Verden

Derfor er Assad overbevist om at han vil vinne i Aleppo

Kartet viser hvordan den syriske regjeringshæren og deres støttespillere har erobret nesten hele Aleppo i løpet av det siste halvåret.

FN-BYGNINGEN/OSLO (Aftenposten): Opprørerne kontrollerer en stadig mindre del av Aleppo. President Bashar al-Assad forbereder seg på å feire erobringen av hele byen.

  • Tor Arne Andreassen
    Journalist
  • Kristoffer Rønneberg
    Aftenpostens korrespondent i USA

«En seier i Aleppo vil være et stort skritt på veien mot en slutt på borgerkrigen i Syria».

Det sa Syrias president Bashar al-Assad i et intervju med den syriske avisen Al-Watan denne uken.

Russland hevder at den syriske hæren har tatt kontroll over 93 prosent av Øst-Aleppo, meldte Reuters fredag.

Den syriske hæren hevder de har tatt cirka 85 prosent av området som opprørerne tidligere kontrollerte.

Søndag opplyste medlemmer av den syriske opposisjonen at Russland og USA hadde utarbeidet et forslag om evakuering av opprørerne som er igjen i Øst-Aleppo.

I etterkant av dette har imidlertid russiske medier kommet med melding om at de to landene fortsatt forhandler, ifølge Reuters.

Assads drøm

Helt siden i sommer har den upopulære presidenten i Syria hatt en drøm om å få kontroll over hele Aleppo. Millionbyen som før borgerkrigen startet var Syrias største, ses av Assad som nøkkelen til en slutt på krigen.

Syrias president håper en seier i Aleppo vil sette ham i en mye bedre stilling før eventuelle fredsforhandlinger med opprørerne.

Lørdag kom også meldingen om at opprørerne skal være villig til å gjenoppta fredssamtalene med Assad-regimet uten forbehold. Det innebærer i så fall at Assads avgang ikke er en forutsetning for at de skal forhandle med det syriske regimet.

Denne meldingen kom via Frankrikes utenriksminister Jean-Marc Ayrault, etter at flere toppolitikere og diplomater har møttes i Paris for å diskutere hva som kan gjøres for å få fred i det krigsherjede landet.

Kartet under viser hvordan opprørerne har mistet stadig større områder i Aleppo. Særlig de siste ukene har regjeringshæren rykket raskt frem.

Trykk på bildet for å se hele billedserien:

Kappløp om territorium i Nord-Syria

Går det som mange tror og håper, at Den islamske staten går tøffe tider i møte, gjelder det å erobre områdene IS blir presset ut av.

Erobringen av Aleppo kan være en del av et kappløp for å erobre viktig territorium, sa orlogskaptein Thomas Slensvik ved Forsvarets høgskoles mediegruppe til Aftenposten i september.

  • Bombene i Aleppo har truffet både sykehus og hjelpearbeidere: Hjelpearbeideren Abo Zakour ble truffet av en tønnebombe. Her er hans siste bønn fra Aleppo.
Opprørssoldater fotografert i Aleppo den 8. desember.

Ikke dermed slutt på krigen i Syria

Mens opprørerne åpenbart er under sterkt press i Aleppo, har Den frie syriske hæren fremhevet at mesteparten av området rundt Aleppo ikke er under regimets kontroll.

Underforstått at Assad-regimet er langt fra å skaffe seg kontroll over hele Syria.

– Jeg er overbevist om at Aleppos fall ikke vil være slutten på krigen, sa EUs utenrikssjef Federica Mogherini under en debatt i Roma den 3. desember ifølge Reuters.

Slik fremstiller opprørerne stillingen i Nord-Syria:

Forhandler om slutt på krigføringen

USAs utenriksminister John Kerry var også i Paris lørdag. Der oppfordret han russerne, som er Assads fremste internasjonale støttespiller, til å gjøre sitt ytterste for å få slutt på krigen i Syria.

– Regimets vilkårlige bombing strider mot loven og er i mange tilfeller forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser, sier han.

