Verden

- Nei takk, Mr. Kerry

- Vi vil ikke ha noen våpenhvile. La kampene fortsette til vi oppnår sikkerhet som varer, sier innbyggere i utsatt israelsk grenseby.

Søskenparet Orly Shushan (t.h.) og Haviv Viton fra grensebyen Sderot sier nei til fredsforhandlinger nå. Foto: JØRGEN LOHNE

 • Jørgen Lohne
  Jørgen Lohne
  Aftenpostens korrespondent i Asia

USAs utenriksminister John Kerry hadde møter med Israels statsminister Benjamin Netanyahu og med palestinernes president Mahmoud Abbas på programmet da han i går kom på besøk til Israel og Vestbredden.

USAs utenriksminister uttalte seg forsiktig positivt om mulighetene for å få i stand en våpenhvile på Gazastripen: Vi har helt klart tatt noen små skritt. Men det gjenstår fortsatt mye arbeid, sa han.

I grensebyen Sderot mener nok mange at han kan spare seg strevet. Restauratøren Haviv Viton ber utenriksministeren ryke og reise.

- Go Home, Mr. Kerry. Nei takk. Vi trenger ingen våpenhvile nå. La Israels militæroperasjon fortsette til vi kan føle oss tryggere igjen!

Kafeen som Haviv Viton driver i Sderot sentrum er normalt et travelt sted. I dag er det tynt med folk ved bar og bord.

- Alle som kan, reiser jo bort herfra, for å slippe rakettene. Da blir det ikke mange gjester igjen, sier Viton.

Selv har enkemannen valgt å sende sine to barn til Tel Aviv for å få dem bort fra ildlinjen ved grensen.

Overlevelse

- Jeg har en sønn i bakkestyrkene inne i Gaza, og selvsagt er jeg svært engstelig for ham hele tiden. Men jeg er enig med Haviv, vi kan ikke stoppe nå, uansett, sier sjåførlæreren Eli Cohen som har slått seg ned sammen med sin venn kaféeieren ved et av fortausbordene. - Med de mange tunnelene islamistene har bygget for å ta seg inn i Israel, er det denne gang snakk om muligheten for å overleve her.

Hamas’ ansvar

Fra den del av Sderot som ligger nærmest Gazastripen, er avstanden til grensegjerdet bare 840 meter og byen har alltid vært svært utsatt for rakettskyting fra Hamas og andre grupper. I denne siste krigen har befolkningen vært heldig, ingen er så langt drept eller såret

- Dere må da se at ikke minst tragediene på den andre siden gjør det helt nødvendig å få i stand en våpenstillstand snarest mulig? Hvordan reagerer dere på meldinger om at palestinske storfamilier, titalls mennesker, er blitt utryddet i enkelte angrep?

- Det er selvsagt en svært trist historie, svarer Cohen.

- Men ansvaret ligger hos Hamas som utsetter Gazas befolkning for fare ved å skyte raketter mot oss og deretter legge opp til blodbadet ved å gjemme seg blant de sivile og bruke dem som menneskelige skjold.

Stoler på Netanyahu

En av dem som lever med denne frykten er husmoren Orly Shushan. Hun er kjapt innom sin bror Haviv Viton på jobben for å gi ham en rask beskjed og en klem.

- Jeg blir livredd hver gang jeg hører alarmen, særlig med tanke på hva som kan skje med barna mine, sier hun. Etter kort betenkningstid er hun enig med broren, her nytter det ikke med fredsforhandlinger.

- Vi er ganske enkelt nødt til å stole på at landets ledere vet hva de gjør og sørger for den beste løsningen for oss, konkluderer Eli Cohen.

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Nye luft- og rakettangrep mot Gaza og det sørlige Israel i natt

 2. VERDEN
  Publisert:

  Hamas: Våpenhvile på Gazastripen etter at to tenåringer ble drept lørdag

 3. VERDEN
  Publisert:

  Kerry til hastemøte i London og Brussel

 4. VERDEN
  Publisert:

  Frykt for ny krig på Gazastripen

 5. VERDEN
  Publisert:

  Israel angrep Hamas-mål på Gazastripen. Våpenhvile mandag kveld, ifølge Hamas.

 6. VERDEN
  Publisert:

  Rakettangrep fra Gaza mot israelsk by