Homofile i Kina gifter seg for å skjule sin legning

BEIJING (Aftenposten): – Noen ganger kjennes det som om jeg egentlig ikke eksisterer. At jeg bare spiller en rolle i en film, eller lever undercover, sier nygifte Zoe og stirrer ned i bordplaten.

Zoe (nærmest) er svært ensom og sier at hun i blant føler det som om hun egentlig ikke eksisterer, annet som en rollefigur i en film.
  • Aftenpostens Korrespondent Jørgen Lohne

På betingelse av at hun ikke blir identifisert med sitt egentlige navn eller med bilder som viser ansiktet, har hun gått med på å møte Aftenposten på en restaurant i Beijing sentrum for å fortelle om sin hemmelighet.

28-åringen ble seg tidlig bevisst at hun er lesbisk, men enebarnet hadde ingen å snakke med hjemme i landsbyen noen mil sør for Beijing.

Aller minst kunne Zoe betro seg til sine foreldre. Det var ikke minst av hensyn til dem at hun inngikk ekteskap for en måned siden.

Sammen om heterofil fasade

– Selv er jeg singel, mens min homofile ektemann har en samboer. Min mann og jeg bor på hver vår kant av Beijing. Vi er ikke nære venner og er sammen bare når vi møter hans eller mine foreldre, forteller Zoe.

Den middels høye kvinnen med kortklippet hår, briller, praktiske, kjønnsnøytrale klær og solide sko snakker lavt på litt ustøtt engelsk og slår over til mandarin hver gang noe blir vanskelig å uttrykke.

Hun holder det ikke for umulig at foreldrene i alle fall delvis har gjettet årsaken til at hun har inngått det kjærlighetsløse fornuftsekteskapet:

– Mor og far merker jo at min mann og jeg ikke er forelsket, og de vet at vi ikke bor sammen. Vår unnskyldning er at vi arbeider på hver vår kant av byen. Hvordan vi senere skal forklare at vi ikke får barn, vet vi ikke ennå. Men jeg akter ikke å bli gravid, sier Zoe bestemt.

Lager app for proformaekteskap

Ifølge offisiell statistikk finnes det 70 millioner LGBT, det vil si lesbiske, homofile, biseksuelle og transpersoner i Kina, cirka fem prosent av en befolkning på nesten 1,4 milliarder.

I en ny undersøkelse blant landets LGBT-personer svarer hele 70 prosent av dem som holder sin legning skjult, at presset fra familien er årsaken til at de ikke kan stå frem, ifølge The Shanghaiist, som offentliggjør tall fra interesseorganisasjonen WorkForLGBT.

Hvor mange som inngår skinnekteskap for å skjule sin legning, er det ingen som vet.

LGBT-aktivister på marsj med regnbuebanneret under en markering i Changsha i Hunan-provinsen

Men Zoe og hennes ektemann er garantert i godt og tallrikt selskap.

Lesbiske Xiaobai (32) fra Nordøst-Kina forteller til BBC hvordan hun fikk ideen til iHomo, en tjeneste på sosiale medier:

– Etter at jeg selv giftet meg med en homofil mann, fikk jeg mange henvendelser fra venninner som ønsket råd om hvordan de skulle få til det samme. Jeg innså at det er svært mange mennesker der ute som har desperat behov for hjelp, sier entreprenøren, som har stor pågang av giftelystne homser og lesber som snart kan gjøre det enkelt og bruke den splitter nye iHomo-appen.

En homofil og stolt far fra Anhui-provinsen beskriver overfor China Daily hvordan hans lesbiske kone ble gravid ved selvinseminasjon. Fire lykkelig uvitende besteforeldre gleder seg nå over sitt lille barnebarn, og mannen sier til avisen at han har bestemt seg for å leve «i skapet» resten av livet, av hensyn til sønnen.

Kim er daglig leder ved Beijing LGBT Center, men tør ikke oppgi sitt kinesiske navn eller vise ansiktet på bilder. Hennes nærmeste vet ikke om at hun er lesbisk.

Åpenheten bare for et privilegert mindretall

Selv om homoseksuelt samliv fortsatt er formelt forbudt i Kina, blir det i stadig større grad stilltiende akseptert. Avisene skriver begeistret om at Kinas LGBT-marked er verd mer enn 2500 milliarder kroner i året:

Spesialtilpassede apper, dataspill og temareiser var noen av produktene og tjenestene som ble presentert på en «Rosa økonomi»- konferanse i Beijing nylig.

Også Gay Pridefestivalen i Shanghai og andre svært offentlige markeringer gjør at flere forstår og godtar LGBT, ikke minst i de store byene.

Men det er nettopp det denne nye åpenheten er, et storbyfenomen! får jeg klar beskjed om da jeg oppsøker Beijing LGBT Center, lokalisert i en romslig leilighet nord i hovedstaden.

For de aller fleste LGBT-personer som kommer fra mindre steder, er sosialt press, særlig fra den nære familie, nok til at de velger å skjule sin legning, ifølge en dame som oppgir navnet «Kim» og er daglig leder ved senteret.

Kim kommer selv fra landsbygda, og har akkurat som Zoe inngått ekteskap med en homofil mann for å skjule for foreldrene at hun er lesbisk. Hun bekrefter også at flere av brukerne av det private senteret har gjort likeså, eller planlegger å gjøre det.

Gode venner rundt te-bordet på Beijing LGBT Center. Hverken Robin Ho (fra høyre), Clarke eller Duan kan tenke seg å gifte seg med en kvinne. Yao (t.v) er uenig, men det skyldes ifølge kameratene at han er håpløs hetero.

Men slett ikke alle, avslører en kameratgjeng som har stukket innom for å drikke te og skravle:

– Aldri i livet om jeg gifter meg med en dame! sier «Clarke» (35) og får rungende støtte av alle mann rundt bordet.

I likhet med 65 prosent av kvinnene og 54 prosent av mennene i WorkForLGBTs store spørreundersøkelse skulle kameratene derimot svært gjerne ha giftet seg, i full offentlighet, med en likekjønnet partner.

– Men lite tyder på at slike ekteskap blir lovlige i Kina med det aller første, konstaterer Robin Ho (40), lett resignert.

Vanskelig å finne en god partner

Tilbake på restauranten gjør Zoe seg klar til å gå alene ut i den vinterkalde lørdagskvelden, hjem til en tom leilighet.

– Jeg skulle så gjerne hatt en kjæreste. Men det er vanskelig å finne en partner når jeg må være så diskret. Nesten ingen av mine venner er LGBT- personer. Svært få av dem vet at jeg er lesbisk. Og på jobben kan jeg slett ikke snakke om hemmeligheten min, sier Zoe, som arbeider med økonomisk administrasjon for et privat selskap.

Den nygifte 28-åringen innrømmer gjerne at hun blir trett av løgnene og fortielsene, men føler ingen skyld for at hun ikke forteller sine foreldre sannheten om sitt ekteskap:

– Det er jo ikke minst dem jeg vil skåne. Hjemme i landsbyen vår er alle svært konservative og tradisjonsbundne. Der er det tabu å ha en datter som meg.

facebook.com/jorgenlohne

twitter.com/JorgenLohne

jl@ap.no