Mødrene vil ha Hillary, døtrene går for Bernie

(LITTLE ROCK/Aftenposten): Håpet om en kvinnelig president får ikke USAs kvinner til å flokke seg om Hillary Clinton. Et flertall av unge kvinner stemmer på Bernie Sanders.

Baristaene Jette Espinosa (19) og Eliza Wilson (21) er enige om å stemme på demokratene, men de er helt uenige om Bernie Sanders eller Hillary Clinton er den rette kandidaten.
  • Kristoffer Rønneberg

Hvor mange presidentkandidater har en flyplass oppkalt etter seg selv? Hillary Clinton har det. I Little Rock, Arkansas, der hun var førstedame i 11 år, har flyplassen tatt navn etter henne og ektemannen Bill.

Dette er et sted der de fleste har en mening om Clinton-ekteparet. Blant dem er baristaene Jette Espinosa (19) og Eliza Wilson (21), som jobber på en café på flyplassen.

Kristoffer Rønneberg, USA-korrespondent.

Å nevne navnet «Hillary» er som å trykke på en knapp. — Uff! Hun stemte for Irak-krigen! Hun lyver hver gang hun blir stilt til veggs! Og hun endrer mening hver gang det passer henne politisk. Jeg stoler mye mer på Bernie Sanders, sier Espinosa.

— Men han er jo en sosialist! Og tror du virkelig at han bryr seg like mye om kvinners rettigheter som hva hun gjør? svarer Wilson.

Clinton kan knuse glasstaket

Likestillingskampen har langt igjen i USA. I gjennomsnitt tjener kvinner kun 77 prosent av lønnen menn får utbetalt for det samme arbeidet.

Andelen kvinner i lederstillinger har nesten ikke økt siden 1970-tallet. Antallet hjemmeværende husmødre har de siste årene sett en oppgang i flere deler av landet.

Og nå har USA en mulighet til å velge sin første kvinnelige president.

Da Hillary Clinton tapte nominasjonsvalget i 2008 sa hun at alle som stemte på henne hadde bidratt til å «skape 18 millioner sprekker i glasstaket»:

Nå kan glasstaket knuses.

Men det historiske ved en mulig Clinton-seier til høsten er ikke et tema hun bruker mye tid på i talene sine i denne valgkampen.

— Og hvorfor skulle det være det? Det er kvalifikasjoner som teller, ikke hvilket kjønn du er. Jeg kjenner Hillary, jeg husker henne godt fra tiden da hun bodde i guvernørboligen. Når hadde vi sist en så kvalifisert presidentkandidat som henne? sier Classie Green (70), som jeg treffer like før Clinton skal holde en tale i Pine Bluff, rett utenfor Little Rock.

Blant kvinner over 35 gjør Clinton det stort sett bedre i meningsmålingene enn Bernie Sanders. Og støtten øker med alderen. Kvinner på hennes egen alder, som Classie Green, kjenner seg godt igjen i Clintons form for feminisme, som tok form på 1960— og 70-tallet.

23-åring glad for at likestilling ikke er et hovedtema

— Det finnes en egen plass i helvete for kvinner som ikke støtter andre kvinner, sa USAs tidligere utenriksminister Madeleine Albright nylig.

Hun har sagt det mange ganger før, men denne gangen fikk hun massiv kritikk fordi hun henviste til valgkampen og Hillary Clinton.

Classie Green (70) husker Hillary Clinton godt fra tiden som førstedame i Arkansas. - Det er fint at hun er kvinne, men jeg stemmer på henne på grunn av kvalifikasjonene hennes, sier Green.

— Jeg blir fornærmet når folk ber meg stemme på Clinton bare fordi hun er kvinne. Jeg støtter politikken hennes og mener at den er mer realistisk enn hva Bernie Sanders snakker om, sier Jade Enright (23), en mattelærer som også har kommet for å høre på Clinton i Pine Bluff.Hun mener at det er smart av 68-åringen å unngå å gjøre kjønnslikestilling til et hovedtema.

— Det ville provosert mange, også konservative kvinner. Vi har så mange utfordringer i samfunnet vårt som handler om andre ting enn kjønn. Hvorfor skulle hun snakke mer om kjønn enn om raseproblematikk eller klasseskiller? sier hun.

Bernie Sanders har hatt enorm suksess blant unge velgere, inkludert unge kvinner. Selv i Sør-Carolina, der Clinton vant med nærmere 75 prosent av stemmene totalt, sviktet de unge velgerne henne.

I delstater som Iowa og New Hampshire stemte over 80 prosent av kvinner under 30 på Bernie Sanders.

Forskjellene øker når barna blir født

Unge kvinner identifiserer seg ikke først og fremst som kvinner, påpeker Joan C. Williams, jusprofessor ved University of California, i en artikkel i Harvard Business Review.

— Det viktigste for dem er andre aspekter av identiteten deres. Det faktum at de er studenter, for eksempel, vilt bekymret for studielånet sitt og tiltrukket av Sanders' løfter om å gjøre universitetene gratis, skriver hun.

Unge kvinner har heller ikke det samme synet på manglende likestilling som hva mødrene deres har. De tjener omtrent det samme som menn i begynnelsen av karrierene sine. Det er flere kvinner enn menn på universitetene. Like mange kvinner som menn blir ansatt som fore eksempel advokater.

Problemet, påpeker journalist og feminist Jill Filipovic i The New York Times, er at forskjellene blir mye større så fort det kommer barn inn i bildet.

— Kun 17 prosent kvinner blir partnere i advokatfirmaer. Så fort kvinner får barn, reduseres mulighetene deres for å bli forfremmet, sier hun.

Twitter: @ronneberg

Facebook.com/usakris