Erna Solberg om drapene i Marokko: – Meningsløst angrep som vi møter med avsky

– Jeg vil starte med å uttrykke min medfølelse til familiene og venner av Maren Ueland og Louisa Vesterager Jespersen . De mistet livet alt for tidlig i et meningsløst angrep, sier statsminister Erna Solberg.

Statsminister Erna Solberg.

Statsministeren startet sin halvårige pressekonferanse klokken 1100 i statens representasjonsbolig i Parkeveien med å uttrykke medfølelse med familiene til de drepte.

Maren Ueland (28) og Louisa Vesterager Jespersen (24) ble funnet drept i Atlasfjellene i Marokko mandag morgen. Så langt er fire menn arrestert mistenkt for drapene.

Solberg understreker at de skyldige må bli stilt til ansvar. Utenriksdepartementet og norsk politi er i nær kontakt med relevante myndigheter i Marokko og i Danmark.

– Dette er et brutalt og meningsløst angrep på uskyldige som vi møter med avsky og fordømmelse, sier statsministeren.

- Har du hatt kontakt med de etterlatte?

– Politiet har kontakt med de etterlatte fordi det er de som sitter på informasjon. Jeg har planer om å ha kontakt med de etterlatte om de ønsker det fordi dette kom opp på pressekonferansen. Men det er naturlig at det er politiet som kan fortelle om hva som skjer i etterforskningen, sier hun.

Hun understreket at terror er ett av flere spor som marokkansk politi etterforsker, og at motivet for drapene ikke er fastslått. På spørsmål om drapene viser at IS fortsatt utgjør en trussel, svarer hun:

– Terrortrusselen er lavere enn for ett år siden, men vi har utfordringer knyttet til noen tema som retur av fremmedkrigere. Noen er fengslet, noen er dømt, noen er drept. Potensialet for fundamentalistiske terrorangrep er en trussel vi arbeider for å hindre, sier hun.

Vil bistå marokkanske myndigheter

Solberg understreker at de skyldige må bli stilt til ansvar. Utenriksdepartementet og norsk politi er i nær kontakt med relevante myndigheter i Marokko og i Danmark.

– Vi har tillit til at marokkanske myndigheter gjør sitt ytterste for å pågripe de ansvarlige for drapet for å stille dem til ansvar. Fra norsk side kommer vi til å bistå marokkanske myndigheter, sier statsminister Erna Solberg.

– At saken nå etterforskes som en mulig terrorhandling understreker betydningen av å bekjempe voldelig ekstremisme. Regjeringen prioriterer dette høyt både i Norge og i vårt internasjonale arbeid, sier statsministeren i pressemeldingen.

Norske Maren Ueland (28) og danske Louisa Vesterager Jespersen (24) ble funnet drept i Atlasfjellene i Marokko mandag morgen.

Dansk statsminister om drapene: «Barbariske»

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen omtaler drapene i Marokko som «bestialske» og «barbariske».

– Drapet på danske Louisa Vesterager Jespersen og norske Maren Ueland i Marokko fyller meg med stor sorg. Deres liv er på brutal vis sluttet alt for brått. Mine tanker er hos kvinnenes familier, som har mistet det dyrebareste i deres liv. Dere har min dypeste medfølelse. Vi gjør alt, hva vi kan for at oppklare hva som har skjedd med deres kjære, sier Løkke Rasmussen, i en pressemelding sent onsdag kveld.

Statsministeren uttaler videre at mye nå tyder på at drapene kan være politisk motiverte og dermed en terrorhandling.

– Det fyller meg med vrede og avsky, og jeg tar på det sterkeste avstand fra disse barbariske og bestialske handlingene, sier den Løkke Rasmussen i pressemeldingen.

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Brutal video etterforskes

Det danske sikkerhetspolitiet, Politiets etterretningstjeneste, bekrefter ifølge statsministeren, at det på internett florerer en video som angivelig viser drapet på en av kvinnene, og at man undersøker om den er ekte. De pårørende er informert av politiet om den nye utviklingen i saken.

Tre av de pågrepne i drapssaken.

Aftenposten har sett den angivelige videoen, og den er meget brutal. Politi og påtalemyndighet i Marokko etterforsker nå om videoen er reell eller ikke.

Oppdatert reiseinformasjon

Utenriksdepartementet har oppdaterte onsdag reiseinformasjonen om Marokko.

«Turister som går alene i fjellområder i Marokko kan bli utsatt for kriminalitet. Det anbefales at man ikke begir seg ut på tur alene, og at man benytter guider med lokalkunnskap.», skriver de på sine nettsider.