Verden

Orkanen Florence nærmer seg – kan treffe land natt til fredag

Nedjustert til kategori 2, men fortsatt veldig farlig, nærmer ekstremværet Florence seg land.

Sandsekker omringer disse husene i North Topsail Beach i Nord-Carolina i påvente av ekstremværet. Orkanen Florence er nå en kategori 2-orkan med vedvarende vindstyrke over 175 kilometer i timen.
  • Eirik Husøy
    Journalist
  • og NTB

De siste beregningene tilsier at den treffer østkysten i USA natt til fredag eller i løpet av fredag morgen norsk tid.

Etter at den treffer, frykter meteorologene nå at orkanen kan bli liggende langs kysten opptil flere dager før den beveger seg innover i landet.

– Dette er usedvanlig dårlige nyheter, sier orkanforsker Brian McNoldy ved University of Miami.

Store områder kan bli rammet av stormflo og enorme mengder regn.

– Kom dere ut av dens vei. Ikke lek med den, dette er en stor en, oppfordrer president Donald Trump innbyggerne i de utsatte områdene.

Florence svekket seg litt torsdag til en kategori 2-orkan. Det innebærer vedvarende vindstyrker på opptil 175 kilometer i timen.

  • Kenneth og Inger Lise måtte evakuere fra Sør-Carolina: – Vi måtte bare pakke tingene våre og komme oss vekk
Blaire Johnson og Mike Driver laster eiendelene sine inn i flyttebil før orkanen Florence treffer land i Carolina Beach i North Carolina.

Endrer kurs

Orkanen beveger seg nå mer mot sørvest, og eksperter advarer om at den kan treffe et større område. De tror også den kan bevege seg lenger inn i landet enn tidligere antatt. Da er det først og fremst den ekstreme nedbøren, stormflo og flom som er de største bekymringene.

Det fryktes at vannstanden noen steder vil stige nesten fire meter. I enkelte områder er det varslet nesten én meter nedbør.

Én av meteorologenes datamodeller har tidligere beregnet at nedbørsmengdene kan bli større enn én meter – nærmere bestemt 1140 millimeter i deler av Nord-Carolina.

Rundt 1,7 millioner mennesker har fått ordrer eller oppfordringer om å evakuere, og mer enn 10 millioner mennesker kan bli rammet av orkanen, ifølge nyhetsbyrået AP.

På motorveiene er det lange køer av folk som forsøker å komme seg vekk fra de utsatte områdene.

Påbudt evakuering i Wrightsville Beach i Nord-Carolina onsdag.
Køen for å plukke opp sandsekker var lang i Newport News i Virginia.

Den største strømleverandøren i Nord- og Sør-Carolina, Duke Energy, sier orkanen kan slå ut strømmen for opptil 3 millioner kunder, og at det kan ta opp til flere uker før den kommer tilbake, skriver The New York Times.

I områdene som kan bli rammet, ligger det en rekke atomkraftverk og industrianlegg med store avfallslagre. Myndighetene sender ekstra inspektører til fire kjernekraftverk og trapper opp bemanningen i tilfelle noen av dem får problemer.

Vil ikke evakuere fengsler

Både Nord-Carolina og Virginia, med unntak av noen mindre lokale fengsler, har evakuert sine fengsler i påvente av ekstremværet.

Men i Sør-Carolina er minst 650 innsatte i Macdougall-fengselet og 934 innsatte i Ridgeland-fengselet, i tillegg til 119 ansatte, ikke blitt evakuert.

Det står i kontrast til det guvernør i delstaten, Henry McMaster, har sagt:

– Vi kommer ikke til å gamble med livene til innbyggerne i Sør-Carolina. Ikke et eneste ett.

Sør-Carolina har ikke evakuert fengsler i forbindelse med orkaner siden 1999, fordi det vurderes som sikrere for innsatte, ansatte og offentligheten å la dem være. Evakuering er både dyrt og risikabelt med tanke på rømninger, skriver Vox.

– Tidligere har det vært tryggere å bli igjen med de innsatte heller enn å flytte til et annet sted, sier Dexter Lee, talsperson for fengselsvesenet i Sør-Carolina, til Vice.

Seks stater erklærer unntakstilstand

Endringer i orkanvarslene gjør at steder som før ble ansett som forholdsvis trygge, er kommet i faresonen. I tillegg til flere andre delstater risikerer Georgia å bli rammet av Florence.

Georgias guvernør Nathan Deal erklærte onsdag unntakstilstand i hele delstaten. Tidligere er unntakstilstand blitt erklært i North Carolina, South Carolina, Maryland, Virginia og hovedstaden Washington.

– Dette er ikke en storm folk trenger å stå imot, sier guvernør Roy Cooper i Nord-Carolina:

– Dette er en storm som er historisk, kanskje en hendelse som kun skjer gang i livet.

Noen innbyggere velger å skrive humoristiske, men like fullt dystre meldinger på finérplatene som barrikaderer dører og vinduer. Her fra Carolina Beach i Nord-Carolina.

Les mer om

  1. Ekstremvær
  2. USA