne og kalde. Om natten våkner de til mareritt om bomberegn.

Mange av barna som kommer til campen til SOS-barnebyer utenfor Aleppo kommer helt alene. De har mistet både hjem og familie.
  • Petter Winther

– Barna som kommer til oss stoler ikke på noen. Derfor kan det være vanskelig å hjelpe dem. Mange har mistet både hus og foreldre. De er helt alene og de er vant til å gå sultne hele dagen. De trenger mat og medisiner, men de trenger også å få muligheten til å leke uten bekymringer.

Dette forteller Lur Kat, issamlings- og kommunikasjonssjef i SOS-barnebyer i Syria, på telefon til Aftenposten. Kat er født og oppvokst i Damaskus og har fulgt situasjonen i Aleppo veldig tett.

Hver dag gir SOS-barnebyer hjelp til flere tusen barn og voksne i utkanten av Aleppo. Onsdag begynte evakueringen av skadede i Øst-Aleppo, noe som vil gi hjelpeorganisasjonene enda mer å gjøre.

I kveld kjørte en ny busskolonne med opprørere og deres familier ut av Øst-Aleppo, ifølge den syriske statskanalen.
Les også

Bakgrunn: Sårede syrere på vei ut av Øst-Aleppo

Et barn vinker fra innsiden av en av bussene som forlot Øst-Aleppo i dag.

Syrias president gratulerte med frigjøring

Rundt klokken 13.30 torsdag viste direktesendte bilder at den første kolonnen med busser og ambulanser forlot Øst-Aleppo. Bussene fraktet første lass av sårede inn til bydelen Ramussa vest i Aleppo.

Torsdag kveld kjørte en ny kolonne ut av Øst-Aleppo, ifølge den syriske statskanalen.

Syrias president Bashar al-Assad gratulerer syrerne med han kaller den historiske «frigjøringen» av Aleppo.

– Vi skriver historie med frigjøringen av Aleppo, og frigjøringen er verdt mer enn bare ordet «gratulasjoner», sa Assad torsdag i en video han la ut via presidentkontorets Twitter-konto.

Dette bildet av barn som gikk lenger inn i opprørskontrollerte områder ble tatt 13. desember. I dag har busskolonner med voksne og barn kjørt ut av bydelen.
Dette bildet ble publisert av Aleppo Today TV. Det viser angivelig to men som får behandling etter at ambulansen deres ble beskutt av regjeringsstyrker mens de forsøkte å evakuere fra Øst-Aleppo.

Deler ut 1.500 varme måltider hver dag

SOS-barnebyer er stasjonert sørvest for Aleppo. Også der er nøden stor.

– Situasjonen her blir mer og mer komplisert, forteller Lur Kat.

– De som lever i Aleppo opplever nå sine verste dager. Ingen vet noe som helst, annet enn at det er farlig å bevege seg rundt, fortsetter Kat.

Hun forteller at de forsøker å hjelpe så godt de kan, men at situasjonen er vanskelig. Hver dag deler de ut 1.500 varme måltider. I tillegg deler de ut babymelk, madrasser, tepper og varme klær.

Les også

Aleppos fall er Assads største seier på seks år. Likevel kan det svekke ham.

Den første kolonnen forlot Øst-Aleppo rundt klokken 13.30 på onsdag.

– Barna har mareritt og får ikke sove

Kat forteller videre at de har en egen seksjon for barn. Det er mange barn som kommer til dem helt alene. De er sultne, kalde og traumatisert.

Når de kommer, får de medisinsk oppfølging. De får vitaminer, vann, mat og medisiner dersom de trenger det.

– Mange av barna har sett krig og død. De gråter om natten, de har mareritt og får ikke sove. Selv de som kommer fra de roligste områdene har hørt bombene om natten, forteller Kat.

