Verden

Krisemøter i Brussel i morgentimene: – Det er et sjokk. Vi trodde ikke at de virkelig skulle si nei

BRUSSEL/OSLO (Aftenposten): Det britiske nei til fortsatt medlemskap utløser i morgentimene en rekke møter i EU-institusjonene. Sjokk og bekymring preger de Aftenposten møter utenfor EU-parlamentet fredag.

Jean-Claude Juncker leder av EU-kommisjonen skal håndtere britenes farvel til EU. Foto: Virginia Mayo / AP

  • Alf Ole Ask
  • Reidun Samuelsen

Tidlig fredag morgen ble det klart at det er flertall for at Storbritannia skal forlate EU.

Den som umiddelbart vil være mest i vinden, er Den europeiske sentralbanken (ESB) i Frankfurt.

Risikoen er at europeiske banker skal komme i en likviditetskrise. Allerede i natt stupte pundet i verdi da det gikk mot nei.

I de siste månedene har ESB, Bank of England og sentralbankene i eurosonen og andre banker som er bekymret, hatt tett kontakt.

Det finnes en plan for alle banker som vil bli påvirket av en eventuell utmeldelse, uttalte lederen for representantskapet i ESB, Daniele Nouy, nylig under en høring i Europaparlamentet.

Dette er en skilsmisse

Alle utenfor inngangen til EU-parlamentet i Brussel sier det samme. Brexit er et sjokk. Mange uttrykker bekymring for hvordan de skal kunne jobbe de nærmeste dagene. Foto: Reidun Samuelsen, Aftenposten

– Dette er verre enn da Norge sa nei. Dette er skilsmisse!

Det sier en britisk kvinne på vei til jobb i Europaparlamentet.

Hun er liten og nett, 34 år gammel, og trekker på en trillekoffert.

– Det er tilfeldig, skal reise bort i helgen, sier hun med en stor porsjon britisk galgenhumor.

34-åringen har jobbet i Brussel i åtte år, nå frykter hun for jobben sin.

– Min generasjon briter er vokst opp med EU, vi har ikke opplevd noe annet. Det er mange av mine britiske kolleger som er triste i dag, sier hun.

– Et sjokk

Tyske Johannes Kröhnert er en av dem som kan si hva han mener. Han jobber som trainee i parlamentet. Foto: Reidun Samuelsen, Aftenposten

I likhet med mange av de andre vi møter på plassen utenfor parlamentet denne grå morgenen, ønsker hun ikke at vi bruker navn eller tar bilde. Brexit er for sensitivt, så lenge en jobber i systemet.

Men alle sier det samme: Dette er et sjokk. Mange uttrykker bekymring for hvordan de skal kunne jobbe de nærmeste dagene.

– Vi har et viktig møte i en av komiteene i dag, skal britene fortsatt være med på beslutningene? Spør en kvinnelig EU-offisiell fra Italia.

Tyske Johannes Kröhnert er en av dem som kan si hva han mener. Han jobber som trainee i parlamentet.

– Det er er sjokk. Vi trodde ikke at de virkelig skulle si nei. Flere av mine britiske kolleger er desperate, de vet ikke hva de skal gjøre, sier han.

Selv er Kröhnert usikker på hva høsten bringer. Praksisperioden i parlamentet løper ut om to måneder, og planen var å studere i Storbritannia.

  • Bruk 60 sekunder og få et raskt overblikk over britenes nei:

EU-toppene møtes

Når avstemningsresultatet er klart vil EU-kommisjonens president, Jean-Claude Juncker, presidenten i Det europeiske råd, Donald Tusk. og presidenten i Europaparlamentet, Martin Schulz, møtes.

Med på dette møtet er også statsministeren i Nederland, Mark Rutte, fordi Nederland har det halvårige roterende presidentskapet i EU. Dette vil være det første møtet der lederne i EU skal koordinere det neste steget i hvordan en Brexit skal gjennomføres.

Nettstedet EUobserver skriver at den tonen som settes på dette møtet, vil være avgjørende for den tonen som preger forholdet til britene fremover.

Samles til toppmøte til uken

Alt det som skjer fredag, vil være innspill til EU-toppmøte tirsdag 28. juni der alle stats- og regjeringssjefene samles. Dit kommer også David Cameron.

Utkastet til en erklæring fra toppmøtet i neste uke har et blankt avsnitt der omtalen av den britiske folkeavstemningen skal inn. Det fantes to mulige versjoner – avhengig av resultatet.

I uken opp mot dette møtet vil det være en rekke samtaler mellom stats- og regjeringssjefene. Det er ventet at det kan komme et tysk-fransk initiativ om hvordan en skal håndtere et Brexit. Ifølge diplomatiske kilder som EUobserver har snakket med, har Tyskland og Frankrike tatt en lederrolle blant EUs opprinnelige seks medlemsland for å sørge for at arbeidet med Brexit foregår på en verdig måte. Man ønsker ikke en kakofoni av røster fra ulike medlemsland.

  • Alle øyne er rettet mot Toryene i Storbritannia, men det kan bli Labour som taper mest. Hør Europa-korrespondent Øystein Langberg, tidligere London-korrespondent Ulf Andenæs og programleder Alf Ole Ask analysere konsekvensene av nattens drama i vår ferske utenrikspodcast.

Les mer om

  1. EU
  2. Bank
  3. Europaparlamentet