Istanbul-terror: Dette vet vi - dette vet vi ikke

Tre foreløpig uidentifiserte gjerningsmenn stod bak terrorangrepet på Ataturk-flyplassen tirsdag kveld. Minst 42 mennesker er drept.

Tyrkia er igjen rammet av terror.

Atatürk-flyplassen ved storbyen Istanbul ble tirsdag kveld angrepet av selvmordbombere som også løsnet skudd.

I denne artikkelen har vi ryddet litt i nyhetsstrømmen.

Den ene eksplosjon skal ha skjedd på parkeringsplassen, de to andre like utenfor den første sikkerhetssonen.
Les også

Selvmordsaksjon på flyplassen i Istanbul - 28 personer drept

Dette vet vi:

 • Litt etter klokken 21.10 tirsdag (norsk tid) var det tre eksplosjoner på Atatürk-flyplassen ved Istanbul.
 • Ifølge Tyrkias statsminister var de tre gjerningsmenne utstyrt med Kalashnikover. De skjøt mot passasjerer før de sprengte seg selv i luften.
 • Gjerningsmennene ankom flyplassen i en taxi.
 • Minst 42 personer er drept, og over 230 er såret.
 • 38 av de 42 drepte er identifisert. Av de drepte var 13 fra andre land enn Tyrkia. Fem var saudiarabiske statsborgere, to irakere, en tunisier, en usbeker, en kineser, en iraner, en ukrainer og en jordaner.
 • Onsdag kveld sier den tyrkiske statsministeren et én av de tre sprengte seg i luften utenfor terminalen, og i panikken som oppsto kom de to andre seg inn på selve flyplassen.
 • Hendelsen fant sted utenfor og i den internasjonale terminalen på den travle flyplassen.
 • Flyplassen ble stengt tirsdag kveld, men ble delvis åpnet igjen onsdag morgen. Onsdag kveld er den i full drift, tross et stort hull i taket. Mange avganger er fortsatt forsinket eller kansellert.
Dette våpenet skal ha blitt brukt under angrepet av en av de tre gjerningsmennene.
 • Bilder og videoopptak fra flyplassen, hovedsaklig delt av privatpersoner via sosiale medier, viser store materielle ødeleggelser, i tillegg til drepte og alvorlig skadede mennesker.
 • Et opptak viser hvordan den ene angriperen blir skutt av politiet og mister et våpen. Kort tid senere sprenger han seg selv i luften. Disse opplysningene ble tidligere på kvelden bekreftet av justisminister Bekir Bozdag tidligere i kveld.
 • Ifølge Reuters skjøt en av gjeringsmennene rundt seg med et automatvåpen ved avgangshallen, før alle tre sprengte seg selv i luften i eller rundt ankomsthallen en etasje lengre ned.
Ambulansene ankommer Atatürk-flyplassen etter terrorangrepet.

Dette vet vi ikke:

 • Det er fremdels knyttet usikkerhet til nøyaktig hvor langt inn på terminalen selvmordsbomberne kom seg før de sprengte seg i luften.
 • Ingen har så langt tatt på seg skylden for angrepet, selv om tyrkiske myndigheter har uttalt at de mistenker IS for å stå bak. Det samme sier eksperter, og også CIA-sjef John Brennan sier onsdag kveld at angrepet «bærer preg av IS».
 • Identiteten til de tre gjerningsmennene er foreløpig ikke kjent. Også identiteten til de siste fire drepte er ikke blitt kjent.
Les også

Terror fra alle kanter i Tyrkia: Her er en oversikt over grupperingene som har gjennomført eller er mistenkt for terror i Tyrkia

Rett etter angrepet ble taxier brukt til å frakte skadede mennesker til sykehus. Etter hvert var det et massivt oppbud av ambulanser.

Var på vei til flyplassen da han så ambulansene

Alf Helge Lund fra Trondheim skulle egentlig fly fra flyplassen i Istanbul tirsdag kveld.

– Jeg var på vei dit i en minibuss fra Side hvor jeg hadde vært på badeferie. Vi var vel 20-30 minutter fra flyplassen da vi så strømmen av ambulanser, forteller Alf Helge Lund på telefon fra Istanbul tirsdag kveld.

Han hadde vært på badeferie i Side, 50 mil sør/sørvest for Istanbul og skulle egentlig på et fly videre til Tiblisi, hovedstaden i Georgia, tirsdag kveld.

Kaos utenfor flyplassen

Så smalt det flere ganger på Atatürk-flyplassen der minst 36 personer ble drept.

– Heldigvis var det så mye trafikk i Istanbul at vi ble forsinket. Da vi kom utenfor flyplassen var det bare kaos, fortsetter Lund.

Pansrede kjøretøy

– Det første jeg merket var at det dukket opp veldig mange ambulanser som skulle samme vei som meg. Jeg tenkte at det måtte ha skjedd en alvorlig ulykke en eller annen plass.

Men da de kom til flyplassen skjønte han at noe hadde skjedd.

– Da vi kom til flyplassen og skulle inn gjennom porten ble vi dirigert bort, og fikk beskjed av politiet om å snu. Det var da jeg begynte å kjenne litt på følelsen av at noe hadde skjedd. Det var mye politi, og også militæret dukket opp med pansrede kjøretøy.

– Ekkel følelse

– Hvordan har dette påvirket ferien?

– En får så klart en ekkel følelse i kroppen. Jeg skal prøve å få litt søvn her, og se hvordan det blir i morgen. Det er en tankevekker. Jeg reiser endel rundt, og vet at det kan oppstå en eller annen situasjon. Dette var på håret, sier Lund.

Han er nå innlosjert på et hotell i nærheten av Turkish Airlines.

– Nå håper jeg at jeg kommer meg på et annet fly i morgen fra en annen flyplass, og at det ikke skjer noe der også, avslutter han.