Konservative Macri blir president i Argentina

Opposisjonskandidaten Mauricio Macri har erklært seier i presidentvalget i Argentina. Samtidig erkjenner Daniel Scioli valgnederlaget.

  • Ntb

Dermed blir det slutt på tolv år med venstrestyre i det søramerikanske landet. Da 95 prosent av stemmene var talt opp, hadde Macri 51,8 prosents oppslutning, mens 48,2 prosent av stemmene hadde gått til Scioli.

— Dette er en historisk dag. Det er begynnelsen på en ny æra som vil bli fantastisk, sa Macri, som tilhører sentrum-høyrepartiet Propuesta Republicana (PRO), foran jublende supportere i hovedstaden Buenos Aires.

— Vi kan ikke kaste bort tid på hevn og krangler. Denne endringen må ta oss til fremtiden, fastslo Macri før han ga seg i kast med å danse til øredøvende musikk og jubel.

Erkjenner valgnederlaget

Like før hadde utfordreren, Daniel Scioli fra sentrum-venstrepartiet Frenta para la Victoria (FpV), erkjent valgnederlag.

— Det argentinske folket har valgt en ny president, Mauricio Macri, som jeg akkurat har gratulert via telefon, sa Scioli med en bekymret mine.

— Vi gjorde et forsøk og hadde viljen til å overbevise folket. Jeg er demokrat, og jeg respekterer folkets mening, la han til.

I den første valgomgangen i oktober, måtte Macri se seg knepent slått av Scioli, men det måtte omkamp til ettersom ingen av de to klarte å sikre seg 45 prosent av stemmene, som er nødvendig for å vinne valget i første runde.

Lei av venstrestyre

Også valgdagsmålingene viste seier til Macri, men uten å anslå hvor stor andel av stemmene opposisjonskandidaten ville få.

Blant 56 år gamle Macris valgløfter var næringslivsvennlige reformer i Latin-Amerikas tredje største økonomi. Han har nytt godt av en stor misnøye, spesielt blant unge velgere. Mange er lei av tolv år med avtroppende president Cristina Fernández de Kirchner, og før det hennes ektemann Néstor Kirchner, ved roret. De representerte begge FpV.

— Vi fortjener et bedre liv enn dette, hevdet Macri i sin siste tale før valget.

Omkamp

I første valgomgang deltok også Sergio Massa, en utbryter fra Kirchners parti. Han startet sitt eget parti for to år siden.

Cristina Fernández de Kirchner er fortsatt populær blant mange i landet, men valgloven hindrer henne i å ta fatt på en tredje presidentperiode.

Over 30 millioner argentinere hadde registrert seg som velgere foran valget.