Planlagt evakuering av Øst-Aleppo forstyrret av nye kamper og luftangrep
Nye luftangrep og kamper mellom opprørerne og regjeringshæren i Aleppo gjør at avtalen om å evakuere opprørere og sivile står i fare.
Onsdag formiddag fortsatte kampene i den krigsherjede byen.
Aktivisten Mahmoud Raslan sier til nyhetsbyrået AP at fly har bombet det opprørskontrollerte Andsari-området. Eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) melder også om luftangrep mot Øst-Aleppo.
Det er ikke kjent om det var syriske eller russiske fly eller helikoptre som gjennomførte angrepene.
– Regjeringshæren beskyter den opprørskontrollerte delen av Aleppo med artilleri denne morgenen, opplyser den syriske aktivisten Monther Etaky til Aftenposten. Han befinner seg i Aleppo.
Eiffeltårnet slukker lysene for Aleppo
Eiffeltårnet i Paris går i svart for å vise solidaritet med innbyggerne i den krigsherjede byen Aleppo.
– I kveld klokken 20 vil jeg slukke mine lys for å vise at Paris støtter innbyggerne i den syriske byen Aleppo, lyder tweeten fra bystyret i den franske hovedstaden.
Paris-ordfører Anne Hidalgo bekrefter at det ikoniske landemerket vil gå i svart onsdag kveld.
Gir Iran skylden
To ulike opprørsgrupper og en FN-tjenestemann gir Iran skylden for at evakueringen ikke har kommet i gang, melder nyhetsbyrået AP.
Iranerne, som støtter Assad-regimet, skal angivelig ha krevd at sårede også skal evakueres fra to landsbyer som er beleiret av syriske opprørere.
Det var imidlertid ikke noe tegn til at det lå til rette for noen evakuering fra de sjiamuslimske landsbyene Foua og Kefraya. Opprørere skjøt onsdag mot landsbyene, noe som førte til at personer ble skadet, melder britiskbaserte Syrian Observatory for Human Rights.
Det var ingen indikasjoner på når evakueringen av Aleppo kunne komme igang. En myndighetsvennlig TV-stasjon meldte at den kan bli utsatt til torsdag, melder Reuters.
Busser har kjørt tomme ut
Evakueringen skulle etter planen ha begynt i 5-tiden onsdag morgen.
20 grønne busser kjørte i 6-tiden onsdag morgen inn i byen. Fire timer senere kom det meldinger om at bussene kjørte tilbake uten å ta med seg noen, skriver NTB.
Den syriske frilansjournalisten Salah al-Ashkar forteller at bygningen han bor i, er blitt truffet.
– Folkene som ventet på bussene, måtte løpe for livet og finne dekning, sier han.
Svært skjør evakueringsavtale
Russlands forsvarsdepartement hevder at opprørerne i Aleppo gjenopptok kampene ved daggry onsdag, men at syriske regjeringsstyrker slo angrepene tilbake.
Russerne sier den syriske hæren fortsetter sine operasjoner for å knuse motstanden hvor opprørerne fremdeles har kontrollen, rapporterer det russiske nyhetsbyrået Interfax.
«Vi blir bombet igjen av tungt artilleri. Ingen er blitt evakuert ennå. Det ser ut til at regimet brøt avtalen», skriver den syriske frilansjournalisten Salah Al-Ashkar på sin Facebook-side onsdag morgen.
– Sammenstøtene er kraftige og bombardementet er tungt. Det virker som våpenhvilen er over, sier Rami Abdulrahman, som leder Assad-kritiske SOHR.
Evakueringsavtalen ikke brutt
Avtalen om evakuering av sivile og opprørssoldater fra Aleppo er ikke brutt, til tross for rapportene om nye kamper, sier Tyrkias utenriksminister.
Avtalen ble fremforhandlet av Tyrkia og Russland, og Mevlüt Çavusoglu sier at Tyrkia snakker med både Iran og Russland for å sørge for at evakueringen får kommet i gang.
– Det var en avtale i går om at sivile skulle evakueres først. Vi ser at regimet og andre grupper forsøker å hindre dette, sier utenriksministeren.
