Verden

Ukrainsk flyger funnet skyldig i journalistdrap

Den fengslede ukrainske flyveren Nadija Savtsjenko, som ses på som en nasjonalhelt i hjemlandet, er i en russisk domstol funnet skyldig i drap på to journalister.

OPT_tb0130b1_doc6oy1krbjfa0oi1o8aaj_doc6oy1m0phhm114vhl4a9n-zF7dlBfcfd.jpg
  • Ntb

Flyveren er funnet skyldig i drap, forsøk på drap og for å ha tatt seg over grensen til Russland ulovlig i juli 2014, melder det russiske nyhetsbyrået Interfax mandag formiddag.

Aktor mener hun overleverte koordinater til ukrainske styrker slik at det kunne gjennomføres et angrep. Aktor har bedt retten dømme Savtsjenko til 23 års fengsel. Straffutmåling er ventet på et senere tidspunkt.

Les også:

Les også

Ingen kan ignorere realpolitiske hensyn | Frank Rossavik

Sultestreik

Savtsjenko, som tjenestegjorde på frivillig basis i en ukrainsk bataljon, var drevet av «politisk hat», sa dommeren da kjennelsen ble opplest mandag formiddag.

Flygeren nekter straffskyld. Hun ble tatt av russiskstøttede opprørere i Øst-Ukraina i 2014 og har siden sittet fengslet i Russland. Tidligere i år sultestreiket hun, men etter hvert begynte hun å drikke vann. Hun har uttalt at hun ikke skal spise før det foreligger en kjennelse i saken.

– Russland skal sende meg tilbake til Ukraina, levende eller død, har hun uttalt.

Diplomatisk immunitet

Den 34 år gamle flygeren blir i hjemlandet Ukraina hyllet som en nasjonalhelt. Etter at hun ble varetektsfengslet i Russland, besluttet Ukraina å utnevne henne til medlem av landets delegasjon til Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE), slik at hun kunne få diplomatisk immunitet. Den russiske påtalemyndigheten mener imidlertid at immuniteten ikke gjelder i denne saken, fordi handlingen hun er tiltalt for, skjedde før hun fikk diplomatisk beskyttelse.

Saken har blitt møtt med kritikk fra Vesten. Ukraina mener flygeren må behandles som krigsfange siden hun ble tatt til fange av russiskstøttede opprørere og overlevert til Russland.

Les om skolen der fremtidige russiske spioner læres opp:

Les også

  1. Drømmejobben? Å jage spioner, selvfølgelig