Et sentralt tema, som har gått igjen flere ganger denne uken, er om USA og Russland vil klare å forhandle frem en avtale som kan gjøre det slutt på krigføringen i Aleppo.

En avtale som er blitt nevnt, er at opprørere og sivile som er igjen i Aleppo skal få kunne evakuere byen gjennom sikre korridorer.

– De står overfor et valg mellom å overgi seg eller dø, sier en tyrkisk representant som er med opprørsgruppen Jabha Shamiya, ifølge nyhetsbyrået Ritzau.

Hevdet det var pause i krigføringen

Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov sa torsdag kveld at den syriske regjeringshæren hadde tatt en pause i krigføringen for å la sivile få flykte ut av den opprørskontrollerte delen av Aleppo.

Russerne hevdet fredag at over 8000 sivile hadde benyttet seg av denne muligheten i løpet av de siste 24 timene. Det til tross for at lokale syrere har opplyst til flere nyhetsmedier at bombingen av de opprørskontrollerte delene av Aleppo fortsatte. FN hevdet også fredag at opprørene i Øst-Aleppo hindret sivile fra å dra.

– Sivile blir brukt som skjold og hindres fra å dra, sa Rupert Colville. Han er talsmann for FNs høykommissær for menneskerettigheter.

Samtidig ga han også uttrykk for at de var dypt bekymret etter å ha fått meldinger om at flere hundre menn skal ha forsvunnet etter å ha rømt fra Øst-Aleppo til de regjeringskontrollerte bydelene i vest.

Fredag startet dessuten luftangrepene mot den opprørskontrollerte delen av byen, ifølge SOHR.

FN-krav om våpenhvile er «for lite, for sent»

FNs høykommissær for menneskerettigheter uttrykte fredag bekymring over rapporter om at hundrevis av menn og gutter som har beveget seg fra opprørskontrollert til regjeringskontrollert område, nå synes å være forsvunnet.

– Gitt de forferdelige erfaringene med vilkårlige arrestasjoner, tortur og forsvinninger, så er vi selvfølgelig svært bekymret, sa Rupert Colville, talsmann for FNs høykommissær for menneskerettigheter i Genève ifølge BBC.

Fredag stemte også FNs generalforsamling for en øyeblikkelig våpenhvile i Syria. 122 land stemte for resolusjonen, som også krever at sivilbefolkningen skal få øyeblikkelig tilgang til humanitær hjelp. 13 land stemte mot, mens 36 land avsto fra å stemme.

Resolusjonen vil trolig ikke ha noen konkret effekt.

– Dessverre tror jeg at det er for lite, for sent, sier Matthew Rycroft, den britiske FN-ambassadøren, til AFP.

Dette bildet fra nyhetsbyrået SANA viser angivelig sivile syrere som forlater den opprørskontrollerte delen av Aleppo den 8. desember.

Skadede evakuert fra sykehus

Jan Egeland, som leder nødhjelpsarbeidet for FN i Syria, har uten hell forsøkt å få evakuert 400 sårede og særlig sårbare grupper fra den opprørskontrollerte delen av Aleppo.

– Arbeidet er vanskelig fordi FN-landene som egentlig skal hjelpe oss med å få tilgang er milevis fra hverandre i sin forståelse av hva som faktisk skjer i Syria, sier en dypt frustrert Egeland til FNs egen nyhetstjeneste.

Syrias Røde Halvmåne evakuerte onsdag 150 sivile fra gamlebyen i Aleppo, som opprørerne oppga i begynnelsen av uken.

Barn funnet alene i gatene

Seks barn mellom syv måneder og syv år som ble funnet alene i gatene i nærheten, ble også evakuert.

– Det eldste av barna sa at de ikke hadde spist på to dager, sier talskvinne Krista Armstrong i Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) til Reuters.

11 pasienter døde på grunn av mangel på tilsyn eller ble drept i kryssilden før vi nådde frem til dem, heter det i en uttalelse fra ICRC.

Dette bildet viser ifølge Reuters en gruppe menn som flykter lenger inn i den opprørskontrollerte delen av Aleppo den 7. desember.

Les mer om

  1. Syriakrigen
  2. Syria
  3. Den islamske staten (IS)