Verden

Putin straffer Norge med asylsøkere

Forrige uke kom det 2000 asylsøkere til Norge. Omtrent hver fjerde kom over Storskog, ifølge Utlendingsdirektoratet (UDI).

Norge har satt seg opp mot Russland, og derfor blir vi straffet, mener Aftenpostens tidligere utenriksredaktør Kjell Dragnes.

  • Per Kristian Aale
    Per Kristian Aale

– Norge har yppet seg mot supermakten, nabolandet i øst, og det blir vi rett og slett straffet for, sier Dragnes til NRK.

Dragnes var inntil nylig utenriksredaktør i Aftenposten, og han har vært Moskva-korrespondent for avisen to ganger.

Forrige uke kom det 2000 asylsøkere til Norge. Omtrent hver fjerde kom over Storskog, ifølge Utlendingsdirektoratet (UDI).

Så langt i år er 1685 asylsøkere kommet til Norge via den russiske grensen. Frem til september i år er det kun kommet 35 til Finland.

- Det etterlater seg et inntrykk av russisk overlegg i situasjonen på Storskog. Det er i så fall meget alvorlig, sier Frps parlamentariske leder på Stortinget, Harald Tom Nesvik.

  • Vil du lese mer om Russland? Da kan denne være interessant:Se hvordan Putins venner bor i luksus.
    NRK skriver at justisminister Anders Anundsen (Frp) denne uken ga klar beskjed om at asylsøker med opphold i Russland skal returneres. Det er imidlertid blitt umulig fordi Russland har begynt å utvise asylsøkere for å hindre at Norge sender dem tilbake over grensen i Finmark.

Dragnes mener at dette må ses i sammenheng med den norske regjeringens reaksjoner mot Russland etter at landet annekterte den ukrainske halvøya Krim og støttet krigføringen i Øst-Ukraina. Norge innførte de samme sanksjonene som EU mot Russland.

– Nå ser Russland mulighet til å straffe Norge ved å sende uønskede personer til Norge ved å utvise dem, tror Dragnes.

Kjell Dragnes, tidligere utenriksredaktør i Aftenposten

Norge er også blitt rammet av Russlands motsanksjoner. Russland innførte stopp i matimporten, deriblant importen av norsk fisk.

Les også:

Les også

«Haster med Storskog-avklaring»

Dragnes mener at Norge bør innlede dialog med Russland, men samtidig være tydelige i kommunikasjonen.

– For det første bør vi holde fast på den politikken vi har overfor Russland, ikke vike. Fasthet er noe man forstår i øst.

Utenriksministeren og statsministeren bør ta kontakt på høyeste nivå i Russland og si at Norge ikke godtar denne situasjonen, mener Dragnes.

– Men om man vil være lydhøre i Moskva, er en helt annen sak.

Les også

  1. Russland utviser flyktninger for å hindre retur

  2. Siv Jensen ble grillet om flyktningtall i spørretimen

  3. Anundsen instruerer UDI om asylsøkere fra Russland

Les mer om

  1. Russland