Domstolen måtte inn i lederstriden i Labour
En britisk domstol har endelig fastslått at partileder Jeremy Corbyn får stille i Labours ledervalg. Storbritannia-ekspert mener situasjonen er absurd.
– Det vitner om en maktkamp som har beveget seg inn i det absurde når partidemokratiet må vike plassen for jusen, Øivind Bratberg, som er førstelektor ved Universitetet i Oslo, til Aftenposten.
Nesten hele parlamentsgruppen til det britiske Labour-partiet har gjort opprør og krever at deres venstreradikale leder Jeremy Corbyn (67) går av. Opprørerne klarte uten problemer å presse frem et nyvalg siden det bare krever støtte fra minst 20 prosent av Labours medlemmer i parlamentet og Europaparlamentet.
Vant knapp seier på rabaldermøte
Men Corbyn har ikke støtte fra 20 prosent, noe som har ført til en opphetet diskusjon om han i det hele tatt får stille i valget. Corbyn vant det første slaget da dette ble diskutert i Labours hovedstyre 12. juli. Avstemningen viste 18–14 i hans fordel.
Men dette nektet Labour-politikeren Michael Foster å godta, og brakte spørsmålet inn for rettssystemet. Torsdag ettermiddag ble det klart at en domstol støttet Corbyn, og Foster sa da han ikke ville anke kjennelsen videre.
Corbyns kommentar til seieren var rettssaken var «misbruk av tid og ressurser når vårt parti skal ansvarliggjøre regjeringen».
Spørsmålet om Corbyn kunne stille var ikke det eneste stridstemaet da Labours hovedstyre møttes. For det var også stor uenighet om hvem skulle få stemme i ledervalget etter at partiet hadde fått rundt 100.000 nye medlemmer i kjølvannet av lederstriden.
Må betale 25 pund for å stemme
Hovedstyret besluttet at de som hadde meldt seg inn de siste seks månedene ikke fikk delta, hvis de da ikke betalte 25 pund. De som ikke allerede hadde meldt seg inn, fikk to dager på seg – og måtte også betale 25 pund.
I forkant av da Corbyn ble valgt til Labour-leder fjor, fikk partiet mange nye medlemmer, hvor flertallet antas å være Corbyn-supportere. Disse slapp unna med å betale 3 pund. Observatører mener at flertallet av dem som meldte seg inn etter at opprøret mot Corbyn startet også sympatiserer med den omstridte lederen.
- Lurer du på hvorfor det ble et opprør mot Corbyn: Han nektet å delta på tverrpolitiske arrangement sammen med statsminister Cameron og han dro på ferie midt i Brexit-valgkampen.
Medlemmene i utakt parlamentsgruppen
Corbyns tilhengere ligger stort sett til venstre for den jevne Labour-lederen og det store flertallet av parlamentsgruppen. De mest ytterliggående er til og med «trotskier».
– Noe av det absurde med Labour er at partiet har satt seg i en situasjon hvor de frykter sine egne medlemmer og grasrotengasjement, sier Bratberg og legger til:
– Corbyn-fløyen representerer en bevegelse ut i gatas parlament.
Opprinnelig var det de to relativt anonyme parlamentsmedlemmene Angela Eagle og Owen Smith som utfordret Corbyn. Men opprørerne var opptatt av ikke å dele stemmene seg i mellom og derfor bare stille med én kandidat. Da det viste seg at Eagle hadde betydelig mindre støtte i parlamentsgruppen enn Smith, trakk hun seg 19. juli.
Dermed blir det Smith, som representerer Pontyridd i Wales i parlamentet, som skal utfordre Corbyn. I likhet med mange andre eksperter og medier utropes Smith til favoritt også av Bratberg.
Frykter at partiet kan splittes i to
Dersom Corbyn står som vinner når resultatet offentliggjøres 24. september, er det knyttet stor spenning til om opprørerne bryter ut og danner ett nytt parti.
– Blir han gjenvalgt har jeg vanskelig å se at partiet blir splittet, sier Bratberg.
Han viser blant annet til at det britiske valgsystemet gir vanskelige levekår for småpartier. Dersom opprørerne blir, må Corbyn vinne mye mer tillit i parlamentsgruppen eller på en eller annen måte dele lederskapet med den, mener Bratberg.
– Det er en fryktelig vanskelig situasjon, sier Bratberg.
- Her kan du få en innføring i lederstriden: Syv spørsmål og svar om borgerkrigen i Labour