Verden

Nasjonalmuseet i Rio i brann

Nasjonalmuseet i Brasil er blitt totalskadet i brann. – 200 år med arbeid, forskning og kunnskap har gått tapt, sier president Michel Temer.

Det brasilianske nasjonalmuseet i brann i Rio de Janeiro. Leo Correa / AP / NTB scanpix

 • NTB

Museet var stengt da brannen brøt ut i 19.30-tiden lokal tid søndag, og ingen var i bygningen, ifølge brannvesenet. Museet ligger i Rio de Janeiro, like ved fotballstadionet Maracanã.

Flammene spredte seg raskt ettersom det er mye brennbart materiale inne i bygget, ifølge brannvesenet. Om lag fem timer etter at brannen brøt ut, var den fortsatt ikke slukket.

De 80 brannfolkene som deltar i slukningsarbeidet hadde imidlertid flammene «omtrent under kontroll», ifølge brannvesenet.

Sammen med ansatte ved museet kjemper de en desperat kamp for å redde noen av historiske gjenstandene.

– Tragedie

Museet ble grunnlagt i 1818 av kong Johan VI av Portugal og er det viktigste i Brasil, med landets mest verdifulle eiendeler. Om lag 20 millioner gjenstander skal ha vært på utstilling eller lagret i museet, inkludert samlinger fra konge- og keiserfamiliene i Portugal, og historiske samlinger fra arkeologisk og antropologisk arbeid.

Selv om de fortsatt kjemper for å redde gjenstander, slår myndighetene allerede fast at mesteparten av museets innhold har gått tapt.

– Dette er en tragisk dag for Brasil. 200 år med arbeid og forskning og kunnskap er gått tapt, sier president Michel Temer i en uttalelse.

– Det er umulig å beregne hvor store verdier som har gått tapt, legger han til.

Museumsdirektøren betegner brannen som en kulturell tragedie.

Rundt 20 millioner gjenstander skal ha vært på utstilling eller lagret i museet. Leo Correa / TT / NTB scanpix

– Dette er en tragisk dag for Brasil, sier landets president. Leo Correa / AP / NTB scanpix

Historisk

På museet var det kunst og gjenstander fra gresk-romersk tid og Egypt, i tillegg til de eldste menneskelige levningene som noen gang er funnet i Brasil, det om lag 11.500 år gamle skjelettet til den paleo-indiske kvinnen «Luzia».

Museet huset også skjelettet av en dinosaur funnet i regionen Minas Gerais, og den største meteoritten som noen gang er funnet i Brasil. Den har fått navnet «Bendego» og veide 5,3 tonn.

Gjenstander fra nærmere 400 år med brasiliansk historie, fra portugiserne ankom området på 1500-tallet til republikken Brasil ble grunnlagt i 1889, var også lagret der.

Museumsdirektøren betegner brannen som en kulturell tragedie. Foto: Leo Correa / AP / NTB scanpix

– Sinne

Luiz Fernando Dias Duarte, visedirektør ved museet, sier han er «motløs og særs forbannet» over at museet har brent ned.

Museet har tilknytning til Det føderale universitetet i Rio de Janeiro, og de siste årene har myndighetene kuttet i bevilgningene.

Duarte anklager myndighetene for å ha forsømt museet over lengre tid, og sier det aldri har fått den oppmerksomheten det burde hatt.

– Vi kjempet for flere år siden, med flere ulike regjeringer, om å få ressurser til å ta ordentlig vare på alt som ble ødelagt i dag, sier han.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Brann
 2. Brasil
 3. Michel Temer
 4. Rio de Janeiro

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Flere tilløp til brann på norske museer de siste årene

 2. VERDEN

  Rapport: Klimaanlegg var årsaken til museumsbrann i Brasil

 3. KULTUR

  Kan ta opptil ti år gjenoppbygge Brasils nasjonalmuseum

 4. KULTUR

  «Uvurderlige» diamanter stjålet fra tysk museum

 5. VERDEN

  Forsker: - Greske myndigheter kunne gjort langt mer for å begrense dødelige branner

 6. VERDEN

  For åtte århundrer siden bygde håndverkere Notre-Dame. Nå kan det være opp til droner og roboter å berge katedralen.