Ifølge Frankrikes utenriksminister Jean-Marc Ayrault er over 50.000 sivile fortsatt fanget i Øst-Aleppo. Kun om lag 2.000 mennesker kjørt ut av den krigsherjede delen av byen torsdag, melder NTB. De evakuerte kjøres til opprørskontrollerte områder uten for Aleppo og til Idlib.

Les også

Det har vist seg vanskelig å evakuere de opprørskontrollerte delene av Aleppo: Planlagt evakuering av Øst-Aleppo forstyrret av nye kamper og luftangrep

Noen menn viser følelser mens de står utenfor bussene som er i ferd med å forlate Øst-Aleppo.

Har 1000 barn på midlertidig skole

Selv om barna først og fremst har elementære behov som mat, vann og klær, er SOS-barnebyer også opptatt av å gi dem andre ting å tenke på enn krig.

– Vi har opprettet en skole, mest for å gi dem stabilitet i livene sine og en følelse av at ting er som normalt, sier Kat.

Hun forteller at det er omtrent 1000 barn bare på denne skolen.

– Vi forsøker også å leke med dem, å finne på forskjellige aktiviteter for å få dem til tenke på noe annet.

– Nå kommer vinteren

Som om ikke Aleppo hadde nok problemer fra før, har været gjort situasjonen ekstra vanskelig.

– Det har vært en snøstorm i området de siste dagene. Det er kaldt, og det ser ut som om det kommer til å vare, sier Ola Ulmo i Røde Kors. Han befant seg i den syriske hovedstaden Damaskus torsdag kveld.

Det gir store utfordringer når store deler av byen er uten elektrisitet.

– Folk har måtte forlate husene sine i all hast og har ikke hatt mulighet til å ta med seg vinterklær, sier Kat i SOS-barnebyer.

– Aleppo er kjent for kalde vintre. Nå kommer vinteren, advarer Kat.

Aleppo, en av Syria og verdens eldste byer, er totalt utbombet etter over fem år med borgerkrig. Tusenvis av mennesker har store humanitære behov.

– Et åpent spørsmål hva som vil skje på fredag

Ola Ulmo forteller at Røde Kors og Røde halvmåne sammen skulle evakuere mellom 200 og 250 personer i løpet av torsdagen.

– Jeg snakket med en kollega i Aleppo for et par timer siden. Da pågikk oppdraget fremdeles. Det var noen forsinkelser tidligere på dagen, men ellers ser alt ut til å gå greit, forteller Ulmo til Aftenposten.

Ulmo sier det er åpent spørsmål hva som kommer til å skje på fredag. Han forteller at det er inngått flere avtaler, men at Røde Kors vil være sikker på at alle er enige om hva som er vilkårene før de setter i gang ytterlige evakueringer.

– Vi må ivareta sikkerheten til våre medarbeidere, understreker Ulmo.

Les også

Mullaene i Teheran kan feire Aleppo-seier med økt innflytelse i Midtøsten

35.000 fordrevne mangler alt

Ulmo forteller at flere av de skadede får medisinsk tilsyn allerede i ambulansen på vei ut av Øst-Aleppo. Når de kommer frem til der Røde Kors er stasjonert på landsbygda nordvest for Aleppo, blir de tatt hånd om av helsepersonell.

Han understreker at det er store humanitære behov også utenfor de opprørskontrollerte delene av byen i øst.

– Det er minst 35.000 som er fordrevet internt i Aleppo. De trenger alt. Først og fremst trenger de husly, men også mat, vann og medisinsk hjelp.

Likevel, selv om behovene er store har Røde Kors og Røde Halvmåne sett seg nødt til å prioritere de som sitter fast i Øst-Aleppo.

Les også

  1. Sviket i Aleppo | Helene Skjeggestad

  2. Russland: Kampen om Aleppo er over

  3. Solbergs halvårlige pressekonferanse: Det som skjer i Aleppo er krigsforbrytelser

Les mer om

  1. Røde Kors
  2. Syria
  3. Damaskus