Verden

Obama trumfet gjennom Iran-avtale

Presidenten har sikret seg nok stemmer i Senatet til å få et godkjent-stempel på den historiske atomavtalen med Iran.

President Obama kan smile etter at det onsdag ble klart at Kongressen ikke vil stanse den historiske atomavtalen med Iran. Her er han på vei til helikopteret Marine Force One tidligere i sommer.
  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Aftenpostens korrespondent i USA

Onsdag kunngjorde senator Barbara Mikulski, en demokrat fra Maryland, at hun kommer til å stemme for avtalen.

Hun ble den 34. senatoren til å støtte avtalen, noe som sikrer president Obama nok stemmer til at avtalen vil bli godkjent av USA.

Avtalen regnes som en av president Obamas viktigste utenrikspolitiske triumfer. Ledere fra hele verden lovpriste den diplomatiske innsatsen da de lange forhandlingene var ferdige i juli.

— Et historisk gjennombrudd, sa NATO-sjef Jens Stoltenberg.

— Dette viser verdien av dialog, sa FN-sjef Ban Ki-moon, som kalte avtalen "historisk".

Les også: Dette betyr atomavtalen med Iran

Obama kan slippe å legge ned veto

Men i USA har reaksjonen vært delt. Motstanden har vært svært sterk, og Kongressen kommer nesten garantert til å vedta en resolusjon som avviser Iran-avtalen.

Obama kommer deretter til å legge ned veto mot denne avvisningen.

USAs utenriksminister, John Kerry, var lettet da han kunne fortelle at Iran-avtalen var i havn i Wien 14. juli.

Og dette vetoet vil bli gyldig fordi det nå er klart av over en tredjedel av Senatet støtter avtalen.Tilhengere av avtalen håper nå å sikre seg 41 stemmer i Senatet, noe som vil forhindre at Obama behøver å legge ned veto mot avvisningen av avtalen.

Les også: Aftenposten mener: Historisk atomavtale med Iran gir nye muligheter

Må åpne atomanlegg for inspektører

Atomavtalen ble inngått i Wien 14. juli mellom Iran og de fem faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd -— USA, Storbritannia, Frankrike, Russland og Kina -- samt Tyskland.

Avtalen forplikter Iran til å redusere sine uranlagre og antallet sentrifuger i 15 år fremover. Men landet får beholde muligheten til å drive atomanlegg for energiproduksjon.

Disse anleggene, derimot, skal åpnes for inspektører fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA).

Frykter for Israels sikkerhet

De fleste republikanerne -- og noen demokrater -- i Kongressen er sterkt imot avtalen, i hovedsak fordi de mener at Iran ikke har gitt gode nok garantier for at landet ikke vil utvikle atomvåpen etter at avtalen utløper om 15 år.

Motstanderne frykter også at Irans innflytelse i regionen vil bli større fordi sanksjonene mot landet vil bli lettet i betydelig grad.

Hensynet til Israels sikkerhet har veid spesielt tungt for mange av avtalens motstandere. Israels statsminister, Benjamin Netanyahu, har kalt avtalen et "historisk feilgrep."

Obama-administrasjonen, på sin side, sier at avtalen vil forhindre at Iran utvikler atomvåpen og at den vil bidra til stabilitet i Midtøsten i årene fremover.