FN: 187 milliarder kroner trengs til nødhjelp i 2017
Det trengs 187 milliarder kroner for å gi bistand til 92,8 millioner mennesker i 33 land i 2017, melder FN.
– De siste 25 år har vi sett en overveldende utvikling i hyppighet og omfang av humanitære kriser, skriver FN i sin Globale humanitære oversikt for 2017.
Rapporten er utarbeidet av FNs kontor for koordinering av humanitære saker (UNOCHA).
– Verden står overfor en humanitær krise. Ikke så lenge noen kan huske har så mange mennesker hatt behov for vår støtte og solidaritet for å overleve og å leve i sikkerhet og med verdighet, sier OCHA-leder Stephen O’Brian.
Han legger til at så mange som 93 millioner mennesker i 33 ulike land nå er avhengige av nødhjelp.
Les hele OCHA-rapporten her: Global Humanitarian Overview 2017Konfliktområder
I 2017 vil det særlig bli behov for bistand i Afghanistan i forbindelse med internt fordrevne og langvarig konflikt. I Syria og områdene rundt er det forventet at behovet for humanitær hjelp kommer til å fortsette å øke. Syria er den største posten i appellen, og det beregnes at det vil trengs 40 milliarder kroner for å dekke behovet i Syria, Tyrkia, Libanon, Jordan, Irak og Egypt.
Verdensorganisasjonen framhever den økende politiske krisen i Burundi, Boko Harams voldelige utbredelse i området rundt Tsjadsjøen og flyktningstrømmen fra Sør-Sudan, som kritiske.
– Siden juli 2016 er Sør-Sudan rammet av en stadig voksende konflikt og store brudd på menneskerettighetene. Omtrent 1,8 millioner sørsudanere er internt fordrevne. Sammenstøt er ventet å fortsette inn i 2017, heter det i appellen.
Konflikter, tørke, matmangel, sykdommer og naturkatastrofer er hovedårsakene til verdens bistandsbehov.
Utvikling fra 2016
De humanitære handlingsplanene i Gambia, Guatemala og Honduras, som var med i appellen for 2016, er tatt ut av planen for 2017. Dessuten har verdensorganisasjonen utelatt regionale planer for flyktninger i Den sentralafrikanske republikk og Jemen.
Det beregnes at fram til slutten av november er det brukt 172 milliarder kroner på bistand globalt i 2016. Midler til de fire største krisene- Syria, Irak, Jemen og Sør-Sudan- har tatt halvparten av alle humanitære midler i år.
Hjelpeorganisasjoner har fått dekket omtrent halvparten av behovet. De tre akutte nødhjelpsappellene for Ecuador, Fiji og Haiti fikk bare halvparten av de 2 milliarder kronene de behøvde.
Langtidsplaner
Nødhjelpsbehovet FN har satt for 2017, er det største noensinne. Til sammenligning var den første appellen for nødhjelp på 22,7 milliarder kroner i 1992.
I august 2016 ble det vedtatt å utvikle treårsplaner for å opprette bedre samarbeid mellom humanitært arbeid, utvikling og fredsbyggende aktører. I 2017 skal det utvikles flerårsplaner i Kamerun, Den sentralafrikanske republikk, Kongo, Somalia og Sudan. Målet med langtidsplanene er å redusere behovet for bistand etter hvert og overføre arbeidet til nasjonale og lokale myndigheter. (©NTB)