Verden

- Vi trodde begge det var trygt

Freddy Storheil er en god venn av kidnappede Kjartan Sekkingstad. Han beskriver sotraværingen som en snill og arbeidsom mann.

Freddy Storheil, venn av nordmannen som ble kidnappen på Filippinene.
  • Hanne Louise Åkernes
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

De to kameratene møttes senest for to uker siden for å slå av en prat. Han forteller til Bergens Tidende at Sekkingstad arbeidet svært hardt og tok godt vare på båthavnen der han er daglig leder.

— Jeg trodde faktisk at han var helt sikker der ute på marinaen for vaktholdet på hotellet er svært bra. Jeg vet han trodde det også. Vi snakket om sikkerheten på øya. Vi trodde begge at det var helt trygt her. Det er veldig skummelt det som har skjedd, forteller han.

Mandag kveld ble kameraten kidnappet fra arbeidsplassen og bostedet sitt på øya Samal, sør på Filippinene. Sammen med to menn fra Canada, i tillegg til en kvinne fra Filippinene, befinner han seg nå trolig i Davao-provinsen, omtrent 50 kilometer fra der kidnappingen skjedde. Gruppen som står bak kidnappingen er pr. nå ikke identifisert. Kidnapperne har ikke stilt noe krav til hverken hotellet, politiet eller familien i Norge.

  • Les flere detaljer fra tirsdagens hendelser i denne saken: En nordmann er kidnappet av en ukjent gruppe på Filippinene

Liten øy

Storheil forteller at øya Mindanao er den nest største og mest underutviklede på Filippinene. Samal, hvor kidnappingen skjedde, er en liten øy i bukten på øya. Han forteller at det til stadighet er kidnappinger på Mindanao av lokale forretningsfolk, mens det på Samal er veldig stille og fredelig.

— Det er stort sett hoteller her. Dette er den eneste marinaen på Mindanao, forteller han.

Både han og Sekkingstad har bodd på øya i flere år uten problemer.

— Etter hvert som årene går, føler man seg trygg. Det er et av de fredeligste stedene på hele Filippinene, sier han.

Les også:

Les også

Kan ha lokalisert gislene på Filippinene

Det var her i denne båthavnen at Kjartan Sekkingstad ble kidnappet mandag kveld.

Rolig og snill

Han beskriver kameraten som snill og rolig.

— Han sier ikke så mye, men han er veldig stødig. Han jobber hardt. Han har bygget marinaen fra bunnen av, sier han.

Sekkingstad ordner med båtplasser til de båtene som kommer, og gir seilende informasjon. Seiling er en av hovedinteressene til sotraværingen.

— Det er en liten marina, men det er mange sikkerhetsvakter, sier Storheil.

Flyr helikoptre over øya

Storheil forteller om en høy aktivitet på øya de siste dagene.

— Nå fløy det nettopp to helikoptre over meg. Det er sjelden kost å se det her ute, sier han.

Regionens visepolitimester Aaron Aquino sa til NTB onsdag morgen at elitesoldater står klare til å spore opp gisseltagerne, mens militærhelikoptre er klargjort for en mulig redningsoperasjon.

Presseansvarlig ved det regionale politikontoret på Filippinene, Antonio Rivera, sier at de har avhørt vitner til hendelsen, og dermed gått ut med fantomtegning.

Sekkingstad flyttet til Filippinene for cirka 15 år siden. Her har han både bygget opp en marina, i tillegg til å seile en god del. Sammen med sin kone, nå avdøde, seilet han blant annet til Vancouver fra Filippinene.

Den kidnappede Kjartan Sekkingstad har bodd på Filippinene i 15 år.

Han levde ut drømmen, ifølge bloggen sin.

— Mange har spurt hvorfor jeg velger å leve livet som en seiler på Filippinene. Jeg tenker innimellom at det var galskap i utgangspunktet. Jeg visste tross alt ingenting om seiling før jeg flyttet hit, skrev han på bloggen.

I tillegg til arbeidet ved hotellet, har han også styreverv i et hummerforetak på Sotra i Norge. Han var ikke så ofte hjemme. Siste norgesbesøk var rundt juletider i fjor.

Les også

  1. Politiet: Her blir nordmannen bortført på Filippinene

  2. Slik ble han hotellsjef på Filippinene