Verden

Boris Johnsons argumenter får juling i hans egen avis

Boris Johnson er parlamentsmedlem, skribent og nei-leder. Han vokste delvis opp i Brussel.

Flere av de tunge argumentene som bidro til nei-seieren i Storbritannia, holder ikke vann, ifølge Daily Telegraphs faktasjekk.

 • Alf Ole Ask
  Alf Ole Ask
  Journalist

Da danskene i juni 1992 skapte bølger i EU med sitt nei til Maastricht-avtalen, var Boris Johnson kry som en hane. Han var da Daily Telegraphs korrespondent i Brussel, og skrøt til alle som ville høre hvordan hans artikkel med tittelen: Delors Plan to Rule Europe, hadde bidratt til det danske nei. Artikkelen ble brukt av nei-siden i Danmark.

Johnson, som senere ble ordfører i London og parlamentsmedlem, var en slags foregangsmann i den britiske anti-EU-journalistikken. Han fikk jobb i Daily Telegraph etter at han fikk sparken fra The Times på grunn av sitatfusk.

Nå har Daily Telegraph, som har stått på nei-sidens side i Brexit-valgkampen, avkledd flere av de argumentene som Johnson og andre brukte for å vinne folkeavstemningen. I tillegg er det også flere som mener at Johnsons ukentlige spalte på mandager holder jevn Boris Johnson-kvalitet – en lemfeldig omgang med fakta. Han får omkring 60.000 norske kroner pr. artikkel.

Les også

Du har løgnere, og så har du Boris Johnson og Michael Gove | Nick Cohen

Her er tre eksempler

Det var særlig tre områder der det nå sås tvil om faktagrunnlaget for argumentene til Johnson og hans meningsfeller:

1. De påsto at EU oversvømmer Storbritannia med innvandrere som underbyr lokalt ansatte og driver husprisene i været. I en faktasjekk-artikkel i Daily Telegraph fredag, var konklusjonen at det er vanskelig å si om dette er sant.

2. Nei-siden har hevdet at EU-medlemskapet koster britene 350 millioner pund i uken, penger som de mener kunne vært brukt på helt andre ting. Ifølge Daily Telegraphs faktasjekk er dette feil, fordi man ikke har tatt med alt det britene får tilbake av EU. Pengene som ble til overs, skulle nei-siden bruke på helsevesenet.

3. Nei-siden hevdet at Storbritannia stemmes ned av andre mindre, liberale land. Faktasjekk viser at siden man begynte å telle avstemninger i EUs ministerråd, har britene vært i mindretall og stemt imot 57 lover, mens de har vært i flertall og stemt for 2474.

 • Bankaksjene raser nedover på London-børsen. Les om det her.

Britenes eget valg

The Wall Street Journal minner i en kommentarartikkel om at en rekke av de forholdene nei-siden beskylder EU for, har britene innført selv. Det er britene selv som har økt momsen fra 17,5 til 20 prosent, og britene er selv ansvarlig for å ha skapt et boligmarked som ekskluderer unge familier fra å kjøpe seg en egen bolig.

De tidligere Eton-studentene Boris Johnson og David Cameron ble hovedmotstandere før folkeavstemningen om EU-medlemskapet.

Bryter tausheten

Siden fredag morgen har Boris Johnsen vært taus, men mandag skrev han en artikkel i The Daily Telegraph der han argumenterer for at det går bra med Storbritannia.

Han bagatelliserer pundets fall og viser til at det ikke er lavere nå enn for ett år siden. Det er riktig om man ser på pundet i forhold til euro. Men ser man på pundkursen i forhold til dollar, så er den på sitt laveste nivå siden 1985.

Boris Johnson og kona Marina Wheeler, som han traff da de begge gikk på barneskolen i Brussel. Der jobbet Boris' far for EU-kommisjonen.

Johnson forsøker også å dempe folks frykt og skriver: «EU-borgere som lever i UK, vil beholde sine fulle rettigheter. På samme måte vil det være for britiske borgere som lever i EU. Briter vil fortsatt ha muligheter til å leve, reise, studere og bosette seg. Den eneste forskjellen vil være – og den kommer ikke brått – at UK vil frigjøre seg fra EUs egenartede og lite åpne system for lovgivning.»

 • Boris Johnson forsvarer seg på Facebook. Les det her.

Nettstedet Quartz’ kommentator viser til at akkurat dette ikke er egnet til å berolige folk, fordi det er akkurat disse forholdene som britene og EU skal forhandle om.

Les også

I Blackpool har de Englands korteste liv og dårligste helse

Fremste EU-skeptiker

Få har i så mange år vært en tydelig fanebærer for EU-skepsis som Boris Johnson. Derfor er det mange som nå undrer seg over at Brexit-siden ikke synes å ha en strategi for hva de vil med seieren.

– Vingling er ingen strategi, sier Richard Rumelt, UCLA professor til Financial Times. Avisen viser til at man nå ser at både ja- og neisiden har manglet en ledelsesberedskap for et nei.

Johnson er i dag medlem av parlamentet og regnes som het kandidat til å bli statsminister. Det konservative partiet skal etter planen ha klar ny partileder innen 2. september.

Brexit-generalene Michael Gove og Boris Johnson var preget av stundens alvor da det ble klart at de hadde vunnet.

Klappet ut av EU

Da Boris Johnson i 1994 forlot Brussel som The Daily Telegraphs korrespondent, fikk han stående applaus fra EU-kommisjonens pressetalspersoner.

De var tydelig lettet.

Mannen i den krøllete grå dressen med en sveis som tyder på at han bruker hjulvisp og ikke kam, reiste seg og bukket slik bare en britisk overklassegutt kan.

Du merket alltid når Johnson var til stede i pressebaren i Kommisjonen, uansett hvilke tid på døgnet det var. Flere av hans britiske kolleger mener han var en sjarlatan, men han var Margaret Thatchers favorittjournalist. På samme måte som han hadde problemer med å skille mellom diktning og fakta – skiftet han mellom spøk og alvor.

Forskjellen fra den gang og nå er tydelig.

The Wall Street Journal hevdet at Johnson så ut som om han var i en begravelse under pressekonferansen fredag morgen.

– Kanskje noe av det farligste i politikken er å få det akkurat slik en ønsker, konkluderer avisens skribent.

Hør på denne ukens podkast om Brexit:

Forfatteren av denne artikkelen var korrespondent i Brussel 1992–95.

Les mer om

 1. Storbritannia
 2. Brussel
 3. Danmark
 4. Boris Johnson
 5. EU
 6. Brexit
 7. London