Han understreker at samtalene fortsetter for å holde liv i avtalen.
- Skjellsordene haglet på følelsesladet krisemøtet i Sikkerhetsrådet etter rapportene om henrettelser av sivile i Aleppo: – Eier dere ingen skam? spurte USA Russland.
- Slik ser ekspertene på utsiktene for Syria: Kan det bli fred nå?
Strid om våpen
Ifølge en talsmann for opprørsgruppen Nureddine al-Zinki, Yasser al-Youssef, innebæreravtalen at opprørerne får ta med seg håndvåpen når de blir evakuert.
Onsdag morgen anklaget en annen talsmann regimet for å ha gått tilbake på denne delen av avtalen og sa at opprørerne ble nektet å ta med seg våpen på bussene.
– Regimet har gått tilbake på avtalen. De sa at krigerne kunne få ta med seg lette våpen og at de bare kunne dra til Idlib-provinsen, sier Hadi al-Bahra, den tidligere lederen i Syrias største opposisjonsgruppe.
Idlib-provinsen ligger vest for Aleppo og kontrolleres av opprørere.
- «Hvem skal vi tro på i Syria-konflikten? Politiseringen av informasjon har gjort en grusom situasjon enda vanskeligere for sivilbefolkningen», skriver USA-korrespondent Kristoffer Rønneberg i denne analysen.
FN vil ha umiddelbar tilgang
Kamphandlinger i det østlige Aleppo er avsluttet, og den syriske regjeringen har nå gjenopprettet kontrollen i byen, erklærte Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin tirsdag kveld.
Ifølge opprørerne går avtalen med regimet og Russland ut på at også at sivile som ønsker å reise, skal få fritt leide ut av byen. Men foreløpig har hverken regimet eller Russland forsikret at de mange tusen sivile som har vært fanget i beleirede områder, får nødhjelp og en trygg vei ut.
FNs Syria-utsending Staffan de Mistura ber om tilgang til de østlige delene av byen for å bekrefte Russlands påstand om at kampene er over og for å kunne hjelpe sivile.
Bekymret Brende
Utenriksminister Børge Brende (H) mener rapportene om regelrette henrettelser av både sivile og hjelpearbeidere det siste døgnet gir grunn til dyp bekymring.
– Blodbadet i Aleppo må stanse, sier Brende, etter at FN har rapportert at flere titalls menn, kvinner og barn de siste dagene skal ha blitt henrettet på gatene eller i sine hjem. Sivile skal også ha blitt utsatt for grove overgrep og tortur, sier Brende.
- Aftenposten-kommentator hele Skjeggestad: «Aldri mer Srebrenica», sa de. Snart kommer vi til å si «aldri mer Aleppo».
– Jeg håper meldingene om at partene skal ha inngått en avtale om evakuering av sivile og opprørere kan bidra til å stanse grusomhetene, sier Brende.
– Det å terrorisere sivilbefolkningen, og hindre at de får livsnødvendig humanitær hjelp, kan ansees som krigsforbrytelser. Det er avgjørende at drap og andre overgrep nå dokumenteres slik at de ansvarlige kan straffeforfølges i fremtiden. Den syriske befolkningen trenger beskyttelse og politiske løsninger på konflikten, ikke mer død og nød, sier Brende.
Mange har flyktet
Øst-Aleppo har vært under beleiring fra syriske regjeringsstyrker og deres allierte siden midten av juli. Ingen matforsyninger har kommet inn, og sult og mangel på livsviktige medisiner har resultert i en humanitær katastrofe av dimensjoner.
Rundt 130.000 innbyggere har greid å flykte til de regjeringskontrollerte delene av byen, mens andre har blitt værende, noen av dem mot sin vilje, holdt tilbake av opprørere som har brukt dem som levende skjold, ifølge FN.
Et ukjent antall sivile har ifølge FN også forsvunnet etter å ha tatt seg over til regjeringskontrollert område, samtidig som det har kommet meldinger om at regimevennlig milits har gått fra hus til hus og drept sivile.