Verden

Våg ikke å droppe dressjakken

LONDON (Aftenposten): Hetebølge eller ei, i London holder du stilen. Så lenge du er på jobb, vel å merke.

I London er det ikke bare uaktuelt, det er totalt uaktuelt med shorts på jobb mange steder. Enda godt det ofte regner.
  • Helle Skjervold
    Helle Skjervold

Folk flest jobber i dress her i London. Det kan de takke sin store finanssektor og landets lange tradisjoner for etikette og jåleri for – eventuelt forbanne – nå i den stekende sommervarmen.

Les også:Hvor varmt er det under dressen i 30 varmegrader?

Byens stramme kleskode, enorme avstander og høye temperaturer forenes i disse tider til en nær uoverkommelig treenighet av svett komplikasjon. Høye hæler forventes på kontoret, men i morgenrushet befinner hælene seg i vesken mens byens stivt antrukne kvinner bedriver kappgang i retning arbeidsplassen iført komfortable og fargerike joggesko, som om de befinner seg midtveis i et kostymeskifte.

I London kan man forvente seg en offisiell irettesettelse om man går på jobb iført sommerkjole og bare legger, og for herrer er det en generaltabbe å tro du kan slippe unna med kortermet skjorte, selv med slips.

Shorts er ikke bare uaktuelt, det er fullstendig uaktuelt.

Kompensasjon

Jeg har etter hvert forstått at man ikke kan spille på sin naive, norske bakgrunn når jobbsommerens ubarmhjertige kleskrav skal tolkes. En kleskode er til for å holdes, og det gjelder visst meg også. Aldri mer møt opp i vide, avslappede sommerbukser og T-skjorte til intervjuavtaler på fisefine hoteller. Og er du i tvil – behold dressjakken på.

Les også:New York: Tar T-banen med skjorte i hånden

Men så fort britene er ferdige på jobb, og en pint (drøyt en halvliter) står på menyen, iverksettes en fascinerende form for klesmessig kompensasjon. I festlige lag er det jo ingen som er så lettkledde som britene. Det er godt mulig at dette er et utslag av at de er kronisk overopphetede etter en sommer i dress på jobb. Og det har de jammen fortjent.

Les også

  1. Den som dropper kleskoden, ser flinkere ut

  2. Tar på slipset i møte med svenskene

  3. Stadig flere bruker profesjonelle for å finne jobbklær