Verden

Færøyene tjener store summer på sanksjonene mot Russland

I de tre siste månedene økte eksporten fra Færøyene til Russland med 390 prosent i oktober, 700 prosent i november og 790 prosent i desember.

En fiskehandler i St. Petersburg viser frem norsk laks som ble omfattet av russisk importforbud i august. Nå tar Færøyene over markedet.
  • Alf Ole Ask
    Alf Ole Ask
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Færøyene stiller ikke opp på Vestens straffetiltak mot Russland og slipper dermed russiske mottiltak. Nå eksporterer øyriket laks til russerne som aldri før, på bekostning av norsk laks.

— Folk må ha mat. Russland må ha mat, sier statsministeren på Færøyene Kaj Leo Holm Johannessen til avisenThe Wall Street Journal.

Han avviser at salget av laks til Russland bryter øyrikets bånd til Vesten.

Men situasjonen er delikat.

Enorm eksportøkning

Færøyene har et utvidet selvstyre som betyr at det styrer sin egen handelspolitikk, men utenrikspolitikken styres fra København.

Utenriksminister Martin Lidegaards kommentarer har vært diplomatiske. Han har uttrykt håp om at Færøyene ikke utnytter situasjonen og eksporterer betydelig mer laks til Russland enn vanlig.

Men det er akkurat det som skjer.

I de tre siste månedene økte eksporten fra Færøyene til Russland med 390 prosent i oktober, 700 prosent i november og 790 prosent i desember, ifølge tall fra Færøyene.

I tillegg til øygruppen i vest er chilenske lakseeksportører i økende grad aktive i det russiske markedet.

Færøyene har ca. 50.000 innbyggere, og fiske er en sentral del av øygruppens økonomi.

Utenfor sanksjonene

Fordi Færøyene ikke er en del av EU omfattes de ikke av EUs sanksjoner og heller ikke av Russlands mottiltak. Russland stanset import av norsk laks som svar på norske sanksjoner. Dermed kan Færøyene fritt selge laks. Nå går hele 40 prosent av all laks som produseres på Færøyene til det russiske markedet.

Norge eksporterte rundt 10.000 tonn. Nå slipper det ikke inn en fersk norsk laks der.

Ikke så engstelige

— Er norske eksportører engstelig for at russerne skal bli så vant til laks fra Færøyene at de ikke vil vende tilbake til den norske?

— Nei, vi regner med at når situasjonen normaliserer seg vil kundene vende tilbake til oss. Det er de signalene vi får. Fersk norsk laks konkurrerer i pris, kvalitet og leveringssikkerhet, sier fiskeriutsending til Russland, Ingrid Dahl Skarstein til Aftenposten.

Skarstein viser til at etterspørselen etter laks og andre produkter vil avhenge av den økonomiske situasjonen og kjøpekraften i landet.

All import til Russland er nå påvirket negativt av den svake rubelen.

Det kan være en fordel at Færøyene selger laks til Russland i denne perioden, fordi det bidrar til å opprettholde markedet for fersk laks, sier hun.

Ettersom den norske eksporten er så mye større enn hva Færøyene har kapasitet til, mener hun det ikke er fare for at Færøyene vil overta det russiske markedet.

Glade i laks

De mer enn 140 millioner russerne er glade i laks. Dette er ikke minst mat som nytes i høytidene. Men etter at de russiske sanksjonene ble innført mot norsk laks har prisen gått opp og forbrukerne har satset på andre varer.

I 2013 importerte Russland norsk sjømat for 6,5 milliarder kroner og var den største enkeltimportøren av norsk fisk. Import av produkter av norsk laks bearbeidet i Hviterussland er ikke rammet av importforbudet, men volummessig dekker ikke dette tomrommet etter fersk norsk laks. I tillegg bremses denne handelen av den svake rubelen.

Les også :

Les også

  1. Obama avgør om få dager om Ukraina skal få våpenhjelp

  2. Ukraina: - Partene enige om å trekke våpen ut

  3. Putins erkefiende Aleksej Navalnyj er fengslet igjen