Bill Cosby (81) dømt til minst tre års fengsel for overgrep

Bill Cosby (81) dømmes til fengsel i mellom tre og ti år for å ha dopet ned og voldtatt en kvinne i 2004.

Bill Cosby er dømt til tre til ti års fengsel, etter å ha blitt funnet skyldig i å ha dopet ned og voldtatt en kvinne i 2004. Foto: AP / NTB scanpix

Aktoratet la mandag ned påstand om fengselsstraff på mellom fem og ti år. Cosby, som ble funnet skyldig i april, har ikke vist anger og det er fare for at han kan begå nye overgrep, hevdet de.

Domstolen i Norristown i USA dømte tirsdag 81-åringen til tre til ti års fengsel og dommer Steven O'Neill kunngjorde samtidig at Cosby skal føres opp på politiets og myndighetenes liste over voldelige seksualforbrytere det må advares mot i USA.

– På tide

– Det er på tide at rettferdigheten skjer fyllest. Herr Cosby, for deg er sirkelen nå sluttet. Tiden er inne, sa O'Neill da han kunngjorde dommen.

O'Neill siterte videre fra offeret Andrea Constands forklaring i retten, der han fortalte at Cosbys overgrep hadde knust henne.

Cosbys forsvarere hevder at skuespilleren er gammel, skjør og blind, og at han i stedet for fengsel bør få slippe med husarrest. Dette var ikke domstolen enig i.

Nekter

Som skuespiller og komiker var Cosby mest kjent som doktor Heathcliff Huxtable i «The Cosby Show», eller «Cosby med familie» som serien ble kalt på norsk, og som gikk over åtte sesonger fra 1984 til 1992.

Cosby, som har vært i husarrest siden han ble kjent skyldig, nekter for å ha gjort noe galt. Forsvarerne hans mener han er utsatt for en heksejakt og har varslet at de kommer til å anke dommen.

Over 60 kvinner

Også rundt 60 andre kvinner har anklaget Cosby for å ha dopet dem ned og voldtatt dem over en periode på 50 år, men de fleste sakene er foreldet og politiet har ikke innledet etterforskning i noen av disse sakene.

Flere av kvinnene har gått til private søksmål mot Cosby, men disse er avvist av retten.

Cosby var derfor kun tiltalt for overgrepet mot Constand da han møtte i retten i april.