Verden

Egeland om Aleppo: - Det ser bekmørkt ut

– Jeg har aldri opplevd maken til avstand og mangel på vilje til å komme til avtaler, sier Jan Egeland om situasjonen i Syria.

Soldater fra den syriske regjeringshæren skyter over en barrikade under kamper i Aleppo den 5. desember.
  • Tor Arne Andreassen
    Tor Arne Andreassen
    Journalist

Det var en svært dyster Jan Egeland som tirsdag kveld gjorde seg klar til nok en tur til Genève. Der ventet det nye runder med forhandlinger mellom russere, amerikanere og andre som kan ha innflytelse på situasjonen i krigsherjede Syria.

Jan Egeland har nemlig fått det vanskelige oppdraget med å forsøke å få humanitær hjelp til ofrene for krigen i Syria.

Jan Egeland og FNs spesialutsending i Irak, Staffan de Mistura under en pressekonferanse i Genève den 1. desember.

Frustrert over diskusjonen i FNs sikkerhetsråd

Han var oppgitt over diskusjonen i FNs sikkerhetsråd, som mandag endte med at Russland og Kina la ned veto mot et krav om en syv dager lang våpenhvile i Aleppo.

– Det var en politisert diskusjon om humanitært arbeid, sier Egeland.

Han sier de hadde en veldig praktisk plan for å få skadede og andre sårbare grupper fra den opprørskontrollerte delen av byen i Øst-Aleppo. Et område som er blitt mye mindre de siste par-tre ukene etter at de syriske regjeringsstyrkene og deres allierte gikk på offensiven.

– Jeg har hatt mange samtaler med den syriske hæren og med russiske militære, og flere ganger har jeg følt at vi har vært veldig nærme. Men nå ser det bekmørkt ut igjen, sier Egeland. – Det er hardere kamper og mer bombing.

Syriske familier som tidligere har måttet flykte fra hjemmene sine forbereder seg på å gå om bord i en buss i den regjeringskontrollerte delen av Aleppo. Bussen skal ta dem til en bydel i Øst-Aleppo som er blitt erobret tilbake fra opprørerne i løpet av de siste ukene. Bildet er tatt 4. desember.

– Aldri opplevd maken til avstand

Egeland opplyser at planen for å få ut skadede og sårbare grupper har vært helt separat fra en mye mer ambisiøs og kontroversiell plan for å gi stridende fritt leide ut av det opprørskontrollerte området i Aleppo.

Russland og USA skal møtes denne uken for å diskutere hvorvidt opprørerne skal få trekke seg ut av området de holder i Aleppo. Syriske myndigheter sier de vil avslå alle former for våpenhvile hvis ikke alle opprørere forlater de opprørskontrollerte delene av Aleppo, melder Reuters.

Jan Egeland sier det nå er svært vanskelig å være en tredjepart som forsøker å få til humanitære løsninger.

– Jeg har jobbet med forhandlinger i ganske mange år og jeg har aldri opplevd maken til avstand og mangel på vilje til å komme til avtaler, sier Egeland.

Slik ser det ut i bydelen Hanono, som tidligere ble kontrollert av opprørerne, men som nå holdes av myndighetene.

Situasjonen i Aleppo verre for hver dag som går

Situasjonen er blitt verre for de sivile som befinner seg i den opprørskontrollerte delen av Øst-Aleppo.

– Situasjonen blir verre for hver eneste dag. Det som var et fungerende helsevesen, har brutt helt sammen, sier Egeland. – Det er fortvilende at vi hverken får hjelp inn eller har klart å evakuere de vanskeligstilte.

Området som er kontrollert av opprørerne, er blitt mer enn halvert i løpet av de siste to-tre ukene. Det er uklart hvor mange som er igjen i dette området. BBC skriver tirsdag at det kan dreie seg om 100.000 mennesker.

Titusener har flyktet ut, og disse har fått hjelp fra FN. Bilder fra Reuters viser også at folk har begynt å flytte tilbake til deler av Øst-Aleppo som tidligere var kontrollert av opprørerne.

– Mange av dem som er igjen i den opprørskontrollerte deler, er nok selv internt fordrevne, tror Egeland. – Man får en dyp følelse av at det er sluttslaget som skal stå.

Les mer om

  1. Syriakrigen
  2. Syria
  3. Jan Egeland
  4. FN