FN: 187 milliarder kroner trengs til nødhjelp i 2017
Det trengs 187 milliarder kroner for å gi bistand til 92,8 millioner mennesker i 33 land i 2017, melder FN.
Flyktningleiren i Khazir utenfor Mosul i Irak er blant stedene som vil ha behov for bistandsmidler også til neste år. Foto: Hadi Mizban / / NTB Scanpix
- Kristoffer RønnebergAftenpostens korrespondent i USA
- NTB
– De siste 25 år har vi sett en overveldende utvikling i hyppighet og omfang av humanitære kriser, skriver FN i sin Globale humanitære oversikt for 2017.
Rapporten er utarbeidet av FNs kontor for koordinering av humanitære saker (UNOCHA).
– Verden står overfor en humanitær krise. Ikke så lenge noen kan huske har så mange mennesker hatt behov for vår støtte og solidaritet for å overleve og å leve i sikkerhet og med verdighet, sier OCHA-leder Stephen O’Brian.
Han legger til at så mange som 93 millioner mennesker i 33 ulike land nå er avhengige av nødhjelp.
Les hele OCHA-rapporten her: Global Humanitarian Overview 2017Konfliktområder
I 2017 vil det særlig bli behov for bistand i Afghanistan i forbindelse med internt fordrevne og langvarig konflikt. I Syria og områdene rundt er det forventet at behovet for humanitær hjelp kommer til å fortsette å øke. Syria er den største posten i appellen, og det beregnes at det vil trengs 40 milliarder kroner for å dekke behovet i Syria, Tyrkia, Libanon, Jordan, Irak og Egypt.
Verdensorganisasjonen framhever den økende politiske krisen i Burundi, Boko Harams voldelige utbredelse i området rundt Tsjadsjøen og flyktningstrømmen fra Sør-Sudan, som kritiske.
– Siden juli 2016 er Sør-Sudan rammet av en stadig voksende konflikt og store brudd på menneskerettighetene. Omtrent 1,8 millioner sørsudanere er internt fordrevne. Sammenstøt er ventet å fortsette inn i 2017, heter det i appellen.
Konflikter, tørke, matmangel, sykdommer og naturkatastrofer er hovedårsakene til verdens bistandsbehov.
i FN bistandskvarter i Reyhanli i Tyrkia lastes en lastebil opp med nødhjelp til Syria. Foto: Isman Orsal / Reuters / NTB scanpix Foto: OSMAN ORSAL / Reuters
Utvikling fra 2016
De humanitære handlingsplanene i Gambia, Guatemala og Honduras, som var med i appellen for 2016, er tatt ut av planen for 2017. Dessuten har verdensorganisasjonen utelatt regionale planer for flyktninger i Den sentralafrikanske republikk og Jemen.
Det beregnes at fram til slutten av november er det brukt 172 milliarder kroner på bistand globalt i 2016. Midler til de fire største krisene- Syria, Irak, Jemen og Sør-Sudan- har tatt halvparten av alle humanitære midler i år.
Hjelpeorganisasjoner har fått dekket omtrent halvparten av behovet. De tre akutte nødhjelpsappellene for Ecuador, Fiji og Haiti fikk bare halvparten av de 2 milliarder kronene de behøvde.
Langtidsplaner
Nødhjelpsbehovet FN har satt for 2017, er det største noensinne. Til sammenligning var den første appellen for nødhjelp på 22,7 milliarder kroner i 1992.
I august 2016 ble det vedtatt å utvikle treårsplaner for å opprette bedre samarbeid mellom humanitært arbeid, utvikling og fredsbyggende aktører. I 2017 skal det utvikles flerårsplaner i Kamerun, Den sentralafrikanske republikk, Kongo, Somalia og Sudan. Målet med langtidsplanene er å redusere behovet for bistand etter hvert og overføre arbeidet til nasjonale og lokale myndigheter. (©NTB)
Relevante artikler
Flyktninghjelpen: Dette er de ti mest oversette fluktkrisene
Flyktninghjelpen roper varsku om glemte flyktningkriser
Sultkrisene kan sende strømmen av mennesker mot Europa til værs igjen
Norge gir milliarder til korrupte land, men vet ikke om pengene havner i feil hender
De sover i gjørme med sekker som dyne
Hjelpeorganisasjoner slår sultalarm i Syria