Rebekah Brooks frikjent i britisk medieskandale

LONDON (Aftenposten.no): Tidligere redaktør Rebekah Brooks er frikjent på alle punkter, også for telefonhacking, i en av Storbritannias største medieskandaler.

Rebekah Brooks er frifunnet i hackingsaken. Her med ektemannen Charlie, utenfor rettsbygningen The Oild Bailey.

Rebekah Brooks (46), Rupert Murdocs nært betrodde redaktør i nå nedlagte News of The World, er frikjent etter den flere måneder lange, høyprofilerte rettssaken.

Mannen som satt som redaktør etter henne, og deretter jobbet som David Camerons pressesjef, Andy Coulson er derimot funnet skyldig i planlegging av telefonhacking. Straffeutmålingen er ventet i løpet av få dager.

Begge to nektet straffskyld da saken startet i høst, og har hevdet de ikke kjente til at den ulovlige telefonavlyttingen fant sted. Blant annet ble medlemmer av kongefamilien avlyttet, samt telefonen til den drepte skolejenta Milly Dowler.

Rettssaken har vært en av de lengste og dyreste i britisk historie.

Syndebukker

I en årrekke var tabloiden beskyldt for å drive grove etiske overtramp, og poentsielt ulovlige metoder, men det var først sommeren 2011 at skandalen for alvor ble rullet opp.

Den Rupert Murdoch-eide avisen News of The World ble lagt ned med umiddelbar virkning, flere store politietterforskninger ble iverksatt og dessuten har hele det britiske systemet for presseetikk fått en kraftig overhaling for å unngå lignende forhold i fremtiden.

Rebekah Brooks går fri i medierettssaken, det gjør ikke hennes etterfølger Andy Coulson.

Brooks ble ifølge britiske medier som er til stede i rettslokalet overveldet av følelser da kjennelsen ble lest opp. Coulson, som ble funnet skyldig, sto taus.

Brooks ektemann Charles, samt hennes tidligere sekretær Cheryl Carter ble frifunnet for å ha forsøkt å forhindre politiets arbeid. Det samme ble avisens tidligere nyhetsredaktør Stuart Kuttner, samt sikkerhetssjef Mark Hanna — med unntak av et tiltalepunkt.

Brooks har blitt den store offentlige syndebukken, og hun har de siste månedene måttet svare for seg i retten. Det samme har hennes ektemann Charlie, samt eksredaktør Coulson - som det i løpet av rettssaken har vist seg at hun har hatt et forhold til.

Aktoratet la frem bevis for at de to eksredaktørene hadde hatt et hemmelig forhold, noe de mente understreket hvor tett båndene var mellom de to. Det kom også frem at Brooks fikk råd av tidligere statsminister Tony Blair da det stormest som verst rundt avisen, sommeren 2011.

Da Brooks forklarte seg i retten i februar i år beskrev hun fra vitneboksen hvordan hun steg raskt i gradene i aviskonsernet, fra tekoker til journalist og etter hvert redaktør.

Hun beskrev et knallhardt miljø internt i tabloidavisverden, men understreket at hun hun ikke visste noe om telefonhacker Glenn Mulclaires millionkontrakt med avishuset - fordi summene ikke oversteg redaksjonenes ukesbudsjett og dermed ikke måtte rapporteres direkte til henne.

Hun understreket også at det var umulig for en redaktør å kjenne til alle kilder i reporternes arbeid.

Nær statsministeren

Brooks var tiltalt for å ha planlagt telefonavlytting og for å ha samarbeidet med avisens nyhetsredaktør om å ulovlig avlytte telefonsvarere i tidsrommet 2000-2006. Hun var også tiltalt for å ha planlagt bestikkelse av offentlige tjenestemenn, og for å ha forsøkt å hindre etterforskningen av saken.

Det har ikke sett bra ut for David Camerons dømmekraft at han i sin tid valgte å ansette den nå dømte Coulson, en mann som i en årrekke hadde vært sjef i en av landets aller største tabloider.

I 2011 lovet Cameron til det britiske underhuset at han ville be om unnskyldning dersom Coulson ble funnet skyldig i å ha begått lovbrudd. Dette står han ved, bekrefter en talsmann for 10 Downing Street i dag overfor The Guardians politiske redaktør:

Statsministeren var dessuten i samme sosiale nabolagskrets som Brooks og hennes ektemann, kjent som The Chipping Norton set.

Murdhochs selskap News UK understreker i en pressemelding at de gjentar sin unnskyldning for de ulovligheter som har funnet sted i den nå nedlagte avisen, og at selskapet har endret sine rutiner for å sikre at noe lignende ikke skjer igjen.

David Camerons tidligere pressesjef, Andy Coulson, som også jobbet som redaktør i News of the World, er funnet skyldig i telefonhacking.