Verden

Strengere voldtektslov etter overgrepene i Köln

Nei betyr nei: Den tyske Forbundsdagen vedtok enstemmig en lov som utvider definisjonen av voldtekt.

På denne plassen utenfor jernbanestasjonen i Köln forgrep store grupper menn seg på tyske kvinner nyttårsaften i fjor. Foto: WOLFGANG RATTAY / X00227

 • Hans Mortensønn Jordheim
 • NTB

– Tidligere har det vært tilfeller der kvinner har blitt voldtatt uten at overgriperne kunne straffes. Lovendringen vil øke antall kvinner som velger å anmelde, minke antallet henlagte saker og sikre at seksuelle overgrep blir straffet, sier Manuela Schwesig, minister for familie, eldre, kvinner og ungdom ifølge BBC.

Inntil nå har tysk lov avgrenset voldtekt til forhold der offeret har gjort fysisk motstand. Gjennom den nye loven, som omtales som «Nei betyr nei», skal også muntlig motstand være nok.

 • Les også: Over 650 anmeldelser etter nyttårsaften-overfall i Köln

Diskusjonen om strengere straffer for voldtekt i Tyskland har pågått over lang tid, og loven som nå ble vedtatt blir det i lys av masseovergrepene i Köln på nyttårsaften. Flere hundre kvinner skal ha blitt overfalt og forulempet av en stor gruppe menn.

Flere av kvinnene har fortalt hvordan de ble omringet av opptil 30 menn som befølte dem og utsatte dem for andre former for seksuelle overgrep.

Torsdag ble loven vedtatt etter en følelsesladet debatt, og avsluttet med stående ovasjoner, skriver Daily Mail.

Ikke nok å skrike

Ifølge Deutsche Welle er det overgrepene i Köln som har satt fart på debatten i landet. Tysk lov har inntil nå sagt at voldtekt må innebære fysisk motstand fra offeret og at overgriperen bruker, eller truer med å bruke, vold. Det har ikke holdt å gi beskjed om at overgriperen skal slutte, selv ikke å skrike. Loven har heller ikke vurdert beføling av kjønnsorganer som en straffbar handling, skriver avisen.

Den tyske avisen skriver at kvinnerettighetsforkjempere har slåss for strengere lovgivning i lang tid. De argumenter for at ofre for overgrep i form av beføling og berøring ofte er i sjokk og ikke klarer å forsvare seg fysisk, eller lar være i frykt for å gjøre situasjonen verre.

Bensin på bålet etter Köln

Etter Köln-overgrepene fikk diskusjonen fart på seg. I mars la justisdepartementet fram et lovforslag – som møtte kritikk for ikke å være tydelige nok på at «nei betyr nei». Koalisjonen kom senere fram til lovforslaget som Forbundsdagen stemte over torsdag.

Den nye loven skal også gjøre det enklere å sende ut utenlandske gjerningspersoner. Ifølge politiet var de fleste av gjerningspersonene bak overgrepene i Köln, arabiske og nordafrikanske menn.

 1. Les også

  Vendepunkt Köln

 2. Les også

  Masseangrepene i Köln snur innvandringsdebatten i Tyskland

Les mer om

 1. Tyskland
 2. Voldtekt

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Overgrepsofferets ærlige tale til gjerningsmannen ryster USA

 2. NORGE

  Fikk lavere straff fordi voldtektsofrene var prostituerte

 3. KOMMENTAR

  «Vil du ha sex med meg?» Spørsmålet dreper kanskje stemningen, men det gjør også sex uten samtykke.

 4. KOMMENTAR

  Vendepunkt Köln

 5. KOMMENTAR

  Se i skyggen av #metoo. Der står seksuelt trakasserte menn og kvinnelige overgripere

 6. KULTUR

  Westworld-stjernen brettet ut voldtekt og mishandling. Én ting holdt hun likevel hemmelig - med god grunn.