Verden

Minst 29 drept i terrorangrep på hotell i Burkina Fasos hovedstad

126 gisler ble reddet ut av hotellet i Burkina Faso og fire terrorister er drept, ifølge myndighetene. Ofrene kommer fra 18 ulike land.

De tungt væpnede gjerningsmennene satte fredag kveld fyr på flere biler som sto parkert utenfor hotellet, før de stormet hotellet og skjøt rundt seg. REUTERS

 • Lorns Bjerkan
 • Tarjei Kramviken
 • Ingvild Fjelltveit
 • Ntb

— Det var forferdelig, forteller Yannick Sawadogo til nyhetsbyrået AFP.

Han er en av de overlevende fra Splendid Hotel i Ouagadougou, der gisseldramaet begynte fredag kveld. Det skulle bli et halvt blodig døgn før gisselsituasjonen ble avklart, etter angrepet mot Splendid, nabohotellet Yibi og kafeen Cappucino i Burkina Fasos hovedstad Ouagadougou.

— De gikk rundt og skjøt folk som ikke var døde, sier han videre.

Mange drepte og skadede

Minst 29 personer ble drept i forbindelse med angrepene i hovedstaden, opplyser landet sikkerhetsminister.

De omkomne skal komme fra 18 forskjellige land, ifølge landets innenriksminister Simon Compaore.

Franske myndigheter har bekreftet at to av ofrene var franske, og sveitsiske myndigheter har kunngjort at to sveitsiske statsborgere er blant de drepte.

Totalt skal minst 126 mennesker ha blitt holdt som gisler – over 30 av dem skal ha blitt skadet før dramaet var over lørdag ettermiddag.

Luksushotellet rigget med eksplosiver

Sikkerhetsstyrkenes aksjon for å befri gislene beskrives som svært dramatisk. Sikkerhetsstyrkene slo til med støtte fra franske og amerikanske spesialsoldater.

De kjempet gjennom natten for å befri gislene. Fordi luksushotellet var rigget med eksplosiver var aksjonen svært vanskelige, skriver Reuters. Under aksjonene ble fire av gisseltakerne drept, deriblant to kvinner, opplyser en burkinsk offiser til nyhetsbyrået Reuters. Tre av dem ble drept på Splendid, mens den siste ble drept på Yibi, ifølge nyhetsbyrået.

Franske og amerikanske spesialsoldater utenfor hotellet. Stringer

Militant islamistgruppe har tatt på seg ansvaret

Den militante islamistgruppen Al-Qaida i det islamske Maghreb (AQIM) sier den er ansvarlig for angrepet, ifølge den USA-baserte gruppen SITE, som overvåker ytterliggående islamistiske nettsider.

Her heter det at angriperne var medlemmer av Al-Mourabitoun, gruppen til den algeriske islamisten Mokhtar Belmokhtars, også kjent som «den enøyde».

Den beryktede opprørslederen Mokhtar Belmokhtar, kjent som «den enøyde», knyttes til angrepet. REUTERS / NTB SCANPIX

Angrepet er «en hevn mot Frankrike og det vantro Vesten», het det i kunngjøringen.

Gruppen var også en av dem som tok ansvaret for gisselaksjonen mot et luksushotell i Mali i november i fjor. Der ble 22 mennesker drept, blant dem to angripere.

AQIM sto bak angrepet mot In Amenas i Algerie i 2013. Det var fem nordmenn blant de 40 som da ble drept.

Brende: Angriperne vil svekke demokratiet i Burkina Faso

— Burkina Faso har nettopp fått sin første demokratisk valgte regjering på mange tiår, og målet med denne aksjonen er åpenbart å svekke den demokratiske prosessen i landet, sier utenriksminister Børge Brende (H) i en uttalelse til NTB.

— Det er viktig at den positive utviklingen vi har sett den siste tiden fortsetter, slik at en sårbar stat som Burkina Faso kan utvikle seg i riktig retning, sier han videre.

Sto i brann

De væpnede gjerningspersonene satte fredag kveld fyr på flere biler som sto parkert utenfor hotellet, før de stormet bygningen og skjøt rundt seg. Deretter tok de gisler inne på hotellet og i et kasino som ligger i samme bygg.

Deler av hotellet sto natt til lørdag i brann. Inne fra bygningen kunne man høre skrik, fortalte vitner på stedet.

Ingen nordmenn

Splendid Hotel har 147 rom og benyttes ofte av journalister, FN-ansatte og diplomater. Lørdag formiddag var det ingenting som tydet på at det var nordmenn på hotellet, ifølge Utenriksdepartementet.

– Vi har ingen indikasjoner på at norske borgere er rammet, opplyser pressevakt Astrid Sehl i UD til NTB.

I sitt reiseråd for Burkina Faso fraråder UD reiser til landet som ikke er strengt nødvendige. Dessuten oppfordres norske borgere i eller på vei til Burkina Faso om å registrere sin reise.

Det vestafrikanske landet har i lang tid vært preget av politisk uro og mange blodige sammenstøt, men situasjonen roet seg noe etter presidentvalget i fjor høst.

OPT_burkinafaso_doc6o0f5ml9yef15wnjeoox-ASWVOyzAHV.jpg Googlemaps

Australiere bortført i Burkina Faso

To australske statsborgere, en lege og hans kone, er bortført nord i Burkina Faso, opplyser landets sikkerhetsdepartement.

Paret ble bortført i Baraboule nær grensa til Mali, heter det i en pressemelding lørdag. Det er uklart om bortføringen er knyttet til angrepet som Al-Qaida-tilknyttede opprørere utførte i hovedstaden.

Er nordmenn og europeere blitt mer tolerante overfor negative karakteristikker av muslimer? I denne ukens podkast snakker vi om hvordan flyktningkrisen endrer debattklimaet. Du kan lytte til den i spilleren under eller påSoundCloud, iiTuneseller fra vårRSS-strøm.

 1. Les også

  Norge sier nei til norske kampfly mot IS

 2. Les også

  Ti drept i kraftig eksplosjon i Istanbul

 3. Les også

  Roch Marc Kabore ny president i Burkina Faso

 4. Les også

  Presidentgarden avsetter presidenten i Burkina Faso

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Minst fire angripere drept etter angrep mot turisthotell i Mali

 2. VERDEN

  Åtte drept i angrep i Burkina Fasos hovedstad

 3. VERDEN

  Fire utenlandske gisler satt fri i fransk militæroperasjon i Burkina Faso

 4. VERDEN

  Al-Qaida-leder drept i Mali

 5. VERDEN

  Tallet på døde stiger etter angrep i Mali

 6. VERDEN

  Landsby brent ned og 26 drept i